Ρίσι Σούνακ, ο βαθύπλουτος νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας

Ρίσι Σούνακ, ο βαθύπλουτος νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας

Μετά από πέντε μέρες διαβουλεύσεων, βγήκε λευκός καπνός στη κούρσα για την πρωθυπουργία και την αρχηγία, αφού η μόνη συνδιεκδικήτρια της θέσης, Πένι Μόρντοντ, έθεσε εαυτόν εκτός κούρσας και στήριξε τον Σούνακ για πρωθυπουργό.

Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ – ο τρίτος που ανεβαίνει στο πόστο τις τελευταίες επτά εβδομάδες – θεωρείται από τον βρετανικό Guardian σχεδόν υπερβολικά πλούσιος για να αναλάβει τα ηνία, τη στιγμή που οι βρετανοί πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με πρωτοφανή κρίση ακρίβειας, που απειλεί το βιοτικό επίπεδό τους.

Η συνολική περιουσία του Σουνάκ και της συζύγου του, Ακσάτα Μούρτυ, υπολογίζεται σε περίπου £730 εκατομμύρια, ποσό σχεδόν διπλάσιο από εκείνο της περιουσίας του βασιλιά Κάρολου και της συζύγου του, Καμίλα. Ο Σουνάκ είναι ο πρώτος πολιτικός στο προσκήνιο που κατάφερε να μπει στη λίστα των Sunday Times με τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας, ενώ οι επίσημες κατοικίες του δεν υπολείπονται πολύ σε αριθμό από εκείνες του βασιλιά Καρόλου. Μάλιστα, για να δείξει πόσο μακριά βρίσκεται από την καθημερινότητα, ο βρετανικός Τύπος αναφέρει ότι μόνο για να θερμάνει την πισίνα του σε ένα από τα τέσσερα σπίτια του, συνολικής αξίας 15 εκατ. λιρών, θα πρέπει να δαπανήσει 14.000 λίρες, σχεδόν έξι φορές περισσότερο από το λογαριασμό ενέργειας ενός μέσου νοικοκυριού…

Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του Σουνάκ προέρχεται από τη σύζυγό του, η οποία είναι κόρη του Ναραγιάνα Μούρτυ, ιδρυτή της πολυεθνικής τεχνολογικής εταιρείας Infosys. Η περιουσία της έγινε αντικείμενο κριτικής τον περασμένο χρόνο καθώς αποκαλύφθηκε ότι, παρά το γεγονός ότι είναι βρετανίδα υπήκοος, χρησιμοποιεί το καθεστώς μη υπηκόου για να πληρώνει λιγότερους φόρους για τα μερίσματα που εισπράττει από την ιδιοκτησία του 1% της εταιρείας του πατέρα της, ύψους άνω των 11 εκατομμυρίων λιρών. Ο ίδιος ο Σούνακ έκανε την περιουσία του εργαζόμενος ως χρηματιστής στην επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs και τα hedge funds TCI και Theleme Partners.

Διαβάστε επίσης:

O Ρίσι Σούνακ νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας – Ο τρίτος σε τρείς μήνες

Διεθνής Τύπος: Νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας η Μελόνι – Ο Σουνάκ στο δρόμο για την Ντάουνινγκ Στριτ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter