Σε δημοκρατική… πανστρατιά καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την υπεράσπιση της Δικαιοσύνης

Σε δημοκρατική… πανστρατιά καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την υπεράσπιση της Δικαιοσύνης

«Στην Κολομβία λέγεται ότι δικαστής που αναλαμβάνει υποθέσεις διαφθοράς βρίσκεται ανάμεσα σε δυο μέταλλα: στο χρυσό (δωροδοκία) και στο μολύβι( σφαίρα). Στην Ελλάδα, βρίσκεται ανάμεσα σε δυο εκτοξευτήρες -προαγωγής ή της σε βάρος του δίωξης». 

Με μια σχηματική αποτύπωση, και χρησιμοποιώντας μια διήγηση κολομβιανού εισαγγελέα, πριν από πολλά χρόνια, σε ένα συνέδριο στην Ισπανία για τη Δικαιοσύνη, ο Ομότιμος Καθηγητής Ποινικού Δικαίου και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος εξέφρασε την ανάγκη να υπάρξει πάνδημη υπεράσπιση της Δικαιοσύνης ως «ευρισκόμενης εν πολιορκία». 

Δείτε επίσης: Συνέντευξη Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ: «Είμαστε μάρτυρες θεσμικής εκτροπής» (Video)

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στέλνει το σήμα προς την ελληνική κοινωνία ότι θα πρωτοστατήσει στην προσπάθεια να μην «πέράσει» η επιχείρηση της κυβέρνησης της ΝΔ για σπίλωση και απαξίωση της δικαιοσύνης, που, οδηγεί στο να δηλητηριαστεί η πολιτική και κοινωνική ζωή στη χώρα. Ουσιαστικά, καλεί σε δημοκρατική πανστρατιά όλους τους πολίτες και διαμηνύει, μέσω της συνέντευξης τύπου που έδωσε, το μεσημέρι της Τρίτης (21.72020), με επίκεντρο τις εξελίξεις για την υπόθεση Νοβάρτις, το πόρισμα της προανακριτικής και τις θεσμικές “παραδοξότητες” ως και τη δίωξη της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, ότι η υπεράσπιση της Δικαιοσύνης ισοδυναμεί με την προάσπιση της Δημοκρατίας.

«Η χώρα διέρχεται περίοδο θεσμικής εκτροπής. Απέναντι σε αυτή τη μεθοδευμένη προσπάθεια σκανδάλων και παραπλάνησης της κοινής γνώμης ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στέκεται ως θεσμικό ανάχωμα», τόνισε χαρακτηριστικά η βουλευτής και μέλος της Προανακριτικής, Δώρα Αυγέρη. «Ήρθε η ώρα να πούμε “ως εδώ και μη παρέκει”. Δεν θα αφήσουμε καμία πρόκληση προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του να πέσει κάτω. Κάθε απόπειρα κατασυκοφάντησης θα παίρνει τον δρόμο της Δικαιοσύνης», σημείωσε.

Η Κουμουνδρούρου θεωρεί ότι πολιτικός στόχος της κυβέρνησης είναι αφενός ο αποπροσανατολισμός της ελληνικής κοινωνίας από τα πραγματικά προβλήματα και αφετέρου η επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, που το Μαξίμου αντιμετωπίζει ως τον κύριο αντίπαλό του.

Μάλιστα, κατά την απαρίθμηση των θεσμικών ατοπημάτων της ΝΔ, στην πορεία διερεύνησης της υπόθεσης Νοβάρτις, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι στην Ελλάδα φτάσαμε οι διωκόμενοι να διώκουν τους δικαστές που ήταν διώκτες υποθέσεων διαφθοράς…

Με γλαφυρό τρόπο ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, εισηγητής στην Προανακριτική, Σπύρος Λάππας, επιχειρηματολόγησε αποδομώντας το αφήγημα της ΝΔ, που, όπως είπε, έχει αναγάγει το σκάνδαλο της Νοβάρτις σε “υπόθεση υπερσυνταγογράφησης ιατρών”. Αναρωτήθηκε ρητορικά: “Λετε μόνο για τα ποσά από τις υπερσυνταγολογήσεις, που κι βεβαίως υπήρξαν , να έρχεται η Νοβάρτις να πληρώνει 310 δις δολάρια; Κρίνει ότι υπήρχε …εύκρατο κλίμα και έδαφος ανάπτυξης πρακτικών διαφθοράς. Μάλιστα, ο Σπύρος Λάππας θυμήθηκε μια ιστορία που αναφέρεται στον Ταλεϋράνδο -υπήρξε υπουργός στη Γαλλία επί Ναπολέοντα και πιο πριν, επί πολλά συνεχή χρόνια: όταν κάποιος έμπορος για να μην μιλήσει είπε στον Ταλεϋράνδο να του δώσουν 1000 φράγκα, εκείνος απάντησε “κάν΄τα 10.000 φράγκα και πέστα σε όσους θέλεις”… Οπως σημείωσε ο Σπύρος Λάππας η Novartis, με το συμβιβασμό με τις ΗΠΑ, «ομολόγησε τα αμαρτήματά της» και τόνισε ότι είναι «διολίσθηση στη γελοιότητα» το να λεέι η ΝΔ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάθηκε στη μετάφραση περί υθυνών σε κρατικούς αξιωματούχους.

Κομμάτια στο νομικό παζλ της υπόθεσης έθεσε ο πρώην υπουργός και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος κάλεσε να συμβάλλουν όλοι στο να σπάσει η πολιορκία της Δικαιοσύνης. Εθεσε σε νομική βάση τις εξελίξεις και αναφέρθηκε στο παράδοξο να ανατίθεται σε δυο εισαγγελείς η διερεύνηση για την εισαγγελέα Διαφθοράς. Οπως είπε αυτό έγινε είτε σε μια προσπάθεια ισορροπίας ή προκειμένου να αξιοποιηθεί όποιο πόρισμα βολεύει… Οπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα επιμείνει στην αξιακή παραδοχή ότι η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη είναι υπόθεση Δημοκρατίας. , προβάλλοντας ότι η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη είναι ζήτημα «βαθιάς δημοκρατίας». Μάλιστα, επέμεινε στο ζήτημα των παράνομων ηχογραφήσεων, παράνομου υλικού καταγραφής και προέβαλε την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ για προσφυγή στη δικαιοσύνη αναφορικά με επιθέσεις κατά στελεχών με τη χρήση τέτοιων μεθόδων. Σε δημοσιογραφική ερώτηση για το αν υπάρχουν στοιχεία για “βαλιτσάκια” υποκλοπων, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμαναν ότι δεν γνωρίζουν ούτε έχουν στοιχεία, αλλά όπως σημείωσαν η επιστροφή σε εποχές “Μαυρίκη”, “Γρυλλάκη” κλπ δεν προοιωνίζεται τίποτα καλό για τη Δημοκρατία ενώ είναι αναγκαία η προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών απέναντι σε ακροδεξιές μεθόδους και ισοπεδωτικές αντιλήψεις και πρακτικές που έρχονται από σκοτεινές περιόδους της ιστοριας της χώρας.

Ο τίτλος της συνέντευξης του ΣΥΡΙΖΑ «Η δημοκρατία-δικαιοσύνη σε πολιορκία», με συντονιστή τον δημοσιογράφο και πρώην υπουργό Νίκο Ξυδάκη, έδινε συνοπτικά το περίγραμμα της πρωτοβουλίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσει… αξιακό χαρακτήρα στην αντιπολιτευτική του τακτική. Οπως σχηματικά σημείωσε η βουλευτής Δώρα Αυγέρη «στην Ελλάδα, το δημοκρατικό φρόνημα επιμένει. Χωρίς δημοκρατία και δικαιοσύνη δεν μπορεί ο τόπος να γλυτώσει από τους εφιάλτες του».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε επίσης η επισήμανση του καθηγητή και πρώην υπουργού Νίκου Παρασκευόπουλου ότι με τη δίωξη Τουλουπάκη , είναι σαν να εκπέμπεται ένα γενικεύσιμο μήνυμα και προς άλλους «δικαστές, ενώπιον οικονομικών διαχειρίσεων που επίκεινται και ενώπιον επιχειρήσεων που προσκρούουν σε συνταγματικές ελευθερίες και οι οποίες έχουν ξεκινήσει: Μη διανοηθεί εισαγγελέας ή δικαστικός λειτουργός να μας ελέγξει»…  

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter