Σε δίνη αποσταθεροποίησης το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Σε δίνη αποσταθεροποίησης το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Οι εσωκομματικές προοπτικές δεν είναι ευοίωνες καθώς ο πρόεδρος βάλλεται πανταχόθεν

Σημάδια πρόωρης πολιτικής κόπωσης μαζί με εσωκομματικά «πριονίσματα» που αποσταθεροποιούν την όποια αποτελεσματικότητα της ηγετικής ομάδας στον εκλογικό στίβο αποτυπώνονται ποικιλοτρόπως στο ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη. Ηδη αρχίζουν να ξεπηδούν χωρίς… χαλινάρι προσωπικές στρατηγικές στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη, ιδιαίτερα (αν και όχι μόνο) της λεγόμενης «δεξιάς πτέρυγας». Το ηγετικό επιτελείο τρέχει συνεχώς πίσω από τις εξελίξεις και παράλληλα, εκόν άκον, εξαντλείται σε αγώνα ισαποστακισμού απέναντι στον δικομματισμό της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που προεκλογικά εγγράφεται σαν φοβικό σύνδρομο, είτε με πολιτική αφωνία είτε με ηχηρές παραφωνίες. Προβληματίζει τη Χαριλάου Τρικούπη η εικόνα εσωστρέφειας που διαμορφώνεται και από τις συνεχιζόμενες αποσύρσεις υποψηφιοτήτων για τις προσεχείς εθνικές εκλογές, με πολιτικές αιχμές για επιλογές της ηγεσίας.

Εσωκομματικό σκοτάδι

Μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο και με διαφορά ωρών δύο έμπειρα στελέχη (Παντελής Περιβολάρης και Δημήτρης Κατσικάρης) γνωστοποίησαν ότι δεν θα είναι υποψήφιοι. Δεν είναι μόνο ότι προστίθενται σε ανάλογες κινήσεις αποχώρησης που δημοσιοποιούνται σταδιακά από τις αρχές Ιανουαρίου. Σκιαγραφείται κλίμα σκοτεινής εσωκομματικής προοπτικής λόγω των πυρών προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη. Η απειλή «σχισματικών» καταστάσεων αναδύεται προεκλογικά σαν διάχυτη αίσθηση –μένει να φανεί αν θα αποτυπωθεί σε πράξη– και γίνεται μέρος του εσωκομματικού παιχνιδιού με προεκτάσεις στο αποτέλεσμα της κάλπης, πρώτης ή και δεύτερης, και στη μετεκλογική διαχείρισή του ως προς επιλογές ανοχής/συνεργασιών/ συγκυβέρνησης.

Ακόμη συζητείται η φράση του βουλευτή Ανδρέα Λοβέρδου «πάμε σε εκλογές, βγαίνω μπροστά!», που είπε σε τηλεοπτική συνέντευξή του. Μάλιστα ήχησε σχεδόν απειλητικά η αναφορά του στον Ν. Ανδρουλάκη όταν συμπλήρωσε ότι τώρα που οι εκλογές έρχονται είναι «παίκτης» και επανέρχεται, γιατί μέχρι τώρα κρατιόταν επειδή δεν ήθελε να δυσκολεύει με τις δικές του παρεμβάσεις τον καινούργιο αρχηγό.

Την ίδια ώρα ο Ανδρ. Λοβέρδος πάντα βρίσκει κάτι θετικό να κρατήσει από την κυβερνητική θητεία της ΝΔ και κατεδαφίζει οποιαδήποτε γέφυρα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Κουμουνδούρου όπου βρεθεί και σταθεί, κάτι που αυτή την περίοδο γίνεται και μέσω της δικηγορικής του ιδιότητας στην υπόθεση της δίκης του Νίκου Παππά στο ειδικό δικαστήριο.

Συνεχίζονται οι αποσύρσεις

Σε αυτό το κλίμα δεν έπεσαν ως κεραυνός εν αιθρία το μεσημέρι της Πέμπτης οι νέες αποσύρσεις υποψηφιοτήτων. Ομως άνοιξαν νέες πληγές στη Χαριλάου Τρικούπη από σκληρές διατυπώσεις στελέχους που άσκησε οξεία κριτική στην ηγεσία του κόμματος. Ο δημοσιογράφος και μέχρι πρότινος στέλεχος του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παντ. Περιβολάρης απέσυρε την υποψηφιότητά του στον νομό Καστοριάς, ενώ αποχώρησε και από το Γραφείο Τύπου, αναπτύσσοντας έντονη αντιΣΥΡΙΖΑ ρητορική. Εξαπέλυσε πυρά κατά του Ανδρουλάκη αναφερόμενος σε σχεδιαζόμενες περαιτέρω απολύσεις στη Χαριλάου Τρικούπη και καταγγέλλοντας λογικές του τύπου «να φύγουν οι παλαιότεροι να έρθουν “τα δικά μας παιδιά”». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παντ. Περιβολάρης το 2014 είχε διατελέσει υπεύθυνος Τύπου του υπουργείου Παιδείας επί υπουργίας Λοβέρδου και διατηρεί καλές σχέσεις με στελέχη και βουλευτές της ΝΔ.

Αν και δεν είναι σαφές αν θα υπάρξουν εξελίξεις σχετικά με συμμετοχή του σε ψηφοδέλτιο άλλου κόμματος, πολλοί εκτιμούν ότι θα παίξει ρόλο, μαζί με άλλα στελέχη της φιλοΝΔ τάσης, στο φρενάρισμα προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως ο ίδιος τόνισε ότι θα είναι παρών στον δημόσιο λόγο «για να μη γίνει το ΠΑΣΟΚ παρακολούθημα και δεκανίκι άλλων κομμάτων και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ, όπως “μαγειρεύουν” οι μαθητευόμενοι μάγοι που έχουν αναλάβει τις τύχες του κινήματος».

Από την άλλη πλευρά, μία μέρα πριν από την απόσυρση Περιβολάρη είχε δημοσιοποιήσει την απόφασή του να μην κατέλθει υποψήφιος στην Α΄ ή τη Β΄ Πειραιά ο δημοσιογράφος Δημ. Κατσικάρης, ο οποίος είναι περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με την παράταξη του Γιάννη Σγουρού. Ο Δ. Κατσικάρης επιφύλασσε πυρά για στελέχη που «επέλεξαν να αποστατήσουν από την παράταξή μας, στηρίζοντας τον κ. Πατούλη, μετακομίζοντας παράλληλα στην κεντρική πολιτική σκηνή».

Ποιοι βγαίνουν μπροστά

Την ίδια ώρα «μεταρρυθμιστές» εντός και εκτός Χαριλάου Τρικούπη προετοιμάζονται να αναλάβουν ρόλο μεσσιανικού χαρακτήρα στην κεντρική πολιτική σκηνή, στο φόντο της πρώτης και δεύτερης εθνικής κάλπης, με ανοιχτό το ενδεχόμενο σχηματισμού τρικομματικής κυβέρνησης και σε αναμονή στον μούσκιο μιας κάποιας «οικουμενικού» τύπου.

Σε αυτό το πλαίσιο σύμφωνα με εκτιμήσεις εντάσσονται και οι απανωτές νομικές παρεμβάσεις του συνταγματολόγου, πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου κατά της γνωμοδότησης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου σχετικά με την ΑΔΑΕ αλλά και η πολιτική διαχείριση απέναντι σε αντιδημοκρατικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τις υποκλοπές.

Εντός του ΠΑΣΟΚ το βάρος της νομικής ανάλυσης σε μείζονα θεσμικά ζητήματα το σηκώνουν ο συνταγματολόγος και υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού Παναγιώτης Δουδωνής, ο βουλευτής Χάρης Καστανίδης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος, ενώ κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση νομικών θέσεων έχουν οι συνταγματολόγοι Νίκος Αλιβιζάτος, Ξενοφών Κοντιάδης και Κώστας Χρυσόγονος.

Φρένο στους νεοναζιστές

Η προσπάθεια θεσμικής τοποθέτησης διαπερνά το ΠΑΣΟΚ και στο ζήτημα της νομοθετικής ρύθμισης για τον αποκλεισμό νεοναζιστικών οργανώσεων από τις εκλογές. Η Χαριλάου Τρικούπη επιζητά μια ρύθμιση που να τους βάζει φρένο σύμφωνα με τις επιταγές του συντάγματος, κατά το πρότυπο τροπολογίας που είχε καταθέσει στη βουλή το ΚΙΝΑΛ το 2020. Σε αυτή την κατεύθυνση η Χαριλάου Τρικούπη κινείται στην πρόταση να μην ανακηρύσσονται κόμματα στα οποία συμμετέχουν πρόσωπα καταδικασμένα για κακούργημα κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος ή της δημόσιας τάξης, καθώς και κόμματα για τα οποία προκύπτει εκ του καταστατικού, της διακήρυξης αρχών και της δράσης τους παραβίαση ή κίνδυνος για την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter