Σε μαύρη λίστα των ΗΠΑ οι εταιρείες Intellexa και Cytrox για τις υποκλοπές στην Ελλάδα

Σε μαύρη λίστα των ΗΠΑ οι εταιρείες Intellexa και Cytrox για τις υποκλοπές στην Ελλάδα
AP Photo/Michael Sohn

Tις γνωστές μας από τις υποκλοπές, που αποκαλύφθηκαν στην Ελλάδα, εταιρείες Cytrox και Intellexa πρόσθεσε το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ την Τρίτη στη μαύρη λίστα του οικονομικού εμπορίου, στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης Μπάιντεν να αντιμετωπίσει την κατάχρηση εμπορικού spyware.

Οι ΗΠΑ πρόσθεσαν στην μαύρη λίστα την Cytrox, με έδρα την Ουγγαρία, και την ελληνική εταιρεία Intellexa, δύο εταιρείες παρακολούθησης στον κυβερνοχώρο, που είναι συνδεδεμένες με εταιρείες στην Ιρλανδία και την Βόρεια Μακεδονία.

Διαβάστε επίσης: Εκκωφαντική σιωπή Μαξίμου για τις απειλές Intellexa και… αμήχανη αλληλεγγύη Οικονόμου στην PEGA

Οπως είναι γνωστό, στην Ελλάδα έχουν αποκαλυφθεί παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, πολιτικών και ανώτατων στρατιωτικών με το λογισμικό Predator που αναπτύχθηκε από τη Cytrox και πωλείται από την Intellexa.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών η κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρά τις ακλόνητες αποδείξεις της εμπλοκής της, κατάφερε μέχρι τώρα να το «κουκουλώσει» με παρεμβάσεις στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, που συνεδρίαζαν χωρίς βασικούς μάρτυρες, και με τη νίκη της στην πρόταση δυσπιστίας, την οποία είχε υποστηρίξει σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Διαβάστε επίσης: Οι αποκαλύψεις για ταύτιση ΕΥΠ και Predator «πνίγουν» την κυβέρνηση

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ανοικτές από πέρυσι έρευνες της Δικαιοσύνης, με πρώτη την μήνυση που είχε καταθέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι εταιρείες προστέθηκαν «για διακίνηση κακόβουλων λογισμικών που χρησιμοποιούνται για πρόσβαση σε συστήματα πληροφοριών, απειλώντας έτσι το απόρρητο και την ασφάλεια ατόμων και οργανισμών παγκοσμίως».

Εντυπωσιακό είναι ότι στην Ελλάδα η Intellexa έπαιρνε άδειες εξαγωγής του Predator σε τρίτες χώρες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter