Σκάνδαλο παρακολουθήσεων: Πετάει χαρταετό η ΕΣΗΕΑ για τις αήθεις επιθέσεις της κυβέρνησης σε δημοσιογράφους

Σκάνδαλο παρακολουθήσεων: Πετάει χαρταετό η ΕΣΗΕΑ για τις αήθεις επιθέσεις της κυβέρνησης σε δημοσιογράφους

Διαζύγιο με την έννοια και την ουσία της Δημοκρατίας φαίνεται να παίρνει καθημερινά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά και το τελευταίο, και όχι μόνο, παραληρηματικό κρεσέντο απαράδεκτων επιθέσεων κατά δημοσιογράφων που εργάζονται σε διεθνή ΜΜΕ, με αφορμή δημοσιεύσεις τους για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα.

Ωστόσο εντύπωση προκαλεί το ότι η κυβέρνηση βρίσκεται έκθετη μόνο ως προς τις ενώσεις του Εξωτερικού, αφού η ΕΣΗΕΑ τηρεί σιγή ιχθύος, δημιουργώντας εκτός από απογοήτευση, πολλά ερωτηματικά.

Την ώρα που το Διεθνές Ινστιτούτο Δημοσιογραφίας IPI, η πλατφόρμα «Mapping Media Freedom», που παρακολουθεί σχετικές υποθέσεις οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την ελευθεροτυπία στις ευρωπαϊκές χώρες, η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου κατακεραυνώνουν την ελληνική κυβέρνηση για την αήθη επίθεση που εξαπέλυσε, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, στη δημοσιογράφο του POLITICO Νεκταρία Σταμούλη, την οποία και χαρακτήρισε Συριζαία, στην Ελλάδα… είναι απλά Πέμπτη.

Νωρίτερα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Μαρκόπουλος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ αναφέρθηκε στον αρθογράφο των New York Times, Alexander Klapp με γηπεδικούς και απρεπείς όρους αφού τον χαρακτήρισε «εξωφυλαρούχα», «παγκίτη», και «ακροαριστερό», αλλά ούτε και σε αυτό υπήρξε κάποια αντίδραση από την Ένωση Συντακτών.

Και αυτά είναι μόνο δύο από τα περιστατικά λασπολογίας και στοχοποίησης δημοσιογράφων από επίσημα χείλη της κυβέρνησης.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να υποβαθμίσει και να απαξιώσει δημοσιογραφικές έρευνες, κάνοντας πάντα το αγαπημένο της σπορ: δολοφονία χαρακτήρα.

Το Documento και οι δημοσιογράφοι του, έχουν υποστεί αλλεπάλληλες, ανέντιμες και προβληματικές για την ελευθερία του Τύπου επιθέσεις από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις και οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου έχουν καταγγείλει κατά καιρούς τον πρωθυπουργό για τη συμπεριφορά του απέναντι στην εφημερίδα, ενώ η πρακτική του απέναντι σε αυτή έχει συνυπολογιστεί για την κατάταξη της χώρας στην 108η θέση στα θέματα ελευθερίας του Τύπου.

Ο εκδότης και δημοσιογράφος του Documento Κώστας Βαξεβάνης, με πρόσφατη επιστολή του στην ΕΣΗΕΑ είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στην Ένωση Συντακτών, προειδοποιώντας πως αν δεν υπάρξει η πρέπουσα αντίδραση, η επίθεση αυτή δεν θα μείνει στο Documento, αλλά θα επεκταθεί σε όποιον δημοσιογράφο τολμάει να κάνει τη δουλειά του και να μην μένει στην απλή αναπαραγωγή των Δελτίων Τύπου του Μαξίμου.

«Οι Ενώσεις, να πάρουν θέση για τη συστηματική επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη εναντίον της εφημερίδας. Αν με τη σιωπή σας επιτρέψετε να κανονικοποιούνται αυτές οι επιθέσεις, σε λίγο καιρό το πρόβλημα από τους κατά καιρούς εκφραστές της αντιδημοκρατικής αντίληψης της εξουσίας δεν θα το έχει το Documento, το οποίο έχει αποδείξει ότι δεν πτοείται, αλλά το σύνολο των δημοσιογράφων», ανέφερε χαρακτηριστικά στην επιστολή προοικονομώντας δυστυχώς τα όσα με μαθηματική ακρίβεια θα ακολουθούσαν, πράγμα που έγινε.

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα δεν δίστασε να στοχοποιεί εφημερίδες ολόκληρες εμφανίζοντας τα πρωτοσέλιδά τους ακόμα και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Χωρίς καμία αιδώ, η κυβέρνηση, ανενόχλητη, επιτίθεται αισχρά κατά όποιου δημοσιογράφου τολμήσει να κάνει απλά τη δουλειά του. Και αυτό δεν άρχισε σήμερα. Απλά σήμερα η γαλάζια αλαζονεία ξέφυγε των ελληνικών συνόρων και ήρθε αντιμέτωπη με δημοσιογραφικούς κολοσσούς και όχι με τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα, πιστεύοντας αφελώς, πως θα καταφέρει να λασπολογήσει κατά των NYT ή του POLITICO, με αποτέλεσμα να γίνει διεθνώς ρεζίλι.

Την ίδια ώρα που δημοσιογραφικοί κολοσσοί όπως το Reuters, οι ΝΥΤ, το Politico, η Deutsche Welle το BBC και το Al Jazaaera, ερευνούν το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στη χώρα μας, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ της λίστας Πέτσα, παλεύουν σκληρά για να πέσουμε κάτω από την 108η θέση στην κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου. Αυτά τα ΜΜΕ που η κυβέρνηση θεωρεί τα μόνα αξιόπιστα, στα οποία εργάζονται συγγενείς του ευρύτερου κυβερνητικού περιβάλλοντος, ασχολούνται με το τι έφαγε η Σάντρα Μπούλοκ στην Επίδαυρο και επιτίθενται σε συνταγματολόγους που ζητούν να αναλάβει την πολιτική ευθύνη ο πρωθυπουργός και να παραιτηθεί ως προϊστάμενος της ΕΥΠ.

Προλαμβάνοντας την όποια προσχηματική δικαιολογία από την πλευρά της ΕΣΗΕΑ, όπως για παράδειγμα ότι δεν έχει πάρει θέση καθώς η λασπολογία δεν αφορά ελληνικά ΜΜΕ, ας απαντήσει γιατί δεν έχει βγάλει ακόμα ανακοίνωση για την απαράδεκτη επιχειρηματολογία του πρέσβη και μόνιμου αντιπρόσωπου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Ιωάννη Βραΐλα, ο οποίος ανέλαβε να απαντήσει, στην επιστολή της Κομισιόν για τη χρήση του κακόβουλου λογισμικού Predator από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και αποκαλεί αναξιόπιστα τα Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα που έκαναν έρευνα για την υπόθεση.

Ο Έλληνας πρέσβης δηλαδή στην απαντητική επιστολή του όχι μόνο δεν δίνει απαντήσεις για τη χρήση του Predator αλλά προτρέπει μάλιστα, με αδικαιολόγητη έπαρση, την Κομισιόν να αποφύγει στο μέλλον να υιοθετεί επί λέξει δημοσιεύματα από Μέσα που δεν διακρίνονται για την αντικειμενικότητά τους.

Ούτε για αυτό δεν νιώθει την ανάγκη να βγάλει ανακοίνωση η ΕΣΗΕΑ;

Διαβάστε επίσης: 

Mapping Media Freedom: «Δριμύ κατηγορώ» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη στοχοποίηση δημοσιογράφου του Politico

Σκάνδαλο παρακολουθήσεων: Νέα ψεύδη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη – Βλέπει ως… ανασκευή τις διευκρινίσεις Politico

Σκάνδαλο υποκλοπών: Νέος διασυρμός – Το Politico εκθέτει την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη στοχοποίηση δημοσιογράφου

Σκάνδαλο υποκλοπών: Απρέπεια πρέσβη με επιστολή προς Κομισιόν για σιωπητήριο στα ΜΜΕ

Σκάνδαλο υποκλοπών: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αυτοδιαψεύδεται και επιτίθεται στη συντάκτρια του Politico

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter