«Σκιές» στον ρωσικό κόμβο φυσικού αερίου από τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας

«Σκιές» στον ρωσικό κόμβο φυσικού αερίου από τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας αμφισβήτησε δημόσια για πρώτη φορά την ανάγκη για έναν νέο κόμβο φυσικού αερίου που πρότεινε πέρυσι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, είπε σε ομάδα δημοσιογράφων την Πέμπτη ότι η Τουρκία διαθέτει ήδη μια καλά λειτουργική πλατφόρμα εμπορίας φυσικού αερίου.

Ο Πούτιν έθεσε για πρώτη φορά την ιδέα της δημιουργίας «ενός κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία για προμήθειες σε άλλες χώρες» κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Καζακστάν, τον περασμένο Οκτώβριο. Στη συνέχεια, ο Ερντογάν έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να ξεκινήσει άμεσα τις προετοιμασίες για «ένα διεθνές κέντρο διανομής» στην Τουρκία.

Προσπάθεια επαναφοράς

Η Ρωσία βλέπει τον κόμβο ως έναν τρόπο για να επαναφέρει τις εξαγωγές φυσικού αερίου της στην ευρωπαϊκής αγορά τώρα που η ΕΕ έχει μειώσει απότομα τις εισαγωγές της ως μέρος των κυρώσεων απέναντι στην οικονομία της Ρωσίας. Με απλά λόγια, η Μόσχα ελπίζει να πουλήσει φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας σε χώρες που δεν θα ήταν πρόθυμες να αγοράσουν απευθείας από τη Ρωσία.

Αυτή τη στιγμή η Μόσχα προμηθεύει αέριο στην Τουρκία μέσω των αγωγών Blue Stream και TurkStream μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Το φυσικό αέριο μέσω του TurkStream πηγαίνει επίσης για περαιτέρω εξαγωγές στη νότια και ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, της Ελλάδας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Ρουμανίας και της Σερβίας.

Ορισμένες δυτικές πρωτεύουσες ανησυχούν ότι οποιοσδήποτε τουρκικός κόμβος φυσικού αερίου που περιλαμβάνει ρωσικό αέριο θα μπορούσε να επιτρέψει στη Μόσχα να συγκαλύψει τις εξαγωγές που βρίσκονται υπό το καθεστώς κυρώσεων στη Δύση για τις ενέργειές της στην Ουκρανία, αναμιγνύοντας το καύσιμο με αυτό από άλλες πηγές.

Η Τουρκία αν και είναι μέλος του ΝΑΤΟ έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Παρόλα αυτά οι σχέσεις τους περνούν κρίση λόγω ορισμένων ζητημάτων εξωτερικών πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης της Ρωσίας τον Ιούλιο να αποχωρήσει από μια συμφωνία με τη μεσολάβηση της Τουρκίας που επέτρεψε στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Η Τουρκία εισάγει σήμερα σχεδόν όλο το φυσικό αέριο της και διαθέτει εκτεταμένη υποδομή εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η Άγκυρα πιστεύει ότι μπορεί να αξιοποιήσει τις υπάρχουσες και τις νέες εμπορικές της σχέσεις για να γίνει κόμβος φυσικού αερίου.

«Μια παύση»

Ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι υπήρξε «ένα είδος παύσης» στις συζητήσεις όταν η Τουρκία επλήγη από έναν καταστροφικό σεισμό του Φεβρουαρίου και στη συνέχεια ενώ η χώρα διεξήγαγε δύο γύρους προεδρικών εκλογών τον Μάιο. «Αλλά είμαστε σε συζητήσεις», πρόσθεσε.

Αυτή τη στιγμή η Ρωσία μεταφέρει αέριο στην Τουρκία μέσω δύο αγωγών που εκτείνονται κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα. Η Τουρκία στέλνει μέρος αυτού του φυσικού αερίου σε χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως η Ουγγαρία και η Ελλάδα, αλλά εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές εισαγωγές λόγω των περιορισμένων εγχώριων πηγών ενέργειας.

Η Μόσχα κατασκευάζει επί του παρόντος έναν πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στις ακτές της Μεσογείου της Τουρκίας, στο Ακούγιου, που θα μπορούσε τελικά να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από το εξωτερικό.

Ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι οι κυριότερες κατασκευαστικές εργασίες ολοκληρώθηκαν στον πρώτο από τους τέσσερις αντιδραστήρες του ρωσικού εργοστασίου, σημειώνοντας ότι όλα «προχωρούν καλά». Η Τουρκία συνομιλεί με τη ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom για την κατασκευή ενός δεύτερου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στην πόλη Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας.

Όμως ο Μπαϊρακτάρ τόνισε ότι η Τουρκία ήταν επίσης ανοιχτή σε προσφορές από εταιρείες της Νότιας Κορέας καθώς και από εκείνες στην Κίνα που θέλουν να κατασκευάσουν «μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες».

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter