Σκληρή απάντηση Τουσκ σε Νετανιάχου για του επτά νεκρούς εργαζομένους της WCK στη Γάζα

Σκληρή απάντηση Τουσκ σε Νετανιάχου για του επτά νεκρούς εργαζομένους της WCK στη Γάζα

«Δικαιολογημένη οργή» και ένταση στις σχέσεις με τη Βαρσοβία έχει προκαλέσει η επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε εργαζομένους ανθρωπιστικής οργάνωσης – μεταξύ των οποίων ένας Πολωνός υπήκοος – στη Γάζα, καθώς και η αντίδραση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε σήμερα ο Πολωνός πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε χθες ότι το αεροπορικό πλήγμα που σκότωσε επτά εργαζομένους ανθρωπιστικής οργάνωσης ήταν «τραγικό και μη εσκεμμένο», προσθέτοντας ότι «αυτά συμβαίνουν στον πόλεμο».

«Κύριε πρωθυπουργέ Νετανιάχου, κύριε πρέσβη Λίβνε, η μεγάλη πλειονότητα των Πολωνών έδειξε πλήρη αλληλεγγύη προς το Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς», έγραψε αρχικά ο Ντόναλντ Τουσκ στην πλατφόρμα Χ. «Σήμερα θέτετε αυτή την αλληλεγγύη σε μια πραγματική, σκληρή δοκιμασία. Η τραγική επίθεση σε εθελοντές και η αντίδρασή σας προκαλούν δικαιολογημένη οργή», πρόσθεσε.

Ο Ισραηλινός πρέσβης στην Πολωνία Γιάκοβ Λίβνε, ανέφερε χθες σε ανάρτησή του στο Χ, ότι «η άκρα δεξιά και αριστερά» στην Πολωνία κατηγορούν το Ισραήλ για δολοφονία εκ προθέσεως, προσθέτοντας ότι οι «αντισημίτες θα είναι πάντα αντισημίτες».

Σε άλλη ανάρτηση ύστερα από τα σχόλια του Τουσκ, ο Λίβνε σημείωσε ότι το Ισραήλ έχει «κατ’ επανάληψη εκφράσει τη βαθιά του λύπη, θλίψη και συλλυπητήρια για την τραγική απώλεια της ζωής των εργαζομένων στη @WCKitchen».

Επτά εργαζόμενοι της αμερικανικής, μη κυβερνητικής οργάνωσης World Central Kitchen (WCK) σκοτώθηκαν τη Δευτέρα σε ισραηλινό πλήγμα, όπως δήλωσε η οργάνωση αυτή, ανακοινώνοντας την αναστολή των δραστηριοτήτων της στην περιοχή.

Ερωτηθείς σήμερα για την πιθανότητα έκρηξης του αντισημιτισμού στην Πολωνία, ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας Ραντοσλάβ Σικόρσκι εκτίμησε ότι «αυτό ήδη ισχύει». Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ισραήλ οφείλει να «ζητήσει συγγνώμη και να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων» που σκοτώθηκαν από το ισραηλινό χτύπημα.

«Εάν ισχύει ότι ένα κομβόι αποτέλεσε εσκεμμένα στόχο διότι υποτίθεται ότι σε αυτό περιλαμβανόταν ένας τρομοκράτης και ότι έτσι θυσιάστηκαν ζωές αμάχων, δεν γνωρίζω κάποιο σύστημα στο οποίο αυτό θα ήταν δικαιολογημένο», δήλωσε ο Σικόρσκι στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό Trojka.

«Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, το Ισραήλ πρέπει να ζητήσει συγγνώμη και να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων», δήλωσε ίδιος.

«Ζήτησα πλήρη συνεργασία με τη δική μας εισαγγελία», πρόσθεσε ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας.

«Δεν μπορούμε να υποβαθμίζουμε αυτή την υπόθεση λέγοντας ότι συνέβη εν καιρώ πολέμου, όπως δήλωσε χθες ο Νετανιάχου», δήλωσε ο υπουργός.





Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter