Σουδάν: Οι μάχες συνεχίζονται με τις ειρηνευτικές συνομιλίες σε αδιέξοδο

Σουδάν: Οι μάχες συνεχίζονται με τις ειρηνευτικές συνομιλίες σε αδιέξοδο

Όσο οι μάχες μαίνονται στο Χαρτούμ, οι απεσταλμένοι των δύο αντίπαλων στρατιωτικών ομάδων βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία για συνομιλίες, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, όπου επιθυμούν να βάλουν ένα τέλος στη σύγκρουση που έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους κι έχει αναγκάσει χιλιάδες να ξεριζωθούν, ενώ ο φόβος για γενίκευση σε έναν ανοιχτό εμφύλιο πόλεμο είναι πάντα παρών.

Διεθνές ενδιαφέρον για την ειρήνευση

Η πρωτοβουλία Ηνωμένων Πολιτειών-Σαουδικής Αραβίας είναι η πρώτη σοβαρή προσπάθεια τερματισμού των μαχών μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) που έχουν μετατρέψει τμήματα της σουδανικής πρωτεύουσας σε εμπόλεμες ζώνες, εκτροχιάζοντας ένα διεθνώς υποστηριζόμενο σχέδιο για μετάβαση σε ένα πολιτικό σχήμα διακυβέρνησης. Παρόλα αυτά, οι αντιμαχόμενες πλευρές είπαν ότι οι συνομιλίες θα εξετάσουν ανθρωπιστικά ζητήματα και δεν θα διαπραγματευθούν τον τερματισμό του πολέμου.

Οι μάχες από τα μέσα Απριλίου έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους και έχουν τραυματίσει χιλιάδες άλλους, διαταράσσουν την παροχή βοήθειας και οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες να διαφύγουν στο εξωτερικό. Φόβοι από τον ΟΗΕ κάνουν λόγο για πάνω από 800.000 ανθρώπους που μπορεί να εγκαταλείψουν το Σουδάν.

Χιλιάδες άνθρωποι καταφεύγουν στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, το Πορτ Σουδάν στην Ερυθρά θάλασσα, όπου επιζητούν τα διαφυγή με σκάφη προς τη Σαουδική Αραβία. Επίσης, διεθνή Μέσα αναφέρουν ότι για να μπορέσουν να ξεφύγουν οι πολίτες από τις εμπόλεμες ζώνες, πληρώνουν ακριβές εμπορικές πτήσεις μέσω του μοναδικού αεροδρομίου της χώρας που λειτουργεί ή χρησιμοποιούν πτήσεις εκκένωσης.

Σύγκρουση μεταξύ στρατηγών

Η σύγκρουση ξεκίνησε στις 15 Απριλίου μετά την κατάρρευση ενός διεθνώς υποστηριζόμενου σχεδίου για μετάβαση στη δημοκρατία. Ο στρατηγός Αμντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν ηγείται του κυβερνώντος συμβουλίου που εγκαταστάθηκε μετά την ανατροπή του αυταρχικού δικτάτορα Ομάρ αλ Μπασίρ το 2019 και ένα στρατιωτικό πραξικόπημα το 2021, ενώ ο Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο (πιο γνωστός με το προσωνύμιο «Χεμίτι»), πρώην επικεφαλής πολιτοφυλακής που έκανε το όνομά του στη σύγκρουση στο Νταρφούρ, ήταν ο αναπληρωτής του. Ο Χεμίτι έχει ορκιστεί είτε να συλλάβει είτε να σκοτώσει τον αλ Μπουρχάν, και υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι και οι δύο πλευρές παραμένουν απρόθυμες να κάνουν συμβιβασμούς για τον τερματισμό της αιματοχυσίας. Πριν από τις μάχες, ο Χεμίτι είχε κάνει βήματα για να πλησιάσει σε έναν πολιτικό συνασπισμό, χωρίς να κρύβει τις πολιτικές του φιλοδοξίες, πράγμα για το οποίο τον κατηγόρησε ο αλ Μπουρχάν.

Κίνδυνος για τους άμαχους

Η εκτεταμένη χρήση εκρηκτικών μηχανισμών καθ’ όλη τη διάρκεια των μαχών αυξάνει τον κίνδυνο για τους αμάχους, ειδικά για τα παιδιά που μπορεί να μπερδέψουν τα πυρομαχικά με παιχνίδια, δήλωσε η Υπηρεσία Δράσης Ναρκών των Ηνωμένων Εθνών.

Οι δυτικές δυνάμεις υποστηρίζουν τη μετάβαση σε μια πολιτική κυβέρνηση στη χώρα που γεωγραφικά βρίσκεται σε στρατηγικό σταυροδρόμι μεταξύ της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, της Αιθιοπίας και της ασταθούς περιοχής του Σαχέλ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, ταξίδευε στη Σαουδική Αραβία το Σαββατοκύριακο για συνομιλίες με τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter