Στις άμεσες επιδιώξεις Ερντογάν η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ιράν

Στις άμεσες επιδιώξεις Ερντογάν η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ιράν

Η Τουρκία προσβλέπει σε μια εμβάθυνση της συνεργασίας με το Ιράν στην αμυντική βιομηχανία, δήλωσε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντηση με τον ιρανό ομόλογό του Εμπραίμ Ραΐσι την Τρίτη 19 Ιουλίου.

«Είναι δυνατό να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία με βήματα που θα κάνουμε στην αμυντική βιομηχανία» δήλωσε ο Ερντογάν στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο της συνάντησης των ηγετών του Ιράν, της Τουρκίας και της Ρωσίας για τη σύναψη συμφωνίας συνεργασίας. «Με ενδιαφέρει πολύ η αλληλεγγύη μας σε αυτό το θέμα», συμπλήρωσε ο τούρκος πρόεδρος.

Κόντρα στην… τρομοκρατία

Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι τόσο η Τουρκία όσο και το Ιράν υφίστανται τις συνέπειες της τρομοκρατίας. «Οι τρομοκρατικές οργανώσεις PKK, PYD, YPG και FETÖ είναι ταραχοποιοί τόσο για την Τουρκία όσο και για το Ιράν. Πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα εναντίον τους με αλληλεγγύη», είπε ο Ερντογάν. Αυτό που δεν είπε ήταν ότι η συντριπτική πλειονότητα των κατηγορητηρίων εναντίον αντιφρονούντων στην Τουρκία χρησιμοποιεί ως κύρια κατηγορία την τρομοκρατία…

Οι δύο ηγέτες συμπροήδρευσαν στην 7η Σύνοδο του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας-Ιράν για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και υπέγραψαν συνολικά οκτώ συμφωνίες στους τομείς του εμπορίου, της κοινωνικής ασφάλισης και του αθλητισμού.

Ο Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι πιστεύει ότι οι χώρες θα αυξήσουν τον όγκο του διμερούς εμπορίου στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια. «Δυστυχώς, αντιμετωπίσαμε μια σοβαρή οπισθοδρόμηση λόγω της επιδημίας του COVID-19. Μέχρι στιγμής, έχουμε φτάσει τα 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια», σχολίασε. Αργότερα εντός της ημέρας, ο Ερντογάν, ο Ραΐσι και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθούν για την 7η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία.

«Όχι» σε νέα επίθεση στη Συρία

Νωρίτερα, σε συνάντηση του Ερντογάν με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, ο Αγιατολά Αλί Χαμενεΐ σημείωσε ότι μια νέα επίθεση στην Συρία θα ήταν εμπόδιο για την ευρύτερη περιοχή. «Οποιοδήποτε χτύπημα στη Συρία θα πλήξει την περιοχή και θα ωφελήσει τους τρομοκράτες», είπε ο Χαμενεΐ, σύμφωνα με αναφορές στην κρατική ιρανική τηλεόραση. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει τέσσερις επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία από το 2016 και έχει δεσμευτεί να ξεκινήσει περισσότερες στρατιωτικές επιχειρήσεις για την επέκταση των «ασφαλών ζωνών» βάθους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων.

Οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και η επισιτιστική ασφάλεια αναμένεται επίσης να συζητηθούν στις συναντήσεις των ηγετών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter