Στρατιώτης του ναζιστικού τάγματος Αζόφ μίλησε στη Βουλή των Ελλήνων (Video)

Στρατιώτης του ναζιστικού τάγματος Αζόφ μίλησε στη Βουλή των Ελλήνων (Video)

Με βίντεο που πρόβαλε τοποθετήσεις δύο Ουκρανών στρατιωτών πλαισίωσε την ομιλία του στη Βουλή των Ελλήνων ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τον έναν εξ αυτών να δηλώνει ελληνικής καταγωγής και στρατιώτης του ναζιστικού τάγματος Αζόφ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο πρόεδρος της Βουλής ήταν ενήμερος για την προβολή του εν λόγω βίντεο, με πηγές από το περιβάλλον του να αρνούνται ότι γνώριζε για τη σύνδεση του Έλληνα ομογενή με το ναζιστικό τάγμα. 

Δείτε επίσης: Με μαχητή από το νεοναζιστικό τάγμα Αζόφ και αναφορές στο «Ελευθερία ή Θάνατος» η ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή

Θέλοντας να δώσει έμφαση στους πολιτισμικούς και ιστορικούς δεσμούς ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ελλάδα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας διέκοψε την παρέμβασή του για να προβληθεί βίντεο με δύο Έλληνες ομογενείς που πολεμούν κατά της ρωσικής εισβολής. Πρόκειται για τους στρατιώτες που συστήθηκαν στο ελληνικό Κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό ως Μιχαήλ και Αναστάσιος. Ωστόσο, όπως ο ίδιος ο Μιχαήλ υποστήριξε, αποτελεί μέρος των δυνάμεων του ναζιστικού τάγματος Αζόφ, γεγονός που ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Εντύπωση προκάλεσε ότι ο Μιχαήλ επισήμανε αρχικά πως ο παππούς του πολέμησε τους ναζί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, προσθέτοντας ότι το ίδιο κάνει και ο ίδιος κατά των «Ρώσων ναζιστών». Ωστόσο, στη συνέχεια αποκάλυψε πως συμμετέχει στην ουκρανική άμυνα «μέσα από το τάγμα Αζόφ», το οποίο έχει ξεκάθαρες ναζιστικές αναφορές, καθώς εμβληματική φιγούρα του τάγματος είναι ο φανατικός υποστηρικτής του Χϊτλερ, Στεπάν Αντρίγιοβιτς Μπαντέρα.

«Είμαι Έλληνας στην καταγωγή, λέγομαι Μιχαήλ. Ο παππούς μου πολέμησε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των ναζιστών και τραυματίστηκε τρεις φορές. Γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης κατά των Ρώσων ναζιστών. Δεν θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε στην άμυνα, συμμετέχοντας στην ουκρανική άμυνα μέσα από το τάγμα Αζόφ. Αυτό είναι το χρέος μου σαν άντρας και πρέπει να μιλήσω για τις καταστροφικές συνθήκες που βρίσκεται η Μαριούπολη» είπε -μεταξύ άλλων- ο στρατιώτης του τάγματος Αζόφ απευθυνόμενος στη Βουλή και τους πολίτες της χώρας μας.

Αποχώρησαν τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Αμέσως μετά την παραδοχή του ομογενή για τη συμμετοχή του στο τάγμα που χρησιμοποιεί κατά κόρον ναζιστικά σύμβολα, τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Πρόκειται για τους Νίκο Φίλη, Θοδωρή Δρίτσα, Γιάννη Γκιόλα και Γιώργο Βαρεμένο, οι οποίοι μετά το τέλος της ομιλίας των δύο στρατιωτών επέστρεψαν στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Ένθερμο χειροκρότημα από ΝΔ – ΚΙΝΑΛ

Αμέσως μετά το πέρας της ομιλίας Ζελένσκι, η οποία προγραμματίστηκε με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ χειροκρότησαν όρθιες τον Πρόεδρο της Ουκρανίας. Αντιθέτως, ψυχρό ήταν το χειροκρότημα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, με την κάμερα να «συλλαμβάνει» τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει νόημα στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μη σηκωθούν. Υπενθυμίζεται ότι από τη διαδικασία απουσίαζαν ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, ενώ συμβολική ήταν η παρουσία του ΜέΡΑ25 με έναν μόνο βουλευτή και συγκεκριμένα τον Γιώργο Λογιάδη, ο οποίος κατά τις τελευταίες πληροφορίες αποχώρησε και εκείνος με τη σειρά του από την Ολομέλεια.

Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Άμεση ήταν η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την τοποθέτηση του ομογενή που πολεμά στο πλευρό του ναζιστικού τάγματος. Παραχωρώντας δηλώσεις από το περιστύλιο της Βουλής, η Όλγα Γεροβασίλη υπογράμμισε πως «θα ζητηθούν εξηγήσεις» για το «απαράδεκτο γεγονός».

«Ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη το δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας. Από εκεί και μετά όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ. Σε λίγη ώρα έχουμε Διάσκεψη των Προέδρων και θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, αν ήταν ενημέρος, αν συμφώνησε. Διότι νομίζω ότι αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα» δήλωσε η γραμματέας της Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, ο Κώστας Σκανδαλίδης (ο οποίος χειροκρότησε όρθιος τον Ζελένσκι) αρκέστηκε στο να εκφράσει τον προβληματισμόι αναφορικά με το «εάν η παρέμβαση των δύο Ουκρανών, που έγινε στο ενδιάμεσο τς ομιλίας του κ. Ζελένσκι, ήταν σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση ή όχι».

«Ντράπηκε και η ντροπή…», ήταν το πρώτο σχόλιο του ΚΚΕ, με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, να ζητά την παραίτηση του Κων. Τασούλα. Όπως προαναφέρθηκε, ο μοναδικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 αποχώρησε από την Ολομέλεια, με τον Γ. Βαρουφάκη να σχολιάζει στο Twitter: «Αν, σε καιρό πολέμου, ο Έλληνας Πρόεδρος/ΠΘ επέλεγε σε τηλε-σύνδεσή του με ξένο Κοινοβούλιο να έχει δίπλα του οπλισμένο Χρυσαυγίτη-Ναζί, θα έκανε μεγάλο κακό στη χώρα μας. Αυτό έπραξε ο κ. Ζελένσκι σήμερα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter