Σύνοδος κορυφής EUMED-9: Σε γραμμή Μελόνι για το μεταναστευτικό ο Μητσοτάκης

Σύνοδος κορυφής EUMED-9: Σε γραμμή Μελόνι για το μεταναστευτικό ο Μητσοτάκης

Ακόμη και το βήμα της συνόδου κορυφής EUMED-9 στη Μάλτα δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να βγάλει εαυτόν από το κάδρο των ευθυνών για την καταστροφική διαχείριση των καλοκαιρινών πυρκαγιών και των πρόσφατων πλημμυρών, φτάνοντας στο σημείο να συγκρίνει την Ελλάδα με τη Λιβύη.

«Η ίδια καταιγίδα που κόστισε τη ζωή σε λιγότερους από 20 ανθρώπους στην Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι στη Λιβύη. Αυτή είναι η διαφορά στο τι προκαλεί η κλιματική αλλαγή όταν πλήττει μια καλά οργανωμένη χώρα έναντι μιας χώρας που αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός μπροστά στα μάτια των ηγετών των χωρών της Μεσογείου στη Μάλτα, στις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους ηγέτες των μεσογειακών χωρών για την βοήθεια που προσέφεραν στη χώρα μας τους προηγούμενους μήνες, μιλώντας για «κάποιες από τις χειρότερες πυρκαγιές και σίγουρα τις χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία της χώρας μας. Θα πρέπει να είναι προφανές σε όλους μας», και… διαμαρτυρόμενος που «η κλιματική κρίση επηρεάζει τη Μεσόγειο με δυσανάλογα έντονο τρόπο». Ζήτησε ωστόσο «πιο ολοκληρωμένη συνεργασία» σε επίπεδο πρόληψης, καθώς ψέλισσε και μερικές εκκλήσεις για την αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αποκατάσταση των καταστροφών.

Στη Μάλτα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Κροάτη πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς, τον Κύπρο πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα, τον Σλοβένο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Γκολόμπ, και τον Μαλτέζο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Αμπελα που τους υποδέχθηκε. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε συναντήσει τον Γάλλο Μακρόν, ρίχνοντας βάρος στις εγγυήσεις για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων.

Εκτός της Πολιτικής Προστασίας, τις ευθύνες επιχείρησε να μοιραστεί και για το μεταναστευτικό, επικροτώντας το προηγούμενο αντιμεταναστευτικό κρεσέντο της Μελόνι, και επιβεβαιώνοντας τη στενή συνεργασία με την ακροδεξιά ιταλική κυβέρνηση. Στη συνέχεια δε, εστίασε στην αντιμετώπιση των διακινητών, δείχνοντας αυτούς ως μοναδικούς υπευθύνους για την κατάσταση, και επιχειρώντας να ενισχύσει το «άλλοθι» για την ελληνική αντιμεταναστευτική πολιτική.

«Πρέπει να είμαστε πολύ αποτελεσματικότεροι, διασφαλίζοντας ότι μη αξιόπλοα σκάφη δεν θα αποπλέουν από τις ακτές των γειτονικών χωρών και δεν θα θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, σε ένα πολύ επικίνδυνο ταξίδι», ενώ στη συνέχεια έβαλε και την Τουρκία στο κάδρο, ζητώντας περισσότερη συνεργασία μαζί της.

Επιβεβαιώνοντας ωστόσο το κυβερνητικό αδιέξοδο και το φιάσκο με τις αποφάσεις ήξεις αφήξεις για τη νομιμοποίηση 300.000 μεταναστών, ζήτησε από τους υπόλοιπους μεσογειακούς ηγέτες «να εστιάσουμε στις νόμιμες οδούς για μετανάστευση. Από τη στιγμή που επιδεικνύουμε μεγαλύτερη επαγρύπνηση για την προστασία των συνόρων μας, πρέπει ως αντίβαρο να προσφέρουμε ευκαιρίες στους ανθρώπους που μπορούν να έρθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να μας βοηθήσουν να στηρίξουμε την οικονομική μας ανάπτυξη, αλλά με ασφαλή τρόπο και -το ξαναλέω- με τους δικούς μας όρους».

Στο κλείσιμο έκανε και μία αναφορά στην οικονομική διακυβέρνηση, με έμμεσες αναφορές και υπαινιγμούς για την ευρωπαϊκή οικονομική, τόσο των μνημονιακών χρόνων, όσο και τη σημερινή. «Δεν μπορούμε να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Γνωρίζουμε λάθη που έγιναν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ουσιαστικά ανάγκασαν χώρες να προβούν σε πολύ απότομη δημοσιονομική προσαρμογή, «βυθίζοντάς» τες σε πολύ μεγαλύτερη ύφεση» ψέλισσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ζητώντας περισσότερη… ελευθερία για δημοσιονομική προσαρμογή από τις ίδιες τις κυβερνήσεις.

Πιστεύω ότι πρέπει να επιστρέψουμε στο πλαίσιο της αρχικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εκτιμούμε ότι ήταν ιδιαίτερα ισορροπημένη σε ό,τι αφορά την αυξημένη ευελιξία αλλά και την ιδιοκτησία, ώστε τα κράτη-μέλη να εκπονούν τη δική τους δημοσιονομική «διαδρομή» για να πετύχουν τη δημοσιονομική προσαρμογή.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε χώρο για τις κρίσιμες επενδύσεις που χρειαζόμαστε ώστε να προστατεύσουμε τη στρατηγική αυτονομία μας, είτε πρόκειται για την άμυνα είτε μιλάμε για σημαντικές συλλογικές επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση. Διότι διαφορετικά θα βρεθούμε σε μία θέση όπου άλλες χώρες ή άλλες μεγάλες ομάδες κρατών θα κάνουν αυτές τις επενδύσεις, ενώ εμείς θα υφιστάμεθα περιορισμούς από τους δημοσιονομικούς κανόνες που επιβάλλουμε στους εαυτούς μας σε μία συγκυρία όπου πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο» ανέφερε ακόμα.

Σημειώνεται πως με το μεταναστευτικό στο επίκεντρο ήταν και η αναφορά του κατά την ίδια τη σύνοδο στη Μάλτα, κάνοντας ειδική αναφορά στην «ενεργητική αποτροπή» -στο πλαίσιο της δικαιολόγησης των Pushbacks για τα οποία ελέγχεται η κυβέρνησή του. Κάλεσε δε και εκεί για μεγαλύτερη συνεργασία με την Τουρκία για την αντιμετώπιση των ροών, και ζήτησε την ανάπτυξη ευρωπαϊκών σχέσεων με τις τρίτες χώρες.

Διαβάστε σχετικά: Εξηγήσεις και υποσχέσεις Μητσοτάκη σε Μακρόν για τήρηση της πολιτικής «κλειστών συνόρων»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter