Τα δεδομένα για τον εμβολιασμό παιδιών και το πλάνο παραδόσεων εμβολίων για τον Ιούνιο

Τα δεδομένα για τον εμβολιασμό παιδιών και το πλάνο παραδόσεων εμβολίων για τον Ιούνιο

Οι εμβολιασμοί σε νεαρές ηλικίες αλλά και το πλάνο παραδόσεων εμβολίων για τον Ιούνιο ήταν τα θέματα που επικράτησαν στις τοποθετήσεις των Μαρίας Θεοδωρίδου και Μάριου Θεμιστοκλέους στην ενημέρωση της Δευτέρας από το υπουργείο Υγείας.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ξεκίνησε την τοποθέτησή της εκφράζοντας συλλυπητήρια στην οικογένεια της 44χρονης από την Κρήτη η οποία κατέληξε λόγω σπάνιας θρομβοπενίας μετά τον εμβολιασμό της.

Ο εμβολιασμός σε μικρές ηλικίες

Έπειτα μίλησε για τον εμβολιασμό των παιδιών, κάνοντας λόγο για ενθαρρυντικά αποτελέσματα έπειτα από δοκιμαστικούς εμβολιασμούς σε μικρές ηλικίες. Ανέφερε ότι Αμερική και Καναδάς ήδη εμβολιάζουν τα παιδιά, ο ΕΜΑ ενέκρινε τον εμβολιασμό των παιδιών με εμβόλιο mRNA. Μίλησε για αποτελεσματικότητα του εμβολίου 100%, σύμφωνα με μελέτη, αλλά επειδή ήταν μικρή μελέτη δεν θα μπορούσε να ανιχνεύσει σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες. «Η Εθνική Επιτροπή θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους και θα αποφανθεί για το ζήτημα» τόνισε σχετικά η κ. Θεοδωρίδου για τον εμβολιασμό των παιδιών, ο οποίος όπως επεσήμανε, δεν θα είναι υποχρεωτικός.

Διευκρινίζοντας τα δεδομένα σχετικά με τον εμβολιασμό των 12-15 ετών, έπειτα από σχετική ερώτηση, η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι «μπορεί να γίνει διαφοροποίηση ανάλογα με τις μελέτες της επιτροπής αλλά και το πως θα σταθμιστούν τα πράγματα. Μπορεί η σύσταση να αφορά μόνο παιδιά που βρίσκονται σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου και όχι σε όλα τα παιδιά της εν λόγω ηλικιακής ομάδας».

Κλείνοντας, η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στη συζήτηση για πιθανή τρίτη δόση εμβολίου. «Τις τελευταίες ημέρες πολύ ενδιαφέρον συγκεντρώνουν θέματα για την τρίτη πιθανή δόση εμβολίου, για τους συνδυασμούς μεταξύ εμβολίων αλλά και για την τυχόν ύπαρξη νέων εμβολίων», τόνισε.

Οι παραδόσεις εμβολίων για τον Ιούνιο

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σημείωσε ότι από 7 Ιουνίου θα ανοίξουν σε όλη τη χώρα τα ραντεβού για εμβολιασμούς με Johnson&Johnson για την ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών.

Σχετικά με τις παραδόσεις των εμβολίων, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι εντός Ιουνίου αναμένεται να φτάσουν στη χώρα 2.070.900 δόσεις από τη Pfizer, η Moderna πάνω από 300.000 δόσεις, η AstraZeneca 400-500.000 δόσεις ενώ όσον αφορά την Johnson&Johnson το εύρος των δόσεων θα γίνει γνωστό από την Ε.Ε τις επόμενες ημέρες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter