«Τα πλεονεκτήματα της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι πολύ περισσότερα από τα μειονεκτήματα»

«Τα πλεονεκτήματα της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι πολύ περισσότερα από τα μειονεκτήματα»

Την αισιόδοξη διαβεβαίωση ότι τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη από την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης είναι πολύ μεγαλύτερα από τις απειλές και το κακό που μπορεί να προκαλέσει, έδωσε η συζήτηση με τίτλο «Rethinking Security: When Threats are Invisible» που διεξήχθη στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum 2023, το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα υπό την Αιγίδα της ΠτΔ, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

 Όπως επισήμανε ο συντονιστής της συζήτησης, Steven Erlanger, επικεφαλής διπλωματικός ανταποκριτής στην Ευρώπη των New York Times, ο φόβος και η αγωνία για την τεχνητή νοημοσύνη είναι ευρέως διαδεδομένα, ενώ βλέπουμε ότι «ένας μυστικός πόλεμος κυβερνοεπιθέσεων και παραπληροφόρησης διεξάγεται παράλληλα με τον πόλεμο της Ουκρανίας.».

Παρουσιάζοντας το πώς οι επιχειρήσεις μπορούν να απαντήσουν σε αυτές τις απειλές, η Nanna-Louise Linde, αντιπρόεδρος European Government Affairs της Microsoft, παρουσίασε τη δουλειά που κάνει η Microsoft για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης στον πόλεμο της Ουκρανίας.

«Αναλύουμε καθημερινά περίπου 65 τρισεκατομμύρια σήματα, άρα έχουμε ανάλυση που δεν έχουν οι κυβερνήσεις. Είχαμε καταλάβει νωρίς ότι κάτι συμβαίνει και ενημερώσαμε την Ουκρανική κυβέρνηση. Καθημερινά γίνονται 600 επιθέσεις σε εκατοντάδες φορείς στην Ουκρανία. Εμείς εντοπίσαμε μοτίβα και μπορούμε να εκτιμήσουμε πού θα γίνει επόμενη φυσική επίθεση. Επίσης, συνεργαζόμαστε με το Διεθνές Δικαστήριο και επεξεργαζόμαστε δορυφορικές εικόνες με τεχνητή νοημοσύνη για την στοιχειοθέτηση εγκλημάτων πολέμου. Αυτό που μάθαμε από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι ότι η αμυντική τεχνολογία έχει κερδίσει κατά πολύ την επιθετική τεχνολογία.»

 «Είναι λάθος να ρωτάμε αν ο κόσμος ανησυχεί» σημείωσε ο Benedikt Franke, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Munich Security Conference, που παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας σύμφωνα με την οποία:

– το 78% των Ευρωπαίων πολιτών ανησυχεί πολύ για επιθέσεις εναντίον τους (είτε πρόκειται για απάτες και υφαρπαγή χρημάτων είτε για επίθεση στους δημοκρατικούς θεσμούς).

– το 96% των Ευρωπαίων πολιτών ανησυχεί για την ανικανότητα των κυβερνήσεων να τους προστατεύσουν και εμπιστεύεται περισσότεροι τις εταιρείες.

– το 60% των Ευρωπαίων πολιτών είναι καχύποπτο για το ρόλο των ΗΠΑ και ανησυχεί αν τα δεδομένα τους αποθηκεύονται εκτός Ευρώπης.

«Χρειάζονται τρία πράγματα για την βελτίωση της κατάστασης» σημείωσε ο Β. Franke. «Βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, καλύτερος συντονισμός των διατλαντικών συνεργασιών και ενίσχυση της ανθεκτικότητας της κοινωνίας.».

 Οι δύο ομιλητές επισήμαναν την ανάγκη να εκπαιδευτεί το κοινό ώστε να μπορεί να εντοπίζει τις επιθέσεις και την παραπληροφόρηση.

Επίσης, η Nanna-Louise Linde σημείωσε την χρησιμότητα να υπάρξει μία «Συνθήκη της Γενεύης για τα Ψηφιακά θέματα», τονίζοντας ότι «πρέπει να υπάρχουν κανόνες ασφαλείας σε οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κακό».

Όπως ανέφερε, υπάρχουν τρεις τρόποι για την αντιμετώπιση των απειλών: η εκπαίδευση του κοινού, η νομοθεσία και οι τεχνολογικές λύσεις, όπως είναι για παράδειγμα το εργαλείο «wordmark» που έχει αναπτύξει η Microsoft και βοηθάει τον χρήστη να εξακριβώσει αν το περιεχόμενο είναι αυθεντικό ή αν έχει υποστεί αλλοίωση.

«Το σίγουρο είναι ότι οι επιθέσεις έχουν στόχο τους απλούς ανθρώπους» σημείωσε. «Η απάντηση για την προστασία είναι καταρχάς η εκπαίδευση και επίσης οι τεχνικές λύσεις. Και πιστεύω ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει σε αυτό τον τομέα τους όρους του παιχνιδιού (game changer). Αν αξιοποιήσουμε τη δύναμη της τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίζουμε μοτίβα και να σηκώνουμε κόκκινες σημαίες όταν κάτι δεν πάει καλά, αυτό μπορεί να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού.»

 «Κάποιοι κάνουν λόγο για ένα νέον Οπενχάιμερ» ανέφερε ο Franke σημειώνοντας ότι – όπως και η πυρηνική ενέργεια έχει θετικές και αρνητικές χρήσης – το ίδιο ισχύει και για την τεχνητή νοημοσύνη. «Δεν μπορούμε να βάλουμε κανόνες στην τεχνολογία» σημείωσε «ωστόσο πρέπει να βάλουμε κανόνες στις εφαρμογές της. Τα πλεονεκτήματα της τεχνητής νοημοσύνης είναι σαφώς περισσότερα από τα μειονεκτήματα».

Επίσης, ο Franke σημείωσε ότι θα ήταν αποτελεσματικό να λαμβάνονται μέτρα εναντίον των κρατών που ανέχονται και φιλοξενούν τους εγκληματίες του διαδικτύου, χώρες όπως η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα όπου λειτουργούν έδρες τρολ χωρίς να λαμβάνεται κανένα μέτρο.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Linde υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο της Αφρικής και την ανάγκη να αναπτυχθούν εκεί η απαραίτητη νομοθεσία και δικλείδες ασφαλείας κατά του κυβερνοεγκλήματος και της παραπληροφόρησης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter