Τα σποτ του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης (Video)

Τα σποτ του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης (Video)

Τα τελευταία χρόνια οι υπεύθυνοι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στα εισαγωγικά σποτ που «ντύνουν» τις διοργανώσεις τους.

Πυροτεχνήματα, πουλιά και σκουός έχουν την τιμητική τους στο φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης. Ο βραβευμένος στην περσινή διοργάνωση με Αργυρό Αλέξανδρο >>Film Forward Γρηγόρης Ρέντης σκηνοθετεί τα 3 σποτ του φετινού φεστιβάλ, τα οποία έχουν τίτλους τις αντίστοιχες προαναφερθείσες λέξεις. Στο «Πυροτέχνημα» ο απλός, καθημερινός αλλά και αυθεντικός έρωτας μεταξύ δύο αντρών (Ιάσονας Γιαννάρας, Αλέξανδρος Νικόλαος Γιαγκούσης) δεν χρειάζεται καμία περεταίρω ενίσχυση για να φωτιστεί καθώς το απρόβλεπτο παραμονεύει ανά πάσα στιγμή. Στα «Πουλιά» η χιτσκοκική αύρα πλανάται γύρω από τα γκρίζα γραφεία και την μονότονη, άχρωμη ζωή κάποιων φοβισμένων – από τι άραγε;- στελεχών πλούσιας επιχείρησης.

Εδώ τους ρόλους κρατούν οι Κατερίνα Λούβαρη Φασόη, Γιάννης Σαρλής, Ελεάννα Καυκάλα και Γιώργος Κισσανδράκης. Τέλος, στο βίαια ανατρεπτικό αλλά και διακριτικά χιουμοριστικό «Σκουός» με τις Δέσποινα Κονταξή και Θεοδώρα Παπαδοπούλου, το προβάδισμα στη ζωή φαίνεται να έχει αυτός που στέκει όρθιος. Και στα τρία σποτ η «ενοχλητική» και επιθετική μουσική των Argy και Omnya, δίνει το αναγκαίο μπιτ στην… afterlife διάσταση της κάθε ιστορίας.  Και οι τρεις ιστορίες έχουν τη σημασία τους αλλά ειδικά μία από αυτές είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Λίγες ώρες μετά τη νομοθετική κατοχύρωση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, το σποτ “Πυροτεχνήματα” γιορτάζει τον έρωτα και μάς κάνει κοινωνούς των ιστορικών στιγμών που βιώνουμε.  Ο  Γρηγόρης Ρέντης λέει για τα σποτ που δημιούργησε: «​Αν αφήσεις την κάμερα να γράφει, είναι σίγουρο ότι η ζωή θα σε εκπλήξει. Τρεις ιστορίες που βασίζονται στο απρόβλεπτο, σε κάτι που μας περιβάλλει, αλλά που για κάποιο λόγο αρνούμαστε να δούμε μέχρι αυτό να εισέλθει με ορμή στο κάδρο. Διακόπτοντας απότομα μία γνώριμη κατάσταση, προκύπτει αρχικά μια έκπληξη, ένα τίναγμα. Αλλά αυτό που ακολουθεί είναι μία νέα συνθήκη και ενδεχομένως η αρχή ενός διαλόγου. Βασικός άξονας των τριών σποτ είναι η συνύπαρξη, στη συντροφικότητα, στη σχέση μας με το περιβάλλον, στον ανταγωνισμό. Και τελικά, ίσως η συνύπαρξη να είναι η μεγαλύτερη πρόκληση αυτής της περιόδου. Ανακαλύπτουμε νέους τρόπους να συνομιλούμε, να αποδεχόμαστε, και τελικά συνυπάρχουμε με όσα επιλέγαμε να αγνοούμε. Άλλωστε, το τι μένει πλέον εκτός κάδρου σπάνια αποτελεί επιλογή μας. Όλα είναι μπροστά μας, είτε αυτό ονομάζεται πόλεμος, ανθρώπινα δικαιώματα ή κοινωνική ανισότητα».

Ο Γρηγόρης Ρέντης δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον χώρο της διαφήμισης, έχοντας σκηνοθετήσει πολυάριθμα βραβευμένα διαφημιστικά και βιντεοκλίπ. Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία «Βάρδια» ένα ντοκιμαντέρ για τους μισθοφόρους που προστατεύουν εμπορικά πλοία από τους πειρατές στη Σομαλία, βραβεύτηκε με τον Αργυρό Αλέξανδρο στο τμήμα >>Film Forward του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και το Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Μόσχας. Η επόμενη ταινία του με τίτλο «Sydney Smile Future Perfect» αναπτύχθηκε στα πλαίσια του EAVE Producer’s Workshop και παρουσιάστηκε στο Crossroads Co-Production Forum του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Δείτε τα σποτ του Φεστιβάλ:

Πυροτεχνήματα:

Πουλιά:

 

Σκουός:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter