Τερματοφύλακες – γκολτζήδες: Από τον Κύπριο Φιλώτα το 1968 στον Παπαδόπουλο το 2021…

Τερματοφύλακες – γκολτζήδες: Από τον Κύπριο Φιλώτα το 1968 στον Παπαδόπουλο το 2021…

Δουλειά του σέντερ φορ στο ποδόσφαιρο αλλά και κάθε επιθετικού είναι να βρίσκει τα αντίπαλα δίχτυα. Δουλειά του τερματοφύλακα είναι να σώζει τα δίχτυα της ομάδας του. Αλλά τι γίνεται όταν ο γκολκίπερ ξέρει να σκοράρει κιόλας; Αποθεώνεται! Παίρνει τη δόξα της στιγμής αλλά γνωρίζει πολύ καλά ότι στην πρώτη άσχημη απόκρουση που θα κάνει θα είναι πάλι εκείνος που θα στηθεί στον τοίχο από τους οπαδούς. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους παίκτες όπου ένα εύκολο γκολ που χάνεται, συγχωρείται, όπως άλλωστε μια λάθος πάσα, ή μια στραβοκλωτσιά…

Μπορεί να είναι σπάνιο λόγω θέσης να πετυχαίνουν γκολ οι τερματοφύλακες στο ποδόσφαιρο και αυτό είναι που κάνει απίθανες τέτοιες στιγμές, όμως έχουν υπάρξει γκολκίπερ στην Ελλάδα με αρκετά γκολ στην καριέρα τους, που θα ζήλευαν ακόμα και ποδοσφαιριστές σε άλλες θέσεις…

Με αφορμή το γκολ του τερματοφύλακα του Αστέρα Τρίπολης σε βάρος του Παναθηναϊκού στην τελευταία φάση του αγώνα με το οποίο ισοφάρισε το ματς (κατά σύμπτωση επίσης γκολ ισοφάρισης πέτυχε την ίδια μέρα και ο γκολκίπερ της Σεβίλλης, Μπόνο στο ισπανικό πρωτάθλημα) ας θυμηθούμε τους σκόρερ με τη φανέλα νο 1, στο ελληνικό ποδόσφαιρο…

                              Ο Κύπριος Φιλώτας         

Τη σεζόν 1967-68 ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού Λευκωσίας, Ανδρέας Φιλώτας έγινε ο πρώτος τερματοφύλακας στο ελληνικό πρωτάθλημα της Α’ εθνικής που σημείωνε γκολ. Ο Κύπριος διεθνής πέτυχε στο 87’ το νικητήριο γκολ της ομάδας του στο 2-1 με τον Πανσερραϊκό.

Τη σεζόν 1971-72 ο αείμνηστος τερματοφύλακας Γιώργος Σιδηρόπουλος με τη φανέλα των Τρικάλων (αργότερα διέπρεψε με την ΑΕΚ) πέτυχε γκολ με πέναλτι στο 50’ απέναντι στον Τάκη Οικονομόπουλο του Παναθηναϊκού (1-2). Ο Σιδηρόπουλος πέτυχε και 2ο γκολ την επόμενη σεζόν, αυτή τη φορά κόντρα στον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη (2-1).

Στο φινάλε του πρωταθλήματος 1971-72 ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού Βόλου Γεράσιμος Σαρρής έγινε ο πρώτος γκολκίπερ στην Α’ Εθνική που πέτυχε γκολ σε ροή αγώνα και όχι με πέναλτι. Ηταν στον αγώνα με τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη και ο προπονητής του (ο αείμνηστος πια Αντώνης Γεωργιάδης), ελλείψει λύσεων στον πάγκο, τον έβαλε αλλαγή στο 60’ σε ρόλο σέντερ φορ. Και ο Σαρρής δύο λεπτά μετά, πέτυχε γκολ και μείωσε σε 2-1 (τελικό 4-1).

                   Πρώτος σκόρερ του Παναιτωλικού

Όμως, τη δική του «χρυσή» ιστορία στο ποδόσφαιρο έγραψε ο τερματοφύλακας του Παναιτωλικού, Δημήτρης Γάκης ο οποίος τη σεζόν 1983-84 σημείωσε 11 γκολ (όλα με εκτελέσεις πέναλτι) και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της ομάδας μαζί με τον επιθετικό Γιώργο Μανδέλλο! Συνολικά την περίοδο 1979-86 με τη φανέλα του Παναιτωλικού ο Γάκης σημείωσε 19 γκολ και είναι ο πρώτος σκόρερ στη λίστα των γκολκίπερ…

Τη σκυτάλη πήρε αρκετά χρόνια μετά ο Νίκος Σαργκάνης ένας εκ των κορυφαίων γκολκίπερ στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο οποίος εξελίχθηκε και ως σπεσιαλίστας στις εκτελέσεις πέναλτι. Το «Φάντομ» όπως ήταν το παρατσούκλι του, πέτυχε 6 γκολ με πέναλτι στην Α’ εθνική κι ένα στο Κύπελλο που ήταν και το πιο χαρακτηριστικό της καριέρας του.  Ο Σαργκάνης ευστόχησε σε  πέναλτι με τον Ολυμπιακό (σε βάρος των Αιγάλεω, ΠΑΟΚ, Παναχαϊκής, Ηρακλή τη σεζόν 1984-85) και ακόμα δύο όταν αγωνιζόταν στον Παναθηναϊκό (σε βάρος Εθνικού και ΠΑΣ Γιάννινα την σεζόν 1985-86).Ομως η πιο χαρακτηριστική από όλες τις εκτελέσεις του ήταν εκείνη με τον παναθηναϊκό σε βάρος του Ολυμπιακού, στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος 1987-88 που κρίθηκε στα πέναλτι. Το «Φάντομ» απέκρουσε τα πέναλτι των Χαντζίδη και Φούνες, ενώ ευστόχησε ο ίδιος στο πέναλτι που εκτέλεσε και οι «πράσινοι» πήραν το Κύπελλο.

Σκόρερ όμως έγινε αργότερα και ο Ηλίας Ατματζίδης με την ΑΕΚ. Ο οποίος στον τελικό Κυπέλλου του 1997 ευστόχησε στο τελευταίο πέναλτι και χάρισε το τρόπαιο στον «δικέφαλο». Και δύο χρόνια μετά (1999) πέτυχε γκολ και στο πρωτάθλημα το οποίο του έμινε αξέχαστο αφού αφού στον αγώνα της Ν. Φιλαδέλφειας με την Ξάνθη κι ενώ το σκορ ήταν 1-1 και η ΑΕΚ «καιγόταν» για νίκη, η Ενωση κέρδισε πέναλτι στο 66’. Το εκτέλεσε εύστοχα ο Ατματσίδης 1-1 και χάρισε στην ΑΕΚ τη συμμετοχή της στην προκριματική φάση του Champions League.

Το 2001 ο γκολκίπερ του ΟΦΗ, Αριαν Μπεκιάι προωθήθηκε σε ένα χτύπημα φάουλ στην περιοχή του Πανηλειακού στο 5ο και τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων με την ομάδα του Πύργου να προηγείται το σκορ 2-1 μέσα στο Ηράκλειο. Ο Διγκόζης εκτέλεσε το φάουλ, ο Μπεκιάι πήρε την κεφαλιά και ισοφάρισε 2-2.

Τον Ιανουάριο του 2009, ο Χρυσόστομος Μιχαηλίδης αγωνιζόταν με τη φανέλα του Ατρομήτου ο οποίος υποδέχθηκε τον Αγροτικό Αστέρα στη Β’ Εθνική. Ο Μιχαηλίδης ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ με πέναλτι στο 17’ (τελικό 2-1 υπέρ του Ατρομήτου). Την επόμενη χρονιά στον αγώνα ΠΑΟΚ – Ατρομήτου (0-1) ο Μιχαηλίδης εκτέλεσε πάλι πέναλτι αλλά αυτή τη φορά σημάδεψε το δοκάρι…

Εντυπωσιακό γκολ τη σεζόν 2008-09, σε βάρος πάλι του Αγροτικού Αστέρα, πέτυχε στον Εύοσμο, ο γκολκίπερ Μιχάλης Παγούδης του Εθνικού με τρομερό βολές από την μεγάλη του περιοχή στο 53’ και με το σκορ στο 1-1. Η μπάλα και με τη βοήθεια του αέρα «έσκασε» στο ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής των γηπεδούχων πέρασε πάνω από τον αντίπαλο τερματοφύλακα Δημήτρη Κυριακίδη και κατέληξε στα δίχτυα.

                   Νικοπολίδης στο θρίλερ

Στις 3 Μαίου 2009, στον συγκλονιστικό τελικό Ολυμπιακού ΑΕΚ 4-4 (15-14 στα πέναλτι, όπου χτυπήθηκαν 34 συνολικά!), μεγάλος πρωταγωνιστής αναδείχθηκε ο Αντώνης Νικοπολίδης που απέκρουσε δυο και παράλληλα ευστόχησε σε δύο, εκ των οποίων το δεύτερο ήταν κι εκείνο που χάρισε το Κύπελλο στους «ερυθρόλευκους».

Ο Χρήστος Πουρής των Τρικάλων, το 2010 πέτυχε γκολ κι αυτός κόντρα στον… Αγροτικό Αστέρα!. Οι φιλοξενούμενοι κέρδιζαν 1-0 αλλά στο τελευταίο λεπτό μετά από φάουλ του Ρούσεφ ο Πουρής που είχε προωθηθεί, με κεφαλιά ισοφάρισε για το τελικό 1-1..

Τη σεζόν 2013-14, στο Κύπελλο Ελλάδας σειρά πήρε ο Αλέξης Κασμερίδης του Αστέρα μαγούλας που έκανε τη μεγάλη έκπληξη και απέκλεισε τον Λεβαδειακό εκτός έδρας. Στο πρώτο ματς ο Αστέρας είχε νικήσει 2-1 και στη ρεβάνς ο Λεβαδειακό νικούσε 3-1 έχοντας τη πρόκριση στα χέρια του. Όμως στην τελευταία φάση του αγώνα, ο Κασμερίδης πήρε θέση στην αντίπαλη περιοχή. Κέρδισε την κεφαλιά μείωσε σε 3-2 και ο Αστέρας πήρε μια μεγάλη πρόκριση στους «16»…

Το 2015, στον αγώνα Παναχαϊκής – ΑΕΛ με το σκορ στο 1-0 υπέρ των Πατρινών, οι φιλοξενούμενοι στο 96’ κέρδισαν κόρνερ. Ο γκολκίπερ των Θεσσαλών ο Ξενοδόχοφ, πήρε θέση και αυτός στην περιοχή των γηπεδούχων, κέρδισε την κέρδισε την κεφαλιά και ισοφάρισε 1-1.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter