Τι απαντά η Μενδώνη στο δημοσίευμα του Documento για το κτιριακό ζήτημα του ΥΠΠΟ

Τι απαντά η Μενδώνη στο δημοσίευμα του Documento για το κτιριακό ζήτημα του ΥΠΠΟ

Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού αναφορικά με το δημοσίευμα του documentonews.gr για το κτιριακό πρόβλημα του υπουργείου και τα ενοίκια ύψους 1,4 εκατ. ευρώ που καταβάλλει ετησίως για τις ανάγκες στέγασης του υπουργείου, όπως επίσης και για ποιο λόγο εγκατέλειψε το σχέδιο που είχε εκπονήσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού.

Δείτε επίσης: Τα κτίρια του υπουργείου Πολιτισμού κοστίζουν 1,4 εκατ. ευρώ ετησίως στον προϋπολογισμό

Στην απάντησή της η Λίνα Μενδώνη υποστηρίζει ότι η λύση της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας δεν έλυνε το πρόβλημα, καθώς επίσης και ότι τα προταθέντα κτίρια είχαν μεγάλη δαπάνη αποκατάστασης.

Διαβάστε αναλυτικά την απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού:

Η δήθεν λύση, την οποία πρότεινε η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΠΟΑ δεν έλυνε το διαχρονικό πρόβλημα στέγασης των υπηρεσιών του Υπουργείου. Απλώς μετέθετε το πρόβλημα με χρήση άλλων κτηρίων από τα σημερινά, ενώ η διασπορά των υπηρεσιών καθίστατο μόνιμη.

Το πρόβλημα είναι διαχρονικό. Η λύση είναι μία και αυτή έγκειται στη συστέγαση έστω του μεγαλύτερου μέρους των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ σε ένα κτήριο. Επιπλέον τα προταθέντα κτήρια ήταν σε εξαιρετικά κακή κατάσταση και η αποκατάσταση τους απαιτούσε τουλάχιστον μια εξαετία. Και το κυριότερο, η δαπάνη αποκατάστασής τους ξεπερνούσε κατά πολύ το κόστος αποκατάστασης ανάλογων κτηρίων:

Παράδειγμα: Το κόστος αποκατάστασης για το Ματζέστικ ανερχόταν σε 3.400 ευρώ το τ.μ.

Το κόστος για την ανακαίνιση του Ακροπόλ ανά τετραγωνικό μέτρο ανήλθε σε 1400 ευρώ. Η διαφορά είναι τεράστια.

Ειδικά, για το Ματζέστικ υπήρχε πρόβλημα και στη διαδικασία μακροχρόνιας μίσθωσης, στην οποία αναφέρεστε, δεδομένου ότι είναι κληροδότημα εποπτευόμενο από την αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής. Στις διατάξεις του άρθρου 42, παράγραφος 4, του ν. 4182/201, «διαδικασία μακροχρόνιας μίσθωσης κληροδοτημάτων με αντίστοιχο συμψηφισμό εργασιών κατόπιν οικονομοτεχνικής μελέτης δεν εμπίπτει το Δημόσιο».

Η Επιτροπή για τον έλεγχο των συνθηκών εργασίας και των κτηριακών εγκαταστάσεων του ΥΠΠΟΑ δεν έχει καμία σχέση με την αναζήτηση κτηρίων για τη μεταστέγαση του συνόλου υπηρεσιών.

Με εντολή της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού διερευνώνται οι εφικτές λύσεις μεταστέγασης του μεγαλύτερου μέρους των υπηρεσιών σε σύγχρονα κτήρια. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter