Το ανεπανόρθωτο χάσμα Μητσοτάκη με τη μεσαία τάξη και η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ

Το ανεπανόρθωτο χάσμα Μητσοτάκη με τη μεσαία τάξη και η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ

Διευρύνεται η πολιτική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στα χαμηλά στρώματα της κοινωνίας εκτιμούν στην Κουμουνδούρου, την ίδια στιγμή που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανεβάζει στροφές για να πείσει και τα μεσαία στρώματα μέσα από την κατάθεση προτάσεων για την αντιμετώπιση δυσκολιών που αντιμετωπίζουν σε επίπεδο καθημερινότητας.

Αρχικά να σημειωθεί ότι στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως η τετραετία Μητσοτάκη είχε σαν αποτέλεσμα μεσαία και χαμηλά στρώματα να αντιμετωπίζουν ορισμένα κοινά προβλήματα, όπως είναι λ.χ. η ακρίβεια και οι πλειστηριασμοί.  Το ύψος των τιμών στα ράφια των supermarkets, στα πρατήρια βενζίνης, στους λογαριασμούς ενέργειας, αλλά και ο ανεξέλεγκτος τρόπος λειτουργίας των funds σε βάρος δανειοληπτών, θεωρούν στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι αποτελούν έναν «πραγματικό εφιάλτη» για όλους όσους δεν ανήκουν στην οικονομική ελίτ της χώρας.

Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή αναφορά του πρώην Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο ζήτημα των πλειστηριασμών που βαραίνει από κοινού τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα της κοινωνίας: «Καταργώντας τον πτωχευτικό νόμο του κ. Μητσοτάκη, επαναφέρουμε την νομική προστασία και υποχρεώνουμε τα funds σε ρυθμίσεις και το κράτος επιδοτεί σημαντικό μέρος της δόσης, ώστε όχι μόνο οι αδύναμοι αλλά και η μεσαία τάξη να μπορέσει να ανταπεξέλθει, να ρυθμίσει χρέη, να κρατήσει την περιουσία της και να μπορέσει να μεταβιβάσει ένα ακίνητο στις επόμενες γενιές».

Ανεπανόρθωτο χάσμα Μητσοτάκη με τη μεσαία τάξη

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι υπάρχουν τρία δεδομένα που έπληξαν ανεπανόρθωτα τις σχέσεις εκπροσώπησης που δημιούργησε ο Μητσοτάκης το μακρινό 2019 με τους πολίτες που τοποθετούνται στη «μεσαία τάξη». Ακρίβεια, παρακολουθήσεις και η σύγκρουση στα Τέμπη, θεωρούν ότι τραυμάτισαν ανεπανόρθωτα το προφίλ του Μητσοτάκη ως ενός πολιτικού που προεκλογικά παρουσιάστηκε ως κεντρώος, μετριοπαθής και φιλελεύθερος, διατεθειμένος να στηρίξει τη μεσαία τάξη προσφέροντας «καλύτερες και περισσότερες δουλειές», και «άριστος» διαχειριστής ενός «επιτελικού» κράτους που δεν θα λειτουργεί με όρους «εξυπηρετήσεων σε υμετέρους και κολλητούς».

Γιατί αποφεύγει ο Μητσοτάκης το debate

Η κατάρρευση του προεκλογικού αφηγήματος αλλά και των προεκλογικών συμμαχιών που έχτισε ο Μητσοτάκης με τη μεσαία τάξη, σχολιάζουν πηγές της Κουμουνδούρου, ότι είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίος ο Πρωθυπουργός δεν δέχεται να βρεθεί σε τηλεοπτική μονομαχία με τον Αλέξη Τσίπρα. Με άλλα λόγια, είναι πολύ φτωχός ο απολογισμός της τετραετίας που μπορεί να κάνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο μιας τηλεοπτικής αντιπαράθεσης, σύμφωνα πάντα με τα ίδια στελέχη.

Πρόγραμμα και πάλι πρόγραμμα

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος να πειστεί η «μεσαία τάξη» να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. από τη διαρκή έμφαση στο πρόγραμμα, και πιο συγκεκριμένα σε θέσεις που έχουν σαφή προσανατολισμό προς αυτή. Αυτό εκτιμούν στελέχη της Κουμουνδούρου επισημαίνοντας ότι πέρα από μέτρα για προβλήματα κοινά σε χαμηλά και μεσαία στρώματα, όπως είναι λ.χ. η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% αλλά και η μείωση του Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα,  η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος αποτελεί μια κομβικής σημασίας προεκλογική δέσμευση που θα δώσει «ανάσα» σε χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ: Ρεαλιστική και δίκαιη λύση για τα «κόκκινα» δάνεια

Πρόγραμμα 50 ημερών υπέρ της κοινωνίας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter