Το έγκληµα αυτό έχει ιστορία…

Το έγκληµα  αυτό έχει ιστορία…

Τι είναι αυτό που ενοχλεί τόσο πολύ στην πρόταση του ΚΚΕ για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για διερεύνηση όλων των πτυχών και απόδοση των πολιτικών και ποινικών ευθυνών για το έγκληµα στα Τέµπη που στοίχισε τη ζωή σε 57 αθώους ανθρώπους;

Τι είναι αυτό που ενοχλεί τόσο ώστε όλοι αυτοί που τόσο καιρό κόπτονταν για τη διερεύνηση της υπόθεσης, σήµερα ο ένας µετά τον άλλο να προσπαθούν να την αποδοµήσουν; ∆εν είναι µόνο η Ν∆, η οποία για να µαζέψει αυτό το µνηµείο κυνισµού που ξεστόµισε ο υπουργός της Αδωνης Γεωργιάδης και γνωρίζοντας ότι αυτή η πρόταση µπορούσε να περάσει και χωρίς τις δικές της ψήφους, έκανε την ανάγκη φιλοτιµία και υπερψήφισε την πρόταση, δηλώνοντας όµως ότι διαφωνεί µε το περιεχόµενό της. Είναι και τα υπόλοιπα κόµµατα, τα οποία µε την ίδια θέρµη παλεύουν να υποβαθµίσουν ακριβώς αυτό το περιεχόµενο της πρότασης, είτε καταλήγοντας µε την ουρά στα σκέλια να την υπερψηφίσουν, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού πρώτα επιδόθηκε σε φαιδρούς και ξεφτισµένους αφορισµούς, είτε να την καταψηφίσουν, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ στην προσπάθειά του να βγει από το κάδρο των πολιτικών ευθυνών. Το µόνο που κατάφερε είναι να µείνει µόνο και εκτεθειµένο, αφού καταψήφισε το µοναδικό πρόσφορο µέσο για τον έλεγχο όλων των πτυχών αυτού του εγκλήµατος, «που έχει ιστορία», όπως διατράνωναν οι συγκλονιστικές διαδηλώσεις της περασµένης άνοιξης. Κωφεύοντας ακόµη και στον εξόφθαλµο κίνδυνο η ποινική διερεύνηση να οδηγηθεί σε οριστικό ενταφιασµό αν η κυβερνητική πλειοψηφία επιλέξει να µπλοκάρει τη συγκρότηση της προανακριτικής, όπως έχει τη δυνατότητα να κάνει και ήδη το δήλωσε, σε αντίθεση µε την πρόταση για εξεταστική που µπορεί να ψηφιστεί και ερήµην της, αποκλείοντας κατά το σύνταγµα και τον κανονισµό οποιαδήποτε νέα ποινική διερεύνηση στη Βουλή για τα ίδια πραγµατικά περιστατικά.

Πολύ περισσότερο όταν η πολυαναµενόµενη πρόταση του ΠΑΣΟΚ φτάνει τελικά να περιορίζει τις αποδοθείσες κατηγορίες στους δύο υπουργούς της Ν∆ και του ΣΥΡΙΖΑ µόνο στα αδικήµατα της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας σε βάρος των οικονοµικών συµφερόντων της ΕΕ… καταπίνοντας αµάσητο το έγκληµα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών, της έκθεσης σε κίνδυνο ζωής, δηλαδή το ίδιο το έγκληµα που οδήγησε στον θάνατο 57 αθώους ανθρώπους. Αυτό κι αν είναι ανέλπιστο ξέπλυµα των ευθυνών, πολιτικών και ποινικών!

Αυτή λοιπόν η «ιστορία» του εγκλήµατος είναι που ενοχλεί, γι’ αυτό και Ν∆, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συναντιούνται τελικά στην προσπάθεια να τη συσκοτίσουν, κόβοντας και ράβοντας ο καθένας τη διερεύνηση στα δικά του µέτρα. Και τελικά αγνοώντας το ίδιο το αίτηµα των συγγενών των θυµάτων που στη µήνυσή τους ζητούν τη διερεύνηση όλων των πτυχών του εγκλήµατος τουλάχιστον σε βάθος 15ετίας.

Οµως αυτή η «ιστορία» είναι που περιλαµβάνει όλα εκείνα τα αίτια που έστρωσαν το έδαφος του εκτροχιασµού των τρένων. Ολες εκείνες τις πολιτικές επιλογές που οδήγησαν να αντιµετωπίζεται η ασφάλεια των συγκοινωνιών ως ενοχλητικό και ασύµφορο κόστος. Που υπηρέτησαν την πολιτική της απελευθέρωσης, της ιδιωτικοποίησης και της κατάτµησης του συγκοινωνιακού έργου, χωρίζοντας τις ράγες απ’ τα βαγόνια και επιτρέποντας σε κάθε στάδιο του σχεδιασµού ενός σύνθετου και απαιτητικού έργου να µεσολαβεί το κριτήριο του επιχειρηµατικού κέρδους για τη λήψη καθοριστικών αποφάσεων σχετικά µε την ασφάλεια του δικτύου, την κατάσταση των υποδοµών, τον αριθµό του προσωπικού, δηλαδή όλα όσα οδήγησαν στο εκρηκτικό µείγµα του εκτροχιασµού των τρένων. Την πολυδιαφηµισµένη τους δηλαδή ευρωπαϊκή κανονικότητα.

Συναισθανόµενοι την ευθύνη µας απέναντι στις οικογένειες των θυµάτων αλλά και στα εκατοµµύρια του λαού που νιώθουν στο πετσί τους την ουσία του συνθήµατος «τα κέρδη τους ή οι ζωές µας», ως ΚΚΕ θα κάνουµε ό,τι περνάει από το χέρι µας, πέρα κι απ’ αυτά τα γνωστά ασφυκτικά όρια των επιτροπών της Βουλής, για να αποκαλυφθεί η αλήθεια, να τιµωρηθούν όλοι οι ένοχοι και κυρίως να ανατραπεί αυτή η πολιτική που δηµιουργεί συνεχώς νέα Τέµπη για τον λαό.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter