Το λευκό πρωτοσέλιδο της WSJ: Φόρος τιμής στον Έβαν Γκέρσκοβιτς, ένα χρόνο μετά τη φυλάκισή του (Photo)

Το λευκό πρωτοσέλιδο της WSJ: Φόρος τιμής στον Έβαν Γκέρσκοβιτς, ένα χρόνο μετά τη φυλάκισή του (Photo)

Η εφημερίδα Wall Street Journal άφησε ένα μεγάλο κενό στο πρωτοσέλιδο της έντυπης έκδοσής της την Παρασκευή για να υπενθυμίσει στους αναγνώστες της  «την πρώτη επέτειο» της κράτησης ενός από τους δημοσιογράφους της, του Έβαν Γκέρσκοβιτς, ο οποίος είναι φυλακισμένος στη Ρωσία, εδώ και ένα χρόνο.

Συγκεκριμένα, στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας αναγράφεται ο τίτλος: «Το άρθρο του πρέπει να είναι εδώ». Το σύντομο κείμενο που βρίσκεται στον λευκό χώρο: «Ένας χρόνος σε μια ρωσική φυλακή. Ένας χρόνος με κλεμμένες ιστορίες, κλεμμένες χαρές, κλεμμένες αναμνήσεις. Έγκλημα: δημοσιογραφία. Πάνω, το όνομα και το ζωγραφισμένο πρόσωπο του ανταποκριτή του στη Ρωσία, Έβαν Γκέρσκοβιτς.

Διαβάστε επίσης: Προσφυγή στον ΟΗΕ για την κράτηση του δημοσιογράφου Έβαν Γκέρσκοβιτς στη Ρωσία

Πριν από ένα χρόνο, ο Αμερικανός δημοσιογράφος συνελήφθη από την FSB την ώρα που έκανε ρεπορτάζ στα Ουράλια. Κατηγορήθηκε τότε για «κατασκοπεία» , στη συνέχεια φυλακίστηκε στη φυλακή Λεφόρτοβο στη Μόσχα. Μια κατηγορία, που τιμωρείται με είκοσι χρόνια φυλάκιση, την οποία απορρίπτει, όπως και η εφημερίδα του, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η οικογένειά του.

«Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον Γκέρσκοβιτς» ανέφερε πηγή που επικαλείται το Interfax, σύμφωνα με το Reuters, ενώ το TASS ανέφερε ότι οι διωκτικές αρχές του απήγγειλαν και επίσημα κατηγορίες για κατασκοπεία προς όφελος των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά ο ίδιος τις αρνείται.

«Αρνήθηκε κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες και δήλωσε ότι είχε δημοσιογραφικές δραστηριότητες στη Ρωσία», ανέφερε το TASS επικαλούμενο άγνωστη πηγή. Η πηγή του ΤΑSS αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω επικαλούμενη τον απόρρητο χαρακτήρα της υπόθεσης.

«Ήταν σαν να κρατάμε την αναπνοή μας»

Μέρος του ρεπορτάζ της εφημερίδας της Παρασκευής περιλαμβάνει μια επιστολή της οικογένειάς του με τίτλο «Ήταν σαν να κρατάμε την αναπνοή μας».

«Σε όλες τις προκλήσεις αυτής της ταραχώδους περιόδου παρακολουθήσαμε τον Έβαν να αντιμετωπίζει αυτή την αβεβαιότητα, κολλημένος σε ένα μικρό κελί, με περιορισμένα νέα για τον κόσμο, χωρίς την ελευθερία του», αναφέρει η οικογένεια στην επιστολή.

«Τον παρακολουθήσαμε να το αντιμετωπίζει αυτό με το κεφάλι ψηλά γιατί είναι αθώος. Μας εμπνέει να συνεχίσουμε να προχωράμε κάθε μέρα, ειδικά εκείνες τις ημέρες που λαμβάνουμε τα γράμματά του και βλέπουμε το χαμόγελό του από την κάμερα της αίθουσας του δικαστηρίου».

Η Έμα Τάκερ, αρχισυντάκτρια της εφημερίδας, δημοσίευσε επίσης μια επιστολή την Παρασκευή, παρακαλώντας και πάλι για την απελευθέρωση του Γκέρσκοβιτς και μοιράζοντας την αισιοδοξία ότι η κυβέρνηση Biden θα βοηθήσει να τον φέρει πίσω στην πατρίδα.

«Αυτή η επέτειος ενός έτους είναι μια ευκαιρία να εκφράσουμε τον θαυμασμό μας για τον συνάδελφό μας και την οικογένειά του», έγραψε η Τάκερ. «Είναι μια υπενθύμιση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο καθώς επιτελούν την ουσιαστική αποστολή τους. Και μας ενεργοποιεί να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα είναι το τελευταίο ορόσημο που θα περάσει ο Έβαν στη φυλακή».

Καμία απόδειξη της ενοχής του εδώ και ένα χρόνο

Ο Έβαν Γκέρσκοβιτς είναι ένας αναγνωρισμένος επαγγελματίας, που ζει στη Ρωσία για έξι χρόνια τη στιγμή της σύλληψής του και μιλάει τέλεια ρωσικά. Πριν ενταχθεί στην Wall Street Journal το 2022, ήταν ένας από τους ανταποκριτές του Agence France-Presse στη Μόσχα και, πριν από αυτό, της αγγλόφωνης εφημερίδας Moscow Times , όπου δημοσίευσε έρευνες υψηλής ποιότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Σε αντίθεση με πολλούς Αμερικανούς δημοσιογράφους, αποφάσισε να μείνει στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Δεν ήταν η χώρα καταγωγής του, αλλά αυτή των ριζών του, των γονιών του, των Σοβιετικών Εβραίων που διέφυγαν από την ΕΣΣΔ τη δεκαετία του 1970.

Κατά τη σύλληψή του στην Αικατερινούπολη, φάνηκε να εργάζεται σε ευαίσθητα θέματα: τη βιομηχανία όπλων και την παραστρατιωτική ομάδα Βάγκνερ. Οι ρωσικές υπηρεσίες τον κατηγόρησαν ότι προσπάθησε να «λάβει μυστικές πληροφορίες» κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι τον έπιασε «στα πράσα» να κατασκοπεύει. Έκτοτε, κανένας δεν έδωσε κανένα αποδεικτικό στοιχείο δημόσια, καθώς η διαδικασία χαρακτηρίστηκε μυστική.

Το μήνυμα Μπάιντεν

Ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέδωσε επίσης δήλωση για τον Γκέρσκοβιτς το πρωί της Παρασκευής.

«Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα και ο Έβαν πήγε στη Ρωσία για να κάνει τη δουλειά του ως δημοσιογράφος – διακινδυνεύοντας την ασφάλειά του για να ρίξει το φως της αλήθειας στη βίαιη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Λίγο μετά την εντελώς άδικη και παράνομη κράτησή του, συνέταξε μια επιστολή προς την οικογένειά του από τη φυλακή, γράφοντας: “Δεν χάνω την ελπίδα””, δήλωσε ο Μπάιντεν.

«Όπως έχω πει στους γονείς του Έβαν, ούτε εγώ θα χάσω ποτέ την ελπίδα. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε καθημερινά για να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωσή του».

Ο Γκέρσκοβιτς, Αμερικανός πολίτης, είχε κατηγορηθεί για συλλογή κρατικών μυστικών του ρωσικού στρατού για την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Οι ομάδες για την ελευθερία του Τύπου, η αμερικανική η κυβέρνηση και η εφημερίδα του θεωρούν ότι κρατείται άδικα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η κράτησή του παρατάθηκε έως τις 30 Ιουνίου. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την Πέμπτη ότι η «απόλυτη σιωπή» είναι απαραίτητη για να γίνει η ανταλλαγή κρατουμένων, ενδεχομένως και του Γκέρσκοβιτς.

Διαβάστε επίσης: Μπάιντεν: «Εντελώς παράνομη» η σύλληψη του Γκερσκόβιτς στη Ρωσία

Ρωσία: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατασκοπεία στον ανταποκριτή της Wall Street Journal

 

 

 

 

 

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter