To TikTok και ο… αλγόριθμος των σχέσεων ΗΠΑ – Κίνας

To TikTok και ο… αλγόριθμος των σχέσεων ΗΠΑ – Κίνας

Η απαγόρευση του κοινωνικού δικτύου στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί το νέο αγκάθι ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Πεκίνο

Ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις ήδη επιβαρυμένες τα τελευταία χρόνια διμερείς σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα έρχεται να ασκήσει το ενδεχόμενο ο νόμος που απαγορεύει το TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες να φτάσει να υπογραφεί από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Από το 2018 μέχρι και το 2023 οι σινοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε καθοδική πορεία που όμως δεν οδηγούν προς το παρόν σε ανοιχτή σύγκρουση αλλά προς έναν οριακά «υγιή» ανταγωνισμό, με όρους όμως προστατευτισμού. Ο εμπορικός πόλεμος που κήρυξε επί των ημερών του ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εναντίον του Πεκίνου, αναγκάζοντας τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ να απαντήσει, η πανδημία, ο ανταγωνισμός στον τομέα της τεχνολογίας, οι εντάσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα και στα Στενά της Ταϊβάν, οι διαφορετικές θέσεις στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, όλα έχουν δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα κακό κλίμα στις σχέσεις της υπερδύναμης με τη μέχρι πρότινος ανερχόμενη υπερδύναμη. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν πως οι δύο πλευρές οδεύουν γοργά προς αυτό που είναι γνωστό ως «οικονομική αποσύνδεση» των δύο οικονομιών, ενώ άλλες αναλύσεις δεν αποκλείουν μέχρι και μια καταστροφική στρατιωτική σύγκρουση με αφορμή την Ταϊβάν.

Το νομοσχέδιο για την προστασία των Αμερικανών από τις ελεγχόμενες από εξωτερικούς ανταγωνιστές εφαρμογές ξένων αντιπάλων (Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act) πέρασε μέσα στην εβδομάδα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ και καλεί την ByteDance, την κινεζική μητρική εταιρεία του TikTok, να πουλήσει την εφαρμογή εντός περίπου πέντε μηνών από την ψήφιση του νόμου ή να αντιμετωπίσει την αφαίρεση από τα καταστήματα εφαρμογών των ΗΠΑ. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στην κατηγορία των μέτρων που λαμβάνονται στο πλαίσιο του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της τεχνολογίας και σε περίπτωση που το νομοσχέδιο περάσει ως έχει και από τη Γερουσία και υπογραφεί από τον πρόεδρο Μπάιντεν –έχει ξεκαθαρίσει ότι θα το υπογράψει αν φτάσει στο γραφείο του– αποτελεί σύμφωνα με την κινεζική πλευρά και την ίδια την εταιρεία μια ξεκάθαρη απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ.

Ντόμινο

Εάν αυτό συμβεί, πέραν του γεγονότος ότι θα επηρεάσει περίπου 150 εκατομμύρια χρήστες της εφαρμογής στις ΗΠΑ, αλλά και την ίδια την εταιρεία ByteDance, θα ανοίξει τον δρόμο για την απαγόρευση με τον ίδιο νόμο και άλλων εφαρμογών που δεν θα πληρούν τις προδιαγραφές που αυτός θέτει. Εάν αυτό συμβεί, θα μπορούσαν να επιβληθούν αντίστοιχες απαγορεύσεις και για εφαρμογές από εταιρείες που έχουν την έδρα τους και σε άλλους… αντιπάλους των ΗΠΑ, όπως η Βόρεια Κορέα, η Ρωσία και το Ιράν.

Η κινεζική πλευρά μετά την ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και πριν από αυτή, σε διάφορους τόνους και με διάφορες δηλώσεις έχει τονίσει ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα απέναντι στο ενδεχόμενο απαγόρευσης του TikTok. Αυτό επί του πρακτέου δεν είναι ξεκάθαρο τι σημαίνει, αφού όπως τονίζουν αρκετοί ειδικοί στο θέμα των μέτρων που έχει λάβει η Κίνα τα τελευταία χρόνια, ο έλεγχος που ασκεί στον κλάδο και στις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην επικράτειά της δεν της αφήνει και πολλά περιθώρια. Για παράδειγμα η ίδια η κινεζική ηγεσία έχει απαγορεύσει το TikTok στη χώρα και το έχει αντικαταστήσει με μια άλλη τοπική εφαρμογή, ενώ έχει απαγορεύσει τη χρήση κοινωνικών δικτύων όπως το Facebook, προωθώντας άλλα εναλλακτικά εντός της Κίνας.

Η κινεζική απάντηση

Για να απαντήσει, αν θέλει όντως να απαντήσει, η κινεζική ηγεσία θα πρέπει να κάνει αντίστοιχες κινήσεις σε άλλους εμπορικούς τομείς, η επιλογή των οποίων θα αποκαλύψει και τον γενικότερο σχεδιασμό της. Επιπλέον μια απάντηση θα ενισχύσει το αφήγημα πάνω στο οποίο στηρίχθηκαν οι Αμερικανοί βουλευτές και των δύο κομμάτων για να ψηφίσουν το νομοσχέδιο, το οποίο θέλει το TikTok και την ByteDance να μην έχουν την πλήρη ανεξαρτησία που λένε ότι έχουν από το κράτος της Κίνας. Μέχρι σήμερα κανένας κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δεν έχει καταθέσει δημόσια κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει ότι όντως η εταιρεία ByteDance παρέχει μέσω της εφαρμογής στην κινεζική κυβέρνηση προσωπικά δεδομένα των χρηστών της ή ότι επιτρέπει την παρακολούθησή τους ή προωθεί κινεζική κρατική προπαγάνδα.

Μια υιοθέτηση της νομοθεσίας από τη Γερουσία και έγκρισή της από τον Μπάιντεν, αλλά και μια κινεζική απάντηση θα σημάνουν την επιτάχυνση της «οικονομικής αποσύνδεσης» των δύο πλευρών, ενώ θα διαλύσουν την εύθραυστη ισορροπία την οποία Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ βρήκαν στη συνάντησή τους πριν από τη σύνοδο του APEC στο Σαν Φρανσίσκο στα τέλη του 2023. Με τη συνάντηση εκείνη είχε επιτευχθεί μια νηνεμία στις σχέσεις των δύο μερών και η αντιπαράθεση των περασμένων ετών έκτοτε συνεχίστηκε σε πιο ήπιους τόνους.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Ο πρώην υπουργός Οικονομικών θέλει να βρει επενδυτές για να αγοράσουν το TikTok

Πόσο θα κοστίσει στην προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν η απαγόρευση του TikTok

TikTok: Προς απαγόρευση στις ΗΠΑ – «Ναι» από τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Die Welt: Ο Σολτς επιμένει στην άρνηση για αποστολή πυραύλων Taurus στην Ουκρανία

Πάπας Φραγκίσκος: Ο κομμουνισμός, τα σενάρια για παραίτηση, το παρελθόν με τις γυναίκες – Τι γράφει στην αυτοβιογραφία του

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter