Τουρκία: Γεγονός η πρώτη προμήθεια καυσίμων στο πυρηνικό εργοστάσιο του Ακούγιου

Τουρκία: Γεγονός η πρώτη προμήθεια καυσίμων στο πυρηνικό εργοστάσιο του Ακούγιου

Ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στο Ακούγιου έλαβε την αρχική παρτίδα πυρηνικών καυσίμων αυτή την Πέμπτη.  Στην τελετή που διοργανώθηκε από το καθεστώς Ερντογάν για το γεγονός παρευρέθηκαν ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο πυρηνικός σταθμός Ακούγιου κατασκευάζεται από τη ρωσική κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας Rosatom στην επαρχία Μερσίνας στη νότια ακτογραμμή της Μεσογείου. Έχει προγραμματιστεί να θέσει τον πρώτο από τους τέσσερις αντιδραστήρες του σε λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass, το έργο χρηματοδοτήθηκε πλήρως από τη Ρωσία, ενώ οι εργαζόμενοι που θα το λειτουργούν έχουν εκπαιδευτεί στη Ρωσία.

Η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν διακυβερνητική συμφωνία το 2010 για την κατασκευή του εργοστασίου. Το Ακούγιου θα περιλαμβάνει τέσσερις, ρωσικών προδιαγραφών, αντιδραστήρες VVER γενιάς 3+, με δυναμικό 1.200 μεγαβάτ ο καθένας.

Τα θεμέλια του πρώτου αντιδραστήρα τέθηκαν τον Απρίλιο του 2018, ενώ η κατασκευή της δεύτερης, τρίτης και τέταρτης μονάδας ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2020, τον Μάρτιο του 2021 και τον Ιούνιο του 2022, αντίστοιχα.

Οι τρεις υπόλοιπες μονάδες πρόκειται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους έως το τέλος του 2026, με ρυθμό μίας ανά έτος, για να έχουν τελικά συνολική εγκατεστημένη ισχύ 4.800 μεγαβάτ (MW).

Μόλις ολοκληρωθεί, το εργοστάσιο αναμένεται να παράγει 35 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες (kWh) ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως και θα καλύψει περίπου το 10% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία. Σύμφωνα με τη Rosatom, η τοποθεσία στο Ακούγιου βρίσκεται σε σεισμική ζώνη που θεωρείται η ασφαλέστερη περιοχή για σεισμούς.

 

 

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter