Τρεις γαλλικές αστυνομικές ιστορίες

Τρεις γαλλικές αστυνομικές ιστορίες

Τρία από τα καλύτερα γαλλικά αστυνομικά μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν στα ελληνικά τα τελευταία χρόνια. 

Ο Ζαν-Πατρίκ Μανσέτ θεωρείται ο συγγραφέας που άνοιξε νέους δρόμους στο γαλλικό αστυνομικό μυθιστόρημα εγκαινιάζοντας το neo-polar, το είδος δηλαδή που εστιάζει στις πολιτικές και κοινωνικές ζυμώσεις της περιόδου που έπεται του Μάη του ’68. Το «Νεκροτομείο πλήρες» (εκδόσεις Άγρα, μτφρ. Ειρήνη Παπακυριάκου) εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1973. Σε αυτό ο βασιλιάς του γαλλικού μυθιστορήματος νουάρ, όπως τον χαρακτήρισαν οι «Times», αφηγείται τις περιπέτειες του Εζέν Ταρπόν, ο οποίος εγκαταλείπει την αστυνομία όταν σκοτώνει έναν Άραβα διαδηλωτή και ξεκινά να εργάζεται ως ιδιωτικός ντετέκτιβ. Μια μέρα τον επισκέπτεται μια γυναίκα η οποία πιστεύει ότι κινδυνεύει η ζωή εκείνης και της συγκατοίκου της. «Ο Μανσέτ, αδιαμφισβήτητα, πολιτικοποιεί ακραία, δηλαδή εξτρεμιστικά, το “αστυνομικό”, και αυτή είναι, ίσως, η θεμελιώδης ριζική ανατροπή που επιφέρει στις συμβάσεις του είδους» σημειώνει ο Κώστας Καλφόπουλος στο δοκίμιό του που συμπεριλαμβάνεται στην έκδοση. 

Το 1993 κυκλοφόρησε στη Γαλλία το μυθιστόρημα του Ερβέ Λε Κορ «Άμμος στο στόμα» (εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, μτφρ. Γιάννης Καυκιάς). Η ιστορία εκτυλίσσεται στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν μια ομάδα Βάσκων αυτονομιστών ανατινάζει ένα υπό ανέγερση ξενοδοχείο στη νοτιοδυτική Γαλλία. Στην ανταλλαγή των πυροβολισμών που λαμβάνει χώρα μετά την επέμβαση της χωροφυλακής, τραυματίζεται ένας από τους αυτονομιστές και μεταφέρεται από έναν σύντροφό του στη Χώρα των Βάσκων για περίθαλψη. Στα ίχνη τους βρίσκεται και ένας πληρωμένος εκτελεστής. Η διαφυγή από την περιοχή θα είναι πολύ δύσκολη λόγω της έντονης χιονόπτωσης, εξαιτίας της οποίας τα πάντα σύντομα καλύπτονται από πάγο. Έντονο σασπένς από τον πολυγραφότατο και πολυβραβευμένο Ερβέ Λε Κορ, έναν από τους σπουδαιότερους σύγχρονους συγγραφείς αστυνομικού μυθιστορήματος.

Οι «Έμποροι θανάτου» (εκδόσεις Εξάντας, μτφρ. Λίλα Κονομάρα) είναι το τέταρτο αστυνομικό μυθιστόρημα του Πιερ Πουσερέτ – επί σειρά ετών επιθεωρητής στα κεντρικά της Γαλλικής Αστυνομίας. Η ιστορία αρχίζει με δύο παιδιά που πέφτουν θύματα στυγερών δολοφόνων, οι οποίοι χρησιμοποιούν το αίμα των νεκρών για να γράψουν ένα ισλαμικό σύνθημα. Ο διοικητής της αστυνομίας Πατρίκ Ζισκάρ ωστόσο δεν πείθεται ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια και μαζί με την ομάδα του κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εντοπίσουν τους δολοφόνους. Οι έρευνές τους θα τους οδηγήσουν σε ένα ανελέητο κυνήγι, ενάντια σε ανθρώπους του οργανωμένου εγκλήματος που διακινούν ναρκωτικά στην Ευρώπη. Καλογραμμένο και σπιντάτο μυθιστόρημα από έναν άνθρωπο που γνωρίζει εκ των έσω όσα περιγράφει. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter