Βενιζέλος κατά Νέας Δημοκρατίας για τα προεκλογικά παιχνίδια στη Ροδόπη

Βενιζέλος κατά Νέας Δημοκρατίας για τα προεκλογικά παιχνίδια στη Ροδόπη

Αρνητική κριτική στην ηγεσία της ΝΔ για τον τρόπο τρόπο που χειρίζεται προεκλογικά το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας διατυπώνει ο συνταγματολόγος και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Ουσιαστικά αφήνει σαφείς αιχμές κατά της ΝΔ και του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη για σκοπιμότητες μικροκομματικού χαρακτήρα ενόψει της κάλπης και για τεχνητή ένταση για να κατηγορήσει τους πολιτικούς αντιπάλους του και ιδιαίτερα την Κουμουνδούρου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όταν σε συνέντευξη στην Ert News, ρωτήθηκε για την ένταση στο προεκλογικό σκηνικό σχετικά με τα θέματα της Ροδόπης πέρα από το ότι σημείωσε ότι δεν έπρεπε να διαμορφωθεί αυτό το κλίμα, αντιρώτησε αιχμηρά: «Εάν οι ψήφοι της μειονότητας είχαν κατευθυνθεί στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, θα υπήρχε η ίδια αντίδραση;»… Το λέει αυτό γιατί, κατά την άποψη του Ευάγγελου Βενιζέλου, «κατά καιρούς έχουμε οργανωμένη, ας το πούμε έτσι, μετάβαση ψήφων, προώθηση ψήφων προς διάφορα κόμματα στην περιοχή. Είναι ζητήματα τα οποία μας απασχολούν δεκαετίες, τα χειριζόμαστε με πολύ μεγάλη λεπτότητα και προσοχή και με βάση το Διεθνές Δίκαιο». Μάλιστα, επισημαίνει ότι αυτός ο δημόσιος διάλογος διεξάγεται με τόση ένταση, «υποτεταγμένος στις ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας και όχι μίας εθνικής πολιτικής»…

Σημείωσε ότι τα ζητήματα των μειονοτήτων τώρα, εν έτει 2023, δεν αντιμετωπίζονται μόνο με αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάνης, αντιμετωπίζονται μέσα από όλο το πλέγμα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδίως για χώρες, όπως είναι η Ελλάδα, που μετέχουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης, συνυπογράφουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και αναγνωρίζουν την ατομική προσφυγή ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Στρασβούργου, η νομολογία του Δικαστηρίου αυτού είναι το βασικό πλαίσιο αναφοράς για όλα τα θέματα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στη Θράκη «δεν έχουμε λύσει ένα κολοσσιαίο θέμα που είναι η εφαρμογή του ιερού ισλαμικού νόμου, της Σαρία». Μάλιστα, τονίζει ότι η εφαρμογή της Σαρία, έστω με τον ήπιο τρόπο που τώρα εφαρμόζεται ως επιλογή, ως δυνατότητα, είναι και αυτή αντίθετη με τη νομολογία του Στρασβούργου. Επίσης, παρατηρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να λύσει θέματα της εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τα οποία εκκρεμούν «και για τα οποία απολογείται η Ελλάδα κατά καιρούς στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Από την άλλη μεριά, ο Ευάγγελος αναφέρει ότι έχουμε μία πραγματικότητα που λέγεται Τουρκία, που λέγεται Οικουμενικό Πατριαρχείο, που λέγεται Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, Έλληνες της Ίμβρου και της Τενέδου. «Εκεί η υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο είναι απόλυτη, εκεί υποστηρίζουμε όλες τις ατομικές προσφυγές που ασκούν τα καθιδρύματα κυρίως της ελληνικής μειονότητας, αλλά και του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενώπιον του Στρασβούργου και βεβαίως χαιρόμαστε πάρα πολύ όταν εκδίδονται αποφάσεις οι οποίες διαπιστώνουν παραβίαση και τις οποίες έχει υποχρέωση η Τουρκία να σεβαστεί».

Όλα αυτά, σύμφωνα με τον συνταγματολόγο και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αποτυπώνουν τη σύνθετη κατάσταση και την ανάγκη προσεκτικής προσέγγισης και λεπτού χειρισμού στα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισημαίνει ότι πρέπει να μελετήσει τη συμπεριφορά την εκλογική της μειονότητας της Θράκης τα τελευταία 50 χρόνια, σε όλη τη μεταπολίτευση, στις βουλευτικές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Για να συμπληρώσει: « Έχουμε θυμηθεί και έχουμε συνεκτιμήσει τι έχουν ψηφίσει κατά προτίμηση όλα αυτά τα χρόνια; Θα δείτε ότι υπάρχουν πάρα πολλές εναλλαγές, παραλλαγές, ότι υπάρχει ένα πρόβλημα και, εν πάση περιπτώσει, έχουμε αναρωτηθεί γιατί το ελληνικό κράτος εδώ και πολλές δεκαετίες, μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης, δέχτηκε να λειτουργεί ένα τουρκικό προξενείο εγκατεστημένο στην Κομοτηνή; Γιατί στην Κομοτηνή το τουρκικό προξενείο; Εν πάση περιπτώσει, ας πάρουμε ορισμένες βασικές αρχές για να ξέρουμε πώς πρέπει να χειριζόμαστε τέτοιου είδους λεπτά και, θα έλεγα, μακροχρόνιας εμβέλειας ζητήματα. Πρόκειται για Έλληνες πολίτες οι οποίοι πρέπει να απολαμβάνουν όλων των συνταγματικών τους δικαιωμάτων, όλων των δικαιωμάτων τους κατά το Διεθνές Δίκαιο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και κατά το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης»…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter