Βραζιλία: Ο Μπολσονάρου ακολουθεί τακτικές Τραμπ εν όψει εκλογών

Βραζιλία: Ο Μπολσονάρου ακολουθεί τακτικές Τραμπ εν όψει εκλογών

Οι εκλογικές αρχές της Βραζιλίας ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη πως άρχισαν να διενεργούν έρευνα σχετικά με έγγραφο, προερχόμενο, από το το κόμμα του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου, σύμφωνα με ΜΜΕ. Το έγγραφο έπειτα από έλεγχο, περιέχει ψευδές καταγγελίες για υποτιθέμενα κενά ασφαλείας του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας, το οποίο χρησιμοποιείται στη χώρα για δεκαετίες.

Το έγγραφο καταγγέλλει διάφορα κενά ασφαλείας στο σύστημα ψηφοφορίας, κάτι που έχουν υποστηρίξει επανειλημμένα ο κ. Μπολσονάρου και σύμμαχοί του, προειδοποιώντας εδώ και μήνες εναντίον υποτιθέμενων σχεδίων να γίνει νοθεία σε βάρος του ακροδεξιού αρχηγού του κράτους, χωρίς να παρουσιάζουν την παραμικρή απόδειξη.

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών διεξάγεται την Κυριακή 2η Οκτωβρίου στη Βραζιλία, όπου δημοσκοπήσεις θέλουν τον κεντροαριστερό πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα να αυξάνει τη διαφορά του από τον Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Τα κενά ασφαλείας, σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται η εφημερίδα O Globo, μπορεί να επιτρέψουν «εσωτερική ή εξωτερική εισβολή στα εκλογικά συστήματα, που θα είχε μεγάλο αντίκτυπο στα αποτελέσματα».

Το Ανώτατο Εκλογοδικείο (Tribunal Superior Eleitoral, TSE), αρμόδιο για την επίβλεψη της διαδικασίας, έκρινε χθες πως το έγγραφο αυτό αποτελεί «συρραφή ψευδών ειδήσεων» και «καθαρή προσπάθεια να διαταραχθούν» οι εκλογές της Κυριακής.

Ο Μπολσονάρου έχει επιτεθεί με σφοδρότητα επανειλημμένα σε βραζιλιάνικους θεσμούς, ιδίως στο ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο, μέρος του οποίου είναι το TSE. Και αμφισβητώντας την αξιοπιστία του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας, προκαλεί ανησυχίες πως θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα σε περίπτωση ήττας του, μιμούμενος τον αμερικανό πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αρνήθηκε να αναγνωρίσει την εκλογική ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν τον Ιανουάριο του 2021.

Διαβάστε επίσης:

Ένας ακροδεξιός «τουιτεράς» στη Βραζιλία

Βραζιλία: Διευρύνεται το προβάδισμα του Λούλα ντα Σίλβα – Τι έδειξε δημοσκόπηση δύο εβδομάδες πριν από την κάλπη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter