Βρετανία: Σάλος για τις μετοχές της HSBC σε επιχείρηση που καταπιέζει Ουιγούρους

Βρετανία: Σάλος για τις μετοχές της HSBC σε επιχείρηση που καταπιέζει Ουιγούρους

Η επενδυτική τράπεζα HSBC δέχεται τα πυρά της κριτικής στη Βρετανία για την συμμετοχή της σε κινεζική εταιρεία που έχει διαπράξει εγκλήματα εναντίον της μειονότητας των Ουιγούρων στην επαρχία Σίντζιανγκ της Κίνας.

Σύμφωνα με τους κυριακάτικους Times,  η τράπεζα με έδρα το Λονδίνο έχει μετοχές αξίας £2,2 εκατομμυρίων (€2,64 εκ.) σε μια θυγατρική εταιρεία μιας κινέζικης παραστρατιωτικής οργάνωσης που είναι υπεύθυνη για εγκλήματα κατά της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων. Η Xinjiang Tianye είναι η θυγατρική της οργάνωσης Xinjiang Production and Construction Corps – XPCC (Σώμα Παραγωγής και Κατασκευών της Σίντζιανγκ) η οποία έχει δεχθεί κυρώσεις από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ το 2020. Μάλιστα, η τράπεζα φέρεται να αγόρασε τις μετοχές μετά την επιβολή των κυρώσεων, σπάζοντας ουσιαστικά το επενδυτικό «εμπάργκο». Η XPCC έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιτήρηση της καταναγκαστικής εργασίας των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων. Από την πλευρά της, η HSBC λέει ότι έχει συμμορφωθεί με όλους τους σχετικούς νόμους και περιορισμούς.

Η XPCC περιγράφεται ως ένα «κράτος εν κράτει», αφού πέρα από την επιτήρηση των μουσουλμανικών μειονοτήτων, έχει τον έλεγχο αρκετών θυγατρικών που είναι διαπραγματεύσιμες στο χρηματιστήριο της Σανγκάης. Οι κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί απαγορεύουν σε κάθε αμερικανό πολίτη, ακόμα και σε όσους δουλεύουν σε εταιρείες εκτός ΗΠΑ, να έρθουν σε οποιαδήποτε συναλλαγή με την XPCC.

Η HSBC έχει και στο παρελθόν αποτύχει να φανεί ευαίσθητη στο ζήτημα της δημοκρατίας στην Κίνα αφού είχε ανακοινώσει ότι θα συμμορφωθεί με τον αμφιλεγόμενο νόμο περί εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ, που έδινε σαρωτικές εξουσίες στο Πεκίνο με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter