Ξανθόπουλος: Δυναμιτίζει το κλίμα συναίνεσης η λαθροχειρία με την τροπολογία για την επιστολική ψήφο

Ξανθόπουλος: Δυναμιτίζει το κλίμα συναίνεσης η λαθροχειρία με την τροπολογία για την επιστολική ψήφο
EUROKINISSI

«Καινοφανές γεγονός», χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος την κατάθεση της προκλητικής τροπολογίας, για την επιστολική ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού στις εθνικές εκλογές.

Ο κ. Ξανθόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για αλλεπάλληλες καταστρατηγήσεις του Κανονισμού της Βουλής, και λαθροχειρίες που δυναμιτίζουν τη συναίνεση. «Ξέρετε δεν είναι το πρόβλημα, αν δυναμιτίζετε συνεχώς τη συναίνεση. Είναι ότι συμπολίτες μας, οι οποίοι περιμένουν να λυθεί το θέμα, για να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές, βλέπουν ότι χρησιμοποιούνται, προς το… νεοδημοκρατικό όφελος. Αυτό βεβαίως δεν αποτελεί στοιχείο εμπέδωσης δημοκρατικής λειτουργίας, ούτε και προσιδιάζει σε δημοκρατικό κόμμα και μάλιστα ευρείας πλειοψηφίας, κόμμα του 41% που αισθάνεται ότι δεν αμφισβητείται και ότι έχει την πλήρη ηγεμονία», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, σε σχέση με τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, ο κ. Ξανθόπουλος επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επισημάνει επιστολική ψήφος αντιμετωπίζεται από το σύνταγμα, ως θετική κάμψη των αρχών της αμεσότητας και της μυστικότητας και ως εξαίρεσης, για να διευκολυνθούν οι εκλογείς εκτός της επικράτειας να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Είπε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπογραμμίσει πως η επιστολική ψήφος δεν μπορεί να εξελιχθεί σε κανόνα και πως η αυτοπρόσωπη παρουσία είναι αυτή που διασφαλίζει στον μέγιστο βαθμό τις συνταγματικές προϋποθέσεις της ψήφου, ως λαϊκή βούληση ελεύθερης έκφρασης, δηλαδή την αμεσότητα, την καθολικότητα, τη μυστικότητα, ισότητα.

«Η επέκταση της επιστολικής ψήφου σε όλους ανεξαιρέτως τους εκλογείς, εντός επικρατείας, εγείρει θέμα αντισυνταγματικότητας», είπε ο κ. Ξανθόπουλος

Διαβάστε επίσης: Επιστολική ψήφος: «Γαλάζιο» στραπάτσο με ευθύνη Κεραμέως – Δεύτερες σκέψεις στον ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter