ΥΠΕΞ: Οι αλβανικές αρχές να τηρούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο

ΥΠΕΞ: Οι αλβανικές αρχές να τηρούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο

Βαρύ το κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας με την απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης του Φρέντη Μπελέρη από αλβανικό δικαστήριο και τη μη πρόσκληση του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα στο δείπνο των ηγετών των Βαλκανίων στο μέραρο Μαξίμου.

Με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ασκεί κριτική στο αλβανικό κράτος: «Η σημερινή απόφαση αλβανικού δικαστηρίου, με την οποία, τρεις μήνες μετά τη σύλληψη και φυλάκισή του, απορρίπτεται το αίτημα αποφυλάκισης και εμποδίζεται η ορκωμοσία του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη, δεν συνάδει με τις αρχές του κράτους δικαίου, το τεκμήριο αθωότητας και το σεβασμό των πολιτικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών. Έρχεται δε σε ευθεία αντίθεση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο οι αλβανικές Αρχές οφείλουν να τηρούν απαρέγκλιτα», γράφει η ανακοίνωση.

Η πρωτοβουλία Μητσοτάκη για συνάντηση ηγετών βαλκανικών χωρών επισκιάζεται από την απουσία της Αλβανίας και του Έντι Ράμα, αφού ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας δεν προσκλήθηκε, και ο πρόεδρος της χώρας, Μπαϊράμ Μπεγκάι που δέχθηκε πρόσκληση, επικαλέστηκε βεβαρυμένο πρόγραμμα.

Σημειώνεται πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ερωτηθείς για τη μη πρόσκληση Ράμα στο αποψινό άτυπο δείπνο του πρωθυπουργού στο Μαξίμου απάντησε πως «δεν ήταν δυνατόν να προσκληθεί ο κ. Ράμα σε μία τόσο σημαντική πρωτοβουλία. Όταν λέμε ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος της Αλβανίας περνά από το στοιχειώδη σεβασμό των ευρωπαϊκών κανόνων και των κανόνων δικαίου, το εννοούμε. Σε κάθε περίπτωση προσεκλήθη ο Πρόεδρος της Αλβανίας ο οποίος δεν θα παραβρεθεί».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter