Υπόθεση Ψωμιάδη: Καμία αθώωση – «Παύση δίωξης» με σκανδαλώδη τροπολογία που ψηφίστηκε το 2020

Υπόθεση Ψωμιάδη: Καμία αθώωση – «Παύση δίωξης» με σκανδαλώδη τροπολογία που ψηφίστηκε το 2020

Μετά από 15 χρόνια αναβολών μια εκ των υποθέσεων του Παναγιώτη Ψωμιάδη, πρώην Νομάρχη Θεσσαλονίκης, έκλεισε δικαστικά εξαιτίας σκανδαλώδους τροπολογίας του 2020.

Πρόκειται για την υπόθεση που άφορα στην πρόσληψη στη Νομαρχία 81 ατόμων, στενών συγγενών και ημετέρων των δύο κατηγορουμένων Παναγιώτη και Διονύση Ψωμιάδη, μέσω 8 συμβάσεων έργου.

Ήταν Οκτώβριος του 2020 όταν ο Νικήτας Κακλάμανης κατέθεσε διάταξη που προέβλεπε ότι «αίρεται το αξιόποινο των πράξεων αιρετών και υπαλλήλων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, οι οποίες αφορούν πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι 31.7.2019 και οι οποίες διενεργήθηκαν επί τη βάση ελέγχων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και παύουν οριστικά οι ποινικές και πειθαρχικές διώξεις εναντίον των προσώπων αυτών, καθώς και κάθε διαδικασία καταλογισμού σε βάρος τους».

Μετά από δημοσίευμα του Νίκου Ηλιάδη στο voria.gr*, στις 14/10/2020, που προειδοποιούσε ότι «αθωώνουν τους αδελφούς Ψωμιάδη, καθώς και δεκάδες ακόμη αιρετούς οι οποίοι είχαν ανοιχτές ποινικές υποθέσεις», ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος έσπευσε να εισάγει προς και ψήφιση «διευκρινιστική» τροπολογία, όπως την αποκάλεσε, για να απομακρύνει αυτόν τον κίνδυνο. Διαβεβαίωνε μάλιστα τότε ότι δεν θα άφηνε κανένα περιθώριο “ξεπλύματος” αδικημάτων σαν κι αυτά τα οποία φέρονταν να έχουν διαπράξει ο Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο αδερφός του Διονύσης.

Πώς οδηγηθήκαμε στην δήθεν «αθώωση» των αδερφών Ψωμιάδη

Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα από την ψήφιση της τροπολογίας, τον Αύγουστο του 2021, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, με βούλευμά του 388 σελίδων, αποφάνθηκε πως η επίμαχη τροπολογία είναι αντισυνταγματική (πρόκειται για το άρθρο 67 του νόμου 4735/2020). Νωρίτερα το Συμβούλιο είχε απορρίψει την παύση της δίωξης που αιτούνταν οι συνήγοροι των κατηγορούμενων, επικαλούμενοι την τροπολογία Θεοδωρικάκου-Κακλαμάνη. Την ίδια ακριβώς στάση κράτησε και το Συμβούλιο Εφετών στο οποίο προσέφυγαν σε δεύτερο χρόνο οι συνήγοροι υπεράσπισης.

Η υπόθεση εν τέλει έφτασε σε δίκη μετά από σκανδαλώδη καθυστέρηση 15 ετών. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επικαλέστηκε την αντισυνταγματική τροπολογία (συγκεκριμένα το άρθρο 67 του ν. 4735/2020) και αποδέχτηκε το αίτημα των συνηγόρων, οι οποίοι ζήτησαν να παύσουν οι ποινικές διώξεις σε βάρος του Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και του αδερφού του Διονύση που ήταν αντινομάρχης.

Κάπως έτσι δόθηκε το ιδανικό πάτημα από την ελληνική Δικαιοσύνη στον Παναγιώτη Ψωμιάδη να δηλώνει ότι «δέκα χρόνια καταγγελιών και συκοφαντιών έπεσαν στο κενό. Η Ελλάδα έχει άξιους δικαστές και άξιους εισαγγελείς. Είχα δηλώσει ότι έστω και αργά η αλήθεια θα λάμψει. Η αλήθεια έλαμψε και είμαι ευτυχής γιατί το έργο του Παναγιώτη Ψωμιάδη δεν πήγε χαμένο».

Θα υπάρξει συνέχεια στο «ξέπλυμα» των σκανδάλων;

Κίνδυνος όμως υπάρχει και για την παύση της δίωξής του Παν. Ψωμιάδη και για την υπόθεση με τα περιβόητα «45αρια». Υπενθυμίζουμε πως η υπόθεση αφορούσε 456 έργα της πρώην Νομαρχίας Θεσσαλονίκης της περιόδου 2005 – 2019. Πρόκειται για την περίοδο που στο «τιμόνι» της Νομαρχίας ήταν ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Τα έργα αυτά φέρονται να κατατμήθηκαν προκειμένου να ανατεθούν με απευθείας αναθέσεις σε εργολάβους της περιοχής, με τη ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο να υπερβαίνει τα 4 εκατ. ευρώ. Οι διώξεις που έχουν ασκηθεί είναι σε βάρος του Παναγιώτη Ψωμιάδη καθώς και σε βάρος άλλων επτά ατόμων.

Μετά από έξι αναβολές, η υπόθεση αναμένεται να δικαστεί τον Μάιο του 2024, αν η σκανδαλώδης τροπολογία δεν παύσει και αυτή την ποινική δίωξη σε βάρος του Παναγιώτη Ψωμιάδη. Η τροπολογία Θεοδωρικάκου, που δεν διόρθωσε τίποτα επί της ουσίας στη διάταξη Κακλαμάνη, αποδεικνύει την επιθυμία ης κυβέρνησης, 15 χρόνια μετά, να προστατέψει τα «δικά της παιδιά» ακόμα και αν τα έχει αποκηρύξει.

Δεν είναι παράλογο να χαρακτηριστεί καθαρά φωτογραφική η διάταξη Θεοδωρικάκου για τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, ενώ είναι σίγουρο πως είναι μια «κολυμπήθρα του Σιλωάμ» για πρώην και νυν στελέχη των Ο.Τ.Α. που κατηγορούνται, έχουν καταδικαστεί ή έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις. Μια τροπολογία-σωσίβιο για τους ημέτερους της κυβέρνησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που χτυπά ανεπανόρθωτα το κύρος του πολιτικού συστήματος.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter