Αλλάζουν τους στίχους σε εθνικό ύμνο για να είναι… ουδέτερος ως προς το φύλο

Αλλάζουν τους στίχους σε εθνικό ύμνο για να είναι… ουδέτερος ως προς το φύλο

Αίσθηση έχει προκαλέσει η απόφαση της Γερουσίας στον Καναδά να εγκρίνει νομοσχέδιο, με το οποίο θα γίνουν αλλαγές στον εθνικό ύμνο, προκειμένου αυτός να γίνει πιο «φιλικός» προς τις γυναίκες.

Όπως αναφέρει το Russia Today, η συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών έδωσε το «πράσινο φως» για να αλλάξει ο δεύτερος στίχος του «Ω Καναδά», ο οποίος μέχρι σήμερα έλεγε «Αληθινή πατριωτική αγάπη σ’ όλους τους γιους σου διέταξε». Με την προτεινόμενη αλλαγή ο στίχος θα γίνει «….σε όλους μας διέταξε».

Ο βουλευτής των Φιλελεύθερων, που έκανε την σχετική εισήγηση, υποστηρίζει ότι η αλλαγή των στίχων του εθνικού ύμνου θα τον κάνει «ουδέτερο ως προς το φύλο».

Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, το νομοσχέδιο θα πρέπει να γίνει δεκτό από τον Γενικό Διοικητή, ο οποίος είναι ο αντιπρόσωπος της βρετανικής μοναρχίας στον Καναδά.

Ο εθνικός ύμνος της χώρας υπήρχε στα αγγλικά από το 1908, όταν ποιητής μετέφρασε τους γαλλικούς στίχους. Από τότε οι στίχοι έχουν αλλάξει δύο φορές. Το 1913 το «Αληθινή πατριωτική αγάπη σε εσένα διέταξε» έγινε «…σε όλους τους γιους σου διέταξε» για να τιμηθούν οι στρατιώτες που πήγαιναν στην Ευρώπη για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο εν λόγω στίχος ήταν «κόκκινο πανί» από το 1980 καθώς έχουν γίνει 12 (ανεπιτυχείς) προσπάθειες μέχρι τώρα για να αλλάξει.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter