Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τα επεισόδια των ακροδεξιών κατά προσφύγων στη Μυτιλήνη

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τα επεισόδια των ακροδεξιών κατά προσφύγων στη Μυτιλήνη

Για «προσχεδιασμένη εγκληματική ενέργεια» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τα επεισόδια από ακροδεξιούς στη Μυτιλήνη κατά προσφύγων που διαμαρτύρονταν στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ ζητά τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Η επίθεση που εξαπέλυσε ομάδα ακροδεξιών κατά των προσφύγων, εκμεταλλευόμενη την παρουσία του πλήθους των παρευρισκόμενων, στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, αποτελεί μια προσχεδιασμένη εγκληματική ενέργεια που μας βρίσκει όλους απέναντι.

Το συγκεκριμένο περιστατικό άσκησης βίας κατά ανθρώπων που βρίσκονται στο εξαιρετικά δυσμενές καθεστώς της προσφυγιάς δεν έχει καμία σχέση με το κύμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς που επιδεικνύουν από το 2015 και μετά οι τοπικές κοινωνίες.

Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να προχωρήσουν στον άμεσο εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Ο αγώνας για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων θα εξομαλύνει τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υποδοχής του προσφυγικού ρεύματος.»

Τι είχε συμβεί:

Με επιχείρηση που κράτησε -το πολύ- 10 λεπτά, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αποσπούσαν έναν-έναν τους διαμαρτυρόμενους, τους οποίους οδηγούσαν στα λεωφορεία. Οι αλλοδαποί παρέμεναν αμυνόμενοι και αρνούμενοι να εγκαταλείψουν την πλατεία έως την τελευταία στιγμή, σε μια σφιχτή ανθρώπινη αλυσίδα έχοντας στο κέντρο της γυναίκες και παιδιά.

Πριν την τελική επιχείρηση της Αστυνομίας, είχε προηγηθεί η μετατροπή, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, σε πεδίο μάχης της πλατείας Σαπφούς και της Μυτιληνιάς προκυμαίας, καθώς και των σοκακιών του ιστορικού κέντρου της πόλης. Ομάδες νεαρών, κυρίως ακροδεξιών, επιχειρούσαν όλη νύχτα με σχέδιο και στόχο να διασπάσουν τον κλοιό που είχαν αναπτύξει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις γύρω από την ομάδα των προσφύγων και των μεταναστών.

Υπό ιαχές όπως «κάψτε τους ζωντανούς», ναυτικές φωτοβολίδες, κροτίδες, πέτρες από ξηλωμένα λιθόστρωτα και παρτέρια της πλατείας, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα εκσφενδονίζονταν εναντίον των αλλοδαπών οι οποίοι μαζί με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που κατέβηκαν στην πλατεία από τον καταυλισμό της Μόριας, σχημάτισαν τριπλές κυκλικές ανθρώπινες αλυσίδες προκειμένου να αμυνθούν. Ενώ έβαλαν στο κέντρο τους γυναίκες και παιδιά που συμμετέχουν στη κινητοποίηση, απλώνοντας πάνω από τα κεφάλια τους βρεγμένες κουβέρτες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter