Πιέσεις ΟΗΕ προς ΕΕ: Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υποδοχής προσφύγων

Πιέσεις ΟΗΕ προς ΕΕ: Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υποδοχής προσφύγων

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φίλιπο Γκράντι ζήτησε χθες Τετάρτη από τις ευρωπαϊκές χώρες να επιταχύνουν τη διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων από τις χώρες διαμετακόμισης προς τις χώρες που έχουν δεχθεί να τους φιλοξενήσουν.

«Έχουμε πολλές προτάσεις για μετεγκατάσταση» των προσφύγων «από πολλές ευρωπαϊκές χώρες», όμως αυτό «που με ανησυχεί είναι ότι οι αναχωρήσεις γίνονται με αργούς ρυθμούς», κατήγγειλε ο Γκράντι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τη Νιαμέϊ.

Ο Γκράντι έφτασε στον Νίγηρα την Τρίτη προερχόμενος από τη Λιβύη, παίρνοντας μαζί τους και ομάδες προσφύγων που είχαν εγκλωβιστεί εκεί.

«Αναμένω από τις χώρες μετεγκατάστασης (στην Ευρώπη) να κινήσουν πιο γρήγορα τις διαδικασίες, πιο αποτελεσματικά, πιο συχνά», πρόσθεσε.

Ο Ύπατος Αρμοστής χαιρέτισε εξάλλου τη συμφωνία μεταξύ της UNHCR και το Νίγηρα ώστε να χρησιμεύσει η χώρα ως τόπος «διαμετακόμισης» για τους «ευάλωτους» πρόσφυγες που ζούσαν σε κέντρα «κράτησης» στη Λιβύη.

Όμως «πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να φεύγουν από τον Νίγηρα» προκειμένου «να μην μένουν εκεί πολύ καιρό», εξήγησε. Όμως «σε διάστημα έξι μηνών» μόνο «200 άνθρωποι» έφυγαν από τον Νίγηρα, ενώ «1.200 ακόμη μόλις έφτασαν από τη Λιβύη», τόνισε ο Γκράντι.

Οι Ευρωπαίοι κάνουν λόγο «για την ανάγκη να ενισχυθεί η φύλαξη κατά μήκος των ακτών της Λιβύης» και «είναι δικαίωμά τους», όμως σε αυτή την περίπτωση «αναπόφευκτα, άνθρωποι βρίσκονται σε πολύ δύσκολες καταστάσεις στη Λιβύη», προειδοποίησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter