Τρίτο «όχι» από την Τουρκία στην αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Τρίτο «όχι» από την Τουρκία στην αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Στις φυλακές της Αδριανούπολης παραμένουν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, μετά από σημερινή απόφαση δικαστηρίου της Ανδιανούπολης.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται, οι δικηγόροι του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη ζήτησαν σήμερα την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών, αλλά το αίτημά τους απορρίφθηκε για τρίτη φορά. 

Οι δικαστές έλαβαν την απόφαση με το σκεπτικό ότι δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα για τα οποία αποφασίστηκε η προφυλάκιση τους.

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν προφυλακισμένοι από τις αρχές Μαρτίου, αναμένοντας να κατατεθεί το κατηγορητήριο από τους εισαγγελείς.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε λόγο για ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, που διέφυγαν στη χώρα μας, λίγο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην γείτονα. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι πρόκειται για πραξικοπηματίες.

Ο Άρειος Πάγος έχει απαγορεύσει τελεσίδικα την έκδοση των οκτώ στην Τουρκία και το Συμβούλιο της Επικρατείας εξετάζει το αίτημά τους για χορήγηση ασύλου. Η απόφαση αναμένεται τον Μάιο.

Νωρίτερα στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την άμεση απελευθέρωση των δύο, η ελληνική αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), κατά τη διάρκεια των εργασιών της εαρινής συνόδου, στο Στρασβούργο κυκλοφόρησε γραπτή δήλωση, με την οποία ζητείται να απελευθερωθούν άμεσα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί και να τηρηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχει περίπτωση ανταλλαγής

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αφορμή δηλώσεις αξιωματούχων, αλλά και του Προέδρου Ερντογάν, ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, εκτίμησε ότι δείχνουν περισσότερο μια νευρικότητα, παρά ότι εκφράζουν συγκροτημένη στρατηγική. «Θέλω να κρατήσω τη δήλωση Ερντογάν για την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης των διμερών διαφόρων αλλά και των διαφορών μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας».

Ειδικά για το ζήτημα -όπως το έθεσε μέσω συνέντευξης του ο Τούρκος Πρόεδρος – περί ανταλλαγής των δυο Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, ο υπουργός Επικράτειας έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τη γείτονα υπογραμμίζοντας: «Έχουμε ξεκαθαρίσει, η ελληνική κυβέρνηση, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτούμε ποτέ κάτι τέτοιο διότι αυτό θα ήταν ευθεία παραβίαση των δικαιοκρατικών αρχών και των ρυθμίσεων της ελληνικής και διεθνούς έννομης τάξης»

Συμπλήρωσε δε ότι «αυτό που επίσης νομίζω ότι πρέπει να σχολιαστεί είναι ότι η Τουρκία μέχρι λίγες μέρες πριν μας έλεγε ότι η κράτηση των δύο αφορά την δικαιοσύνη και ότι επειδή Τουρκία είναι ένα κράτος δικαίου πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι έρευνες και να υπάρξει ετυμηγορία του τουρκικού δικαστηρίου. Νομίζω ότι αυτό είναι και ορθός τρόπος διαχείρισης της υπόθεσης και από την τουρκική πλευρά, επομένως δεν καταλαβαίνω με ποια λογική και υπό ποια ιδιότητα μπορεί κανείς να κάνει δηλώσεις για κυβερνητικές παρεμβάσεις επί του ζητήματος αυτού».

Καταλήγοντας, στην τοποθέτηση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε την Τουρκία, εφόσον είναι κράτος δικαίου να περιμένει τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. «Οτιδήποτε πέρα από αυτό δεν είναι στη σφαίρα της διεθνούς νομιμότητας» υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος για να προσθέσει πως η «η Τουρκία έχει ξεπεράσει τα όρια και οφείλει να τηρήσει τον νόμο και τις διεθνείς της υποχρεώσεις».

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε -και κάνουμε- είναι να εντείνουμε την πολιτική και διπλωματική πίεση στην Τουρκία έτσι ώστε να τηρεί τις υποχρεώσεις της η οποίες πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter