Αιθιοπία, Αίγυπτος και Σουδάν στα πρόθυρα πολέμου για το νερό του Νείλου

Αιθιοπία, Αίγυπτος και Σουδάν στα πρόθυρα πολέμου για το νερό του Νείλου

Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στο τρίγωνο Αιγύπτου, Σουδάν και Αιθιοπίας με αφορμή την προσπάθειας της τελευταίας να δεσμεύσει 13.5 δις κυβικά μέτρα νερού επιπλέον στο γιγαντιαίο φράγμα που έχει κατασκευάσει στην αρχή του ποταμού Μπλε Νείλου.

Σε μια επίδειξη ισχύος Αίγυπτος και Σουδάν προχώρησαν σε μεγάλη κοινή (6ήμερη) στρατιωτική άσκηση υπό τον τίτλο «Φρουροί του Νείλου» στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ετοιμότητας στην απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα και ανυπάκουη στους γείτονες της Αιθιοπία.
Οι Αιγύπτιοι και οι Σουδανοί έχουν ταχθεί υπέρ της σύναψης διεθνούς Συμφωνίας με την Αιθιοπία για τον έλεγχο των ποσοτήτων νερού που εισέρχονται στο γιγάντιο φράγμα, μειώνοντας φυσικά τη φυσική ροή του ποταμού που αποτελεί πηγή ζωής για την περιοχή.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο «πόλεμος» για το νερό μπορεί να οδηγήσει σε ένοπλη σύρραξη με την Αιθιοπία ήδη να μαστίζεται από τον εμφύλιο στο εσωτερικό της. Μάλιστα ανώτατο στέλεχος του Αιγυπτιακού στρατού δήλωσε ότι οι ασκήσεις πραγματοποιούνται εν μέσω «προκλήσεων, απειλών και της πιθανότητας κλιμάκωσής τους».

Αίγυπτος και Σουδάν προειδοποιούν ότι θα πληγούν άμεσα εάν η Αιθιοπία τους παρακρατήσει το νερό για ίδιον όφελος. Μια μείωση των υδάτων του Νείλου μπορεί να προκαλέσει επιπλέον κοινωνικές εντάσεις στις δύο χώρες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter