Διεθνής Τύπος στο documentonews.gr: Αποστολή βοήθειας στην Ινδία από ΗΠΑ, ΕΕ – «Στα σκοινιά» ο Τζόνσον

Διεθνής Τύπος στο documentonews.gr: Αποστολή βοήθειας στην Ινδία από ΗΠΑ, ΕΕ – «Στα σκοινιά» ο Τζόνσον

Ο γύρος του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα ευρωπαϊκών και αμερικανικών εφημερίδων.

Στις ΗΠΑ, ο Τύπος γράφει για την αποστολή ιατρικού εξοπλισμού στην λαβωμένη Ινδία. Οι Financial Times έχουν τίτλο: «Οι ΗΠΑ ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια συντονισμένη παγκόσμια προσπάθεια βοήθειας της Ινδίας να πολεμήσει την έξαρση του κορονοϊού». Και η ΕΕ στέλνει ιατρικές προμήθειες στη χώρα, όπου επικρίνεται ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι για τις τιμές των εμβολίων. Η Wall Street Journal γράφει: «Οι ΗΠΑ θα μοιράσουν εκατομμύρια δόσεις στο εξωτερικό». Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα στείλει 60 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca σε ξένες χώρες καθώς ετοιμάζεται να στείλει βοήθεια στην Ινδία.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της απογραφής στις ΗΠΑ. Η Washington Post γράφει σχετικά: «Η αύξηση των ΗΠΑ στην απογραφή αγγίζει τα επίπεδα του χαμηλότερου ρεκόρ». Την τελευταία δεκαετία ο πληθυσμός της χώρας αυξήθηκε κατά 7,4%, το δεύτερο μικρότερο ποσοστό από το 1790, όταν ξεκίνησαν να καταγράφονται στατιστικές πληθυσμού. Και οι New York Times: «Η αύξηση του πληθυσμού των ΗΠΑ είναι η δεύτερη πιο αργή στην ιστορία». Η μετανάστευση δεν αναπληρώνει το κενό που αφήνουν οι μειώσεις στις γεννήσεις.

Στη Βρετανία ο Μπόρις Τζόνσον είναι «στα σκοινιά» από διαρροές συνομιλιών. Οι Times γράφουν: «Ο Τζόνσον ‘είπε ότι θα αφήσει τον κορονοϊό να σαρώσει’ στην διαμάχη για το lockdown». Ο βρετανός πρωθυπουργός λέγεται ότι εκμυστηρεύθηκε στο προσωπικό της Ντάουνινγκ Στριτ ότι προτιμά να αφήσει την πανδημία να επελάσει παρά να επιβάλλει τρίτο lockdown που θα κατέστρεφε την οικονομία. Ο Guardian: «Πίεση στον Τζόνσον μετά από τα υποτιμητικά σχόλια για τους νεκρούς από κορονοϊό». Ο Τζόνσον παλεύει να αποκρούσει τις κατηγορίες ότι είπε πως θα αφήσει «τα πτώματα να σχηματίσουν ένα ψηλό σωρό».

Ο Independent κυκλοφορεί με τίτλο: «Ο Τζόνσον ανταποδίδει τα χτυπήματα σχετικά με τις διαρροές». Ο πρωθυπουργός αρνείται τις κατηγορίες για την αποστροφή περί σωρού πτωμάτων. Ο Τζόνσον επίσης έχει να αντιμετωπίσει και έρευνα για την ανακαίνιση του διαμερίσματός του. Και τέλος η Daily Telegraph: «Ο πρωθυπουργός μάχεται να προχωρήσει από τις διαρροές». ‘Εστιάστε στις προτεραιότητες των πολιτών’ θα πει στο υπουργικό συμβούλιο σήμερα ο Τζόνσον ενώ προσπαθεί να αποκρούσει τις κατηγορίες.

Στη Γαλλία η ρητορική κατά της αριστεράς απλώνεται σε όλο το φάσμα της δεξιάς. Η Humanité γράφει σχετικά: «Η μεγάλη προσέγγιση». Ο εναγκαλισμός της δεξιάς με την ακροδεξιά στην Γαλλία εντείνεται. Από το κόμμα LREM του Μακρόν μέχρι τoυς Δημοκράτες του Νικολά Σαρκοζύ το μότο είναι το ίδιο: καλύτερα η Λεπέν παρά η αριστερά. Στη Le Monde διαβάζουμε: «Τρομοκρατία: ο Μακρόν απέναντι στην επίθεση της δεξιάς». Η κυβέρνηση δέχεται τα πυρά της κριτικής μετά την επίθεση της Παρασκευής σε αστυνομικό τμήμα. Η δεξιά την κατηγορεί για χαλαρότητα. Αύριο θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο ένα προσχέδιο νόμου για την τρομοκρατία.

Η Le Figaro γράφει: «Σχέδιο ανάκαμψης: η Ευρώπη περνά επιτέλους στην δράση». Η εκτέλεση του σχεδίου των 750 δισεκατομμυρίων περνά ένα σημαντικό στάδιο, αυτή την Τρίτη, με την κατάθεση των εθνικών σχεδίων από Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία στις Βρυξέλλες. Και η Libération: «Λοιπόν, θα γεννήσετε;», ρωτάει η εφημερίδα. Μετά από τέσσερα χρόνια συζητήσεων, το καλοκαίρι θα ψηφιστεί να επεκταθεί η πρόβλεψη του νόμου για την ιατρικώς βοηθούμενη τεκνοποίηση και για τις γυναίκες που είναι μόνες ή ομοφυλόφιλες.

Στη Γερμανία εξετάζονται μικρές χαλαρώσεις για τους εμβολιασμένους ενώ από Ιούνιο παύει να ισχύει η προτεραιοποίηση. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει σχετικά: «Η κυβέρνηση υπόσχεται μικρές ανακουφίσεις στους εμβολιασμένους». Σταματούν οι υποχρεωτικοί έλεγχοι όταν πάνε για ψώνια. Η Die Welt: «Όσοι εμβολιάστηκαν και όσοι έχουν αναρρώσει μπορούν να ελπίζουν λίγο». Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια της Γερμανίας αναμένονται να χαλαρώσουν τους περιορισμούς. Και η Süddeutsche Zeitung, έχει σήμερα τίτλο: «Η προτεραιότητα στο εμβόλιο σταματά τον Ιούνιο». Η καγκελάριος Μέρκελ είπε ότι το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο θα σταματήσει η προτεραιοποίηση των πολιτών για το εμβόλιο έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να αιτηθεί να εμβολιαστεί.

Στην Ισπανία η προεκλογική καμπάνια για τις περιφερειακές εκλογές στη Μαδρίτη μπήκε στην τελική ευθεία. Η El País γράφει: «Η Αγιούσο διατηρεί ένα ευρύ πλεονέκτημα αλλά ακόμα χρειάζεται το Vox». Η πρώην πρόεδρος της περιφέρειας Μαδρίτης, Ιζαμπέλ Αγιούσο, διπλασιάζει την υποστήριξη στο πρόσωπό της αλλά είναι ακόμα μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία. Η δημοσκοπήσεις δείχνουν μια καθαρή νίκη της δεξιάς στις εκλογές της 4ης Μαΐου. Και η El Mundο: «Το Σοσιαλιστικό κόμμα κάνει καμπάνια με τις απειλές ενός σχιζοφρενούς». Σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος, αποκαλύφθηκε ότι η υποψήφια του κόμματος Ρέγες Μαρότο δέχθηκε φάκελο με μαχαίρι. Αργότερα η αστυνομία ανακάλυψε ότι ο δράστης ήταν ένας άνδρας με ψυχικές διαταραχές.

Στην Ιταλία ο Ντράγκι υπόσχεται ανάπτυξη και ανακούφιση στους πληγέντες της πανδημίας. Η La Stampa γράφει σχετικά: «Στο σχέδιο ανάκαμψης η μοίρα της χώρας». Το σχέδιο θέλει να επιδιορθώσει τις ζημιές που προκάλεσε η πανδημία και να ανακουφίσει τους νέους και τις γυναίκες που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση. Η La Repubblica έχει σήμερα τίτλο: «Ντράγκι: θα ανοικοδομήσουμε την Ιταλία». Ο ιταλός πρωθυπουργός παρουσιάζει στην Βουλή το σχέδιο των 248 δισεκ. ευρώ. «Δεν θα υπάρχει χρόνος αν επικρατήσουν διχαστικές λογικές» είπε. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Il Messaggero γράφει: «Ο Ντράγκι προς τα κόμματα: φτάνει η μυωπία». Ο πρωθυπουργός παρουσιάζει το σχέδιο στη Βουλή και προειδοποιεί: «Η Ιταλία του αύριο είναι το διακύβευμα». Και τέλος η Corriere de la Sera: «Έκκληση Ντράγκι: διακυβεύεται η Ιταλία». Ο ιταλός πρωθυπουργός επέμεινε στην έμφασή του για τη βοήθεια στους νέους.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter