Η ποδοσφαιρική ελίτ άνοιξε μέτωπο με οπαδούς και θεσμούς – Σφοδρές αντιδράσεις για τη European Super League

Η ποδοσφαιρική ελίτ άνοιξε μέτωπο με οπαδούς και θεσμούς – Σφοδρές αντιδράσεις για τη European Super League

«Βόμβα» στα θεμέλια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου έριξαν 12 κλαμπ – εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ελίτ, μέσω της ανακοίνωσης για τη δημιουργία νέας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης, η οποία έχει ως στόχο να αποφέρει περισσότερα χρήματα σε σαφώς λιγότερες τσέπες.

Η κήρυξη του ποδοσφαιρικού «πραξικοπήματος» από τους ισχυρούς της Ευρώπης φανερώνει τις τάσεις απληστίας τους, καθώς φαίνεται ότι θέλουν να καρπωθούν και να ανακυκλώνουν όλο το κομμάτι μίας «πλούσιας» πίτας, δίχως να αφήνουν περιθώρια στους υπόλοιπους, όχι τόσο προνομιούχους.

Διαβάστε εδώ λεπτομέρειες σχετικά με την ιδρυτική διακήρυξη της European Super League

Οργή… λαού

Όπως γίνεται αντιληπτό, η ανακοίνωση δημιουργίας της νέας κλειστής λίγκας προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις στις τάξεις των οπαδών ανά την Ευρώπη και την υφήλιο. Για την ακρίβεια, στο άκουσμα της European Super League, των όρων συμμετοχής, των ανθρώπων που θα την περιβάλλουν και των οικονομικών στηριγμάτων της (JP Morgan) εξεράγησαν ακόμη και οπαδοί ομάδων που θα συμμετάσχουν στο εγχείρημα.

Από το πρωί της Δευτέρας γνωστοποιούνται ανακοινώσεις και δηλώσεις από επιφανή και μη μέλη του ποδοσφαιρικού στερεώματος, βετεράνους και εν ενεργεία αθλητές, οι οποίοι μιλούν για απληστία από πλευράς ισχυρών, προδοσία στις αρχές του ποδοσφαίρου, αλλά και τον θάνατο του αθλήματος με τη μορφή που γνώριζαν και αγάπησαν.

Αν και άπαντες γνωρίζουν ότι τα φαινόμενα εμπορευματοποίησης του αθλήματος έχουν τις ρίζες τους σε περασμένες δεκαετίες και πως η κατάσταση δυσχέραινε με τον καιρό, με την ψαλίδα μεταξύ «ισχυρών και υπολοίπων» να ανοίγει χρόνο με τον χρόνο (υπό τις ευλογίες μάλιστα της UEFA και της FIFA), η βάση των οπαδών του αθλήματος θεωρεί ότι η κίνηση αυτή αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Για εκείνους, η European Super League θα αποτελέσει την οριστικη υπογραφή υποταγής του λαοφιλέστερου αθλήματος στη δύναμη του χρήματος, εξαλείφοντας κάθε περιθώριο ανάδειξης ποδοσφαιρικών ιστοριών και μύθων, όπου οι μη προνομιούχοι κοιτούσαν στα μάτια τους ισχυρούς.

Στα «χαρακώματα» με τη FIFA και την UEFA

Το νέο εγχείρημα της ποδοσφαιρικής ελίτ θορύβησε τους παγκόσμιους και ευρωπαϊκούς θεσμούς του αθλήματος, με τη FIFA και την UEFA να καταδικάζουν άμεσα τη δημιουργία της κλειστής λίγκας, προχωρώντας μάλιστα και σε απειλές επί του πρακτέου.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφέριν, έκανε λόγο για προδοσία των προέδρων των ισχυρών κλαμπ, επισημαίνοντας ότι οι ποδοσφαιριστές που θα συμμετάσχουν στο νέο εγχείρημα δεν θα μπορούν να αγωνιστούν στα προσεχή Euro και Mundial.

Η FIFA επέλεξε να κινηθεί στον δρόμο της διπλωματίας, καλώντας σε εποικοδομητικό διάλογο τις πλευρές, ώστε να βρεθεί μια λύση και να επανέλθει η… τάξη στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο δίχως να συμβούν κοσμογονικές αλλαγές.

Η απάντηση των «12» ιδρυτικών συλλόγων της European Super League κινήθηκε γύρω από την κινητήριο δύναμη του εγχειρήματος: το χρήμα. Σύμφωνα με επιστολή που δημοσίευσε το Associated Press, οι «12» απειλούν με προσφυγή στα δικαστήρια για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, επισημαίνοντας μάλιστα ότι έχουν εξασφαλίσει ποσό που αγγίζει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ για την έναρξη του εγχειρήματος.

Στο μεταξύ, ο θόρυβος από τη «βόμβα» που τοποθετήθηκε στα θεμέλια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου έφτασε και σε πολιτικό επίπεδο. Στις πρώτες αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου της Ε.Ε παρατηρείται η κοινή συνισταμένη της «απειλής» από την «ανταρσία» των 12 ισχυρών και τα καλέσματα για εμπιστοσύνη στο υπάρχον μοντέλο των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων, δηλαδή στην υπάρχουσα δομή της UEFA.

Κύκλοι του Ευρωκοινοβουλίου κάνουν λόγο για παραβίαση των αξιών του συνόλου για τα συμφέροντα των λίγων, ενώ οι Εμανουέλ Μακρόν και Μπόρις Τζόνσον καταδίκασαν με τη σειρά τους το «ποδοσφαιρικό πραξικόπημα».

«Η ποικιλομορφία, η ένταξη και η πολυμορφία είναι βασικά στοιχεία του ευρωπαϊκού αθλητισμού και του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς

Οι Γερμανοί… γύρισαν την πλάτη

Στον «κυκεώνα» των καταιγιστικών εξελίξεων που αφορούν το μέλλον του ποδοσφαίρου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση των γερμανικών συλλόγων. Από το πρωί της Δευτέρας υπήρχαν αναφορές περί αποστασιοποίησης της Μπάγερν από την κλειστή λίγκα, με τον Καρλ Χάινζ Ρουμενίνγκε να επισημοποιεί το γεγονός πως οι Βαυαροί θα μείνουν πιστοί στην UEFA και το Champions League.

Παράλληλα, τα αθλητικά ΜΜΕ από το εξωτερικό αναφέρουν ότι παρόμοια στάση αναμένεται να κρατήσουν και τα υπόλοιπα γερμανικά κλαμπ τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στα σενάρια για συμμετοχή στη European Super League.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter