Μεθοδεύσεις πριν καν συσταθεί η νέα Προανακριτική: Νοθεύουν τη μυστική ψηφοφορία γιατί φοβούνται διαρροές

Μεθοδεύσεις πριν καν συσταθεί η νέα Προανακριτική: Νοθεύουν τη μυστική ψηφοφορία γιατί φοβούνται διαρροές

Τη νόθευση της μυστικής ψηφοφορίας για τη σύσταση της νέας Προανακριτικής Επιτροπής δρομολογεί η κυβερνητική πλειοψηφία, ακολουθώντας τη μανιέρα πραξικοπηματικών χειρισμών που έγιναν συνώνυμο της κοινοβουλευτικής διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για την υπόθεση Novartis. «Φοβούνται διαρροές» λέει η Όλγα Γεροβασίλη ερμηνεύοντας τα κίνητρα της ΝΔ αναφορικά με τη διαδικασία που θα διεξαχθεί στις 30 Μαρτίου.

Αποκαλυπτική για τις προθέσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας ήταν η σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Σύμφωνα με πηγές της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, η ΝΔ δρομολογεί την κατάλυση της μυστικότητας της ψηφοφορίας με φόντο τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής για τον Νίκο Παππά. Πώς θα γίνει αυτό; Κατά τις ίδιες πηγές, η συμπολίτευση αποφάσισε την διαδικασία της επιστολικής ψήφου κατά τη σχετική ψηφοφορία που θα συντελεστεί στην Ολομέλεια για τη συγκρότηση της εν λόγω Επιτροπής. Πρόκειται για μία πρακτική που είχε απορριφθεί από τον ίδιο τον πρόεδρο της Βουλής κατά την ψηφοφορία για τη σύσταση της προηγούμενης Προανακριτικής.

Όπως επισημαίνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων προβλέπει μεν την φυσική παρουσία των βουλευτών κατά 5Οάδες σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο που ισχύει στην Βουλή, αλλά ανοίγει ταυτόχρονα την κερκόπορτα της επιστολικής ψήφου για όσους βουλευτές το επιθυμούν. «Χωρίς τους όρους που διασφαλίζουν την μυστικότητα, όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής» ξεκαθαρίζουν οι πηγές, τονίζοντας ότι με την διαδικασία αυτή, οι ψήφοι πρώτα θα περνούν από τις γραμματείες των Κ.Ο. και μετά θα καταλήγουν στην κάλπη.

«Έχετε καταλύσει τα πάντα»

Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη εξέλιξη, η Όλγα Γεροβασίλη έκανε λόγο για σχέδιο δίωξης πολιτικών αντιπάλων, ενώ εξήγησε πως η δρομολογούμενη νόθευση είναι απόρροια του φόβου της πλειοψηφίας για τυχόν διαρροές κατά τη σχετική ψηφοφορία. «Έχετε καταλύσει τα πάντα εν μέσω πανδημίας, έχετε καταλύσει τη λειτουργία του κοινοβουλευτισμού και τώρα καταλύετε τη μυστικότητα της ψηφοφορίας. Επειδή προφανώς έχετε εσωκομματικό πρόβλημα, θέλετε να ελέγξετε την ψήφο των βουλευτών σας, φοβούμενοι διαρροές» είπε η γραμματέας της Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όταν ο Τασούλας ήταν κατά της επιστολικής ψήφου

Εντύπωση προκαλεί η αντιφατική διαχείριση του ζητήματος από τον πρόεδρο της Βουλής. Κατά τη συζήτηση για τη διερεύνηση του κατηγορητηρίου του κ. Παπαγγελόπουλου στην Ολομέλεια, ο Κωνσταντίνος Τασούλας ήταν ήταν κατηγορηματικός εναντίον της επιστολικής ψήφου. «Αν και έχει αποσαφηνιστεί από την προηγούμενη συνεδρίαση, επαναλαμβάνω ότι σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες όταν απαιτείται η διεξαγωγή της μυστικής ψηφοφορίας, αυτή θα γίνεται με αυτοπρόσωπη παρουσία των Βουλευτών και όχι με επιστολική ψήφο», είχε δηλώσει στις 14 Μαΐου του 2020.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter