Ο πρωθυπουργός πετάει ξανά το «μπαλάκι» των ευθυνών της υγειονομικής κρίσης στους πολίτες

Ο πρωθυπουργός πετάει ξανά το «μπαλάκι» των ευθυνών της υγειονομικής κρίσης στους πολίτες

Η νέα τηλεοπτική παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν επεφύλασσε μεγάλες εκπλήξεις όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίον ο αρχηγός της κυβέρνησης διαχειρίστηκε τις ερωτήσεις της Μάρας Ζαχαρέα για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, όσον αφορά την πανδημία.

Για ακόμη μία φορά, χρησιμοποιήθηκε το… αγαπημένο κυβερνητικό αφήγημα, αυτό της ατομικής ευθύνης, με τον πρωθυπουργό να επιχειρεί το «φόρτωμα» των σοβαρών κυβερνητικών ευθυνών στις πλάτες των πολιτών.

Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε έμμεση ομολογία αποτυχίας σχετικά με την εφαρμογή του πολύμηνου lockdown, σημειώνοντας ότι «περιμέναμε ότι το lockdown το οποίο μας είχαν εισηγηθεί οι ειδικοί και το οποίο επιβάλαμε σχετικά νωρίς θα είχε καλύτερα αποτελέσματα», συμπληρώνοντας ωστόσο πως «τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικά εάν δεν είχε επιβληθεί η απόφαση αυτή».

Σε αυτό το σημείο έγιναν οι… υποδείξεις περί ευθύνης των πολιτών, καθώς σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το lockdown δεν είχε την ίδια αποτελεσματικότητα λόγω των μεταλλάξεων του ιού, αλλά και της… φυσικής κούρασης του κόσμου. «Και στη φυσική κούραση του κόσμου είναι πάρα πολύ δύσκολο κανείς να απαντήσει με παραπάνω καταστολή», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, αφήνοντας στην άκρη κάθε αναφορά στις σοβαρές κυβερνητικές ευθύνες και στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας ο οποίος άφησε περισσότερες «πληγές», παρά βοήθησε την κοινωνία.

Στη συνέχεια, αν και μετέφερε στους ειδικούς τις όποιες αποφάσεις σχετικά με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό κατά την πασχαλινή περίοδο, παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι η κυβέρνηση ασκεί πιέσεις προς την Επιτροπή, επιβεβαιώνοντας τις διαρροές περί έντονων διαφωνιών ορισμένων στελεχών της για τον τρόπο επαναλειτουργίας των Λυκείων, κάνοντας λόγο για «αίσθηση ύπαρξης πολυφωνίας» σε μια προσπάθεια να καλύψει τον… θόρυβο από τις αιτιάσεις των διαφωνούντων.

«Εμείς εκθέτουμε στην Επιτροπή βασικές πολιτικές κατευθύνσεις και, ναι, δίνουμε στοιχεία. Η Επιτροπή πρέπει να γνωρίζει ποιο είναι το κόστος από το κλειστό λιανεμπόριο. Και η Επιτροπή, παραδείγματος χάρη, πρέπει να γνωρίζει ότι η προτίμηση της κυβέρνησης σε αυτή τη συγκυρία, εάν μιλάμε για άνοιγμα σχολείων, είναι πρώτα τα λύκεια και όχι πρώτα τα δημοτικά γιατί έχουμε το πρόβλημα των πανελληνίων εξετάσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έθεσε επί τάπητος τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών από το φθινόπωρο του 2021, σημειώνοντας ότι η υπόθεση θα πρέπει να εξεταστεί από διαφορετική οπτική γωνία και η συζήτηση να ανοίξει σε ουδέτερο χρόνο. «Πρέπει να καταστήσουμε απόλυτα σαφές ότι δεν μπορείς να είσαι υγειονομικός, να έχεις την ιερή αποστολή να φροντίζεις συμπολίτες μας οι οποίοι είναι άρρωστοι και εσύ ο ίδιος να μην προστατεύεσαι. Και με το να μην προστατεύεσαι εσύ και αφενός να κινδυνεύεις αλλά να κινδυνεύεις να διασπείρεις και τον ιό μέσα στον χώρο που είναι ταγμένος να παρέχει υπηρεσίες υγείας», τόνισε.

Τέλος, προχώρησε σε διάψευση των σεναρίων περί πρόωρων εκλογών, σημειώνοντας ότι αφενός θέλει να εξαντλήσει την τετραετία και αφετέρου δήλωσε πως αισθάνεται την εμπιστοσύνη του λαού στην τρέχουσα κυβέρνηση «παρά τη φθορά που μπορεί να υπάρχει και η οποία θεωρώ ότι είναι αναμενόμενη», με την τηλεοπτική παρουσία του πρωθυπουργού να κλείνει δίχως αναφορά στην υπόθεση Φουρθιώτη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter