«Φτου ξελευθερία για όλους»

«Φτου ξελευθερία για όλους»

Ετσι παίζει και η θεία μου η Μαγδάλω (με το στόμα το μεγάλο) ακορντεόν, κι ας μην είναι κοτζάμ πρωθυπουργός. Αν και –μεταξύ μας τώρα– είμαι βέβαιος ότι η θεια μου η Μαγδάλω, ως παλιά νοικοκυρά, θα τα κατάφερνε πολύ καλύτερα, ακόμη κι αν είχε να εφαρμόσει τη μέθοδο «άνοιξε κλείσε» του ανεκδιήγητου γόνου.

Γιατί, τι νομίζετε ότι κάνει ο πτυχιούχος του Στάνφορντ και a priori το καλύτερο βιογραφικό της χώρας; Ανοίγει, κλείνει, φουσκώνει, ξεφουσκώνει (όπως το στήθος του) ανεξέλεγκτα, χωρίς γνώση, έτσι που στα χέρια του το πληκτροφόρο αερόφωνο από μουσικό όργανο έχει μετατραπεί σε επικίνδυνο αεροβόλο όπλο.

Η κυβερνητική τρικυμία απεικονίζεται ανάγλυφα στη διαχείριση των σχολείων. Ανοίγει τα σχολεία τον Σεπτέμβριο χωρίς κανένα μέτρο απέναντι στην πανδημία και, αντιθέτως, θα έλεγε κανείς, με αντίμετρα που βοηθούν τη μετάδοση του ιού: λιγότεροι δάσκαλοι, λιγότερες αίθουσες, περισσότεροι μαθητές ανά τάξη, σχεδόν μηδενικά τεστ.

Το φεγγάρι ήταν ολόγιομο και η Κεραμέως αποφάνθηκε ότι «οι μαθητές δεν κολλάνε τον ιό. Θα πηγαίνουν στο σχολείο με ασφάλεια». Απορία: οι δάσκαλοι κολλάνε;

Τα σχολεία άνοιξαν, αλλά από την πρώτη εβδομάδα κάποια έκλεισαν γιατί δάσκαλοι και μικροί μαθητές κόλλησαν τον ιό. Δύο μήνες μετά, στις 16 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει πάλι τα σχολεία.

Το φεγγάρι ήταν στη χάση του και η Κεραμέως αποφάνθηκε ότι «μπορεί οι μαθητές να κολλάνε δύσκολα τον ιό αλλά είναι εστίες υπερμετάδοσης για τους μεγαλύτερους (γονείς, παππούδες, γιαγιάδες)».

Λίγες μέρες μετά τα Χριστούγεννα αποφάσισαν ότι θα ξανανοίξουν τα σχολεία, χωρίς να έχουν εκλείψει οι λόγοι που έκλεισαν, και το αποτέλεσμα ήταν ότι περισσότερα από 300 σχολεία και τμήματα σφραγίστηκαν λόγω κρουσμάτων και έτσι ξανά μανά τα έκλεισαν, αλλά μόνο στις «κόκκινες» περιοχές.

Το φεγγάρι ήταν μισό και η Κεραμέως προβληματισμένη και αμφίσημη, γιατί –σου λέει– έχει την Αφροδίτη στον Κρόνο και ο Τοξότης του συντρόφου της είναι επίσης στην Αφροδίτη. Χοντρό μπλέξιμο και δύσκολες αποφάσεις, όχι όμως για το επιτελείο του αριστοτεχνείου.

Στην οικονομία το ακορντεόν παίζεται με την αυστηρή τήρηση των μέτρων που δίνει ο «μαέστρος». Ανοίγω – κλείνω – σφαλίζω – βάζω λουκέτο – παραδίδω τα κλειδιά (στον Αδωνη). Το λιανεμπόριο ανοίγει και ξαφνικά ανακοινώνεται (στις 6 μ.μ.) ότι κλείνει (το επόμενο πρωί). Υστερα ανοίγει με click away που –επειδή δεν δουλεύει ούτε για τα πανηγύρια– μετατρέπεται σε click in shop, για να θεσπιστεί στη συνέχεια το click in shop μόνο για τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και βιβλιοπωλεία.

Εν τω μεταξύ στα μέσα μεταφοράς γίνεται το «πατείς με πα(σ)τώ σε», αλλά για την πανδημία ευθύνονται οι φοιτητές που –φορώντας μάσκες– ακύρωσαν στον δρόμο την αντισυνταγματική απαγόρευση των διαδηλώσεων.

Ο Κυριάκος πάλι καλύτερα από τ’ ακορντεόν παίζει κρυφτό, «φτου και βγαίνω» και τα φυλάει ο Χρυσοχοΐδης.

Να δω μόνο πού θα κρυφτούν τώρα που πλησιάζει η ώρα που ο λαός θα τους φτύσει φωνάζοντας «φτου ξελευθερία για όλους».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter