Οι αγρότες «γκρεμίζουν» το κυβερνητικό αφήγημα: «Δίνουμε φτηνά τα προϊόντα μας και φτάνουν σε υψηλές τιμές στα ράφια»

Οι αγρότες «γκρεμίζουν» το κυβερνητικό αφήγημα: «Δίνουμε φτηνά τα προϊόντα μας και φτάνουν σε υψηλές τιμές στα ράφια»

Αγρότες από τα μπλόκα της Θεσσαλίας μιλώντας στο Documento γκρεμίζουν το σαθρό κυβερνητικό επιχείρημα περί εισαγόμενης ακρίβειας και περιγράφουν την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει

Η επικοινωνιακή φούσκα της εισαγόμενης ακρίβειας σκάει με κρότο στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις που λαμβάνουν χώρα την τελευταία εβδομάδα στον Θεσσαλικό κάμπο αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής που δεν αφήνει κανένα περιθώριο κέρδους στους αγρότες αλλά και για τη μη εξόφληση των αποζημιώσεων για τα αγροτικά προϊόντα, και το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο που απώλεσαν μεταξύ άλλων.

Η αποτυχία δε της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι τόσο παταγώδης που ακόμη και «γαλάζιοι» βουλευτές περνάνε το ίδιο τους το κόμμα… γενεές δεκατέσσερις, όπως ο Λαρισαίος Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος στηλίτευσε ουσιαστικά τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών «για υποκινούμενες κινητοποιήσεις των αγροτών».

Χιλιάδες στρέμματα μένουν κάτω από το νερό και ο αγροτικός κόσμος παραμένει χωρίς βασικές αποζημιώσεις, ενώ οι παραγωγοί αναγκάζονται να πουλούν φτηνά την ώρα που οι τιμές στο ράφι εκτοξεύονται. Αγροτοκτηνοτρόφοι που περιγράφουν στο Documento την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει εξαιτίας της κυβερνητικής αδιαφορίας γκρεμίζουν το κυβερνητικό αφήγημα περί υποκινούμενων κινητοποιήσεων και αναδεικνύουν τη σαθρή κατάσταση που αντιμετωπίζουν σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα.

«Υπάρχει τεράστια αισχροκέρδεια»

Ο Θοδωρής Παπαστογιαννούδης είναι αγροτοκτηνοτρόφος και δραστηριοποιείται στη Λάρισα. Μιλώντας στο Documento εξηγεί την κατάσταση όπως τη βιώνουν οι άνθρωποι του κλάδου του, οι οποίοι έχουν γονατίσει από τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Ολα έχουν τον σκοπό τους» ξεκινά ο Θοδ. Παπαστογιαννούδης και εξηγεί: «Στη Θεσσαλία ο παραγωγός πρόβειου γάλακτος που χρησιμοποιείται για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, κυρίως φέτας, πουλάει σήμερα €1,45 έως 1,52. Από αυτό το ποσό το €1,27 έως 1,30 είναι έξοδα, δηλαδή το κόστος παραγωγής, το οποίο περιλαμβάνει ρεύμα, πετρέλαιο, αγροεφόδια, τροφές, φάρμακα, κόστος κτηνιάτρου αλλά και τα εργατικά χέρια. Κάνοντας τις προσθαφαιρέσεις το μέγιστο κέρδος για τον παραγωγό ανέρχεται σε €0,22 ανά κιλό.

Η φέτα έχει ίδιες τιμές με πέρυσι, ενώ η τιμή του γάλακτος έπεσε. Ο λόγος που οι γαλακτοβιομηχανίες έριξαν την τιμή του πρόβειου γάλακτος είναι σύμφωνα με τους ίδιους ότι δεν υπάρχει καταναλωτικό ενδιαφέρον για τη φέτα. Οι ίδιοι κάνουν νοθείες με αγελαδινό γάλα, το οποίο φυσικά είναι παράνομο. Η φέτα στο ράφι έχει €13 με 14,5 το κιλό, ενώ το γάλα έπεσε κατά σχεδόν €0,20. Υπό αυτές τις συνθήκες η τιμή της φέτας δεν θα μπορούσε να ανέβει πάνω από €12. Αρα υπάρχει τεράστια αισχροκέρδεια μέχρι η φέτα να φτάσει σε αυτή την τιμή στο ράφι» καταγγέλλει ο Θοδ. Παπαστογιαννούδης και συνεχίζει λέγοντας: «Εάν δεν γίνουν έλεγχοι για αισχροκέρδεια, δεν θα λυθεί το πρόβλημα».

«Πώς γίνεται να δηλώνουν ότι υπάρχει αύξηση της παραγωγής ενώ υπάρχουν 80.000 νεκρά ζώα;» αναρωτιέται ο κ. Παπαστογιαννούδης και δίνει επιπλέον στοιχεία που ξεδιπλώνουν την κυβερνητική κοροϊδία. «Τα 60 εκατ. ευρώ επιστροφή πετρελαίου αντιστοιχούν σε €180 έως 250 σε κάθε αγροτοκτηνοτρόφο, που είναι το 1/3 του γεμίσματος του τρακτέρ μας. Προσωπικά για τη χειμερινή καλλιέργεια 400 στρεμμάτων έκαψα 7.000 ευρώ καύσιμα» εξηγεί για τα ψίχουλα που έχει λάβει ο κλάδος από την κυβέρνηση.

«Η Θεσσαλία έχει να ζήσει τέτοιες καταστάσεις από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μάθαμε πως τα χρήματα που πήραν από μας πήγανε σε πλημμυροπαθείς. Οι άνθρωποι καταστράφηκαν, δεν είπαμε να μη βοηθηθούν, αλλά τα προβλήματα δεν λύνονται έτσι. Αυτήν τη στιγμή 180.000 στρέμματα βρίσκονται κάτω από το νερό και γύρω στις 20-25.000 στρέμματα λόγω λάσπης δεν θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν ούτε το καλοκαίρι. Η περιοχή έχει γίνει βάλτος» επισημαίνει.

Αναφέροντας την αύξηση στο ρεύμα ο Λαρισαίος αγροτοκτηνοτρόφος εξηγεί πως «οι τιμές έχουν διπλασιαστεί από το 2022». Αίτημά τους είναι τα φωτοβολταϊκά πάρκα «που γέμισαν τη Θεσσαλία να τροφοδοτήσουν όλα τα αρδευτικά συστήματα, κάτι το οποίο δεν θα στοιχίσει πάνω από 3-4%, ώστε να μπορούμε να γίνουμε κι εμείς βιώσιμοι».

Η επιχείρησή του «είχε υλικές ζημιές, πέρασαν κλιμάκια δύο φορές, καταθέσαμε χαρτιά και ακόμη δεν έχω πάρει ούτε ευρώ» σχολιάζει στο Documento για τις αποζημιώσεις που ούτε εκείνος έχει εισπράξει.

«Ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται υπό μαρασμό»

Ο Γιώργος Καραΐσκος, μέλος του ΔΣ του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών και του ΔΣ της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος Ελλάδος, καταγγέλλει ότι «ο κόσμος δεν έχει ούτε για τα βασικά αγαθά».

«Ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται υπό μαρασμό. Υπάρχει τάση φυγής για να βρουν δουλειά. Μετά τον Ντάνιελ δεν πήραμε αποζημιώσεις ούτε γνωρίζουμε το ύψος τους ή το χρονοδιάγραμμα πληρωμής. Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να πάρουμε απαντήσεις» σημειώνει ο Γ. Καραΐσκος και απαριθμεί τα προβλήματα του κλάδου του: «Το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο, με πετρέλαιο στο €1,80 και ρεύμα 17 λεπτά ανά κιλοβατώρα ενώ τρία χρόνια πριν ήταν 7 λεπτά. Στην Κύπρο κινούνε με 90 λεπτά πετρέλαιο. Στα λιπάσματα είμαστε σχεδόν η πιο ακριβή χώρα της Ευρώπης. Αγοράσαμε λιπάσματα από €450 έως 750 τον τόνο, ενώ πριν από τρία χρόνια παίρναμε το ανώτερο μέχρι €500 τον τόνο. Η Ευρώπη αγόρασε 20% λιγότερο. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος και μέχρι να φτάσει το προϊόν στο ράφι του σουπερμάρκετ γίνεται ντόμινο. Πού είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού να ελέγξει την κατάσταση;» αναρωτιέται.

«Αλλο ένα προϊόν το οποίο από άμεσες και έμμεσες ενισχύσεις θα μπορούσε να επιφέρει €800-850 εκατ. ετησίως στην εθνική οικονομία είναι το βαμβάκι. Τώρα που μιλάμε, με τα κόστη και τις υπάρχουσες τιμές η καλλιέργεια είναι απαγορευτική. Το σκληρό σιτάρι που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ζυμαρικών πουλήθηκε από τον παραγωγό από 28 έως 32 λεπτά του ευρώ ενώ πέρσι είχε φτάσει τα 45 και 48 λεπτά. Αυτό σημαίνει πως με τις σημερινές τιμές τα ζυμαρικά στα ράφια των σουπερμάρκετ θα έπρεπε να είναι στις τιμές που ήταν πριν από τέσσερα χρόνια. Τη μεγάλη αυτή ψαλίδα καρπώνονται οι βιομηχανίες και όλοι οι μεσάζοντες που αποκομίζουν τεράστια υπερκέρδη. Το μαλακό σιτάρι από το οποίο φτιάχνεται το ψωμί πουλήθηκε 18 έως 20 λεπτά. Δεδομένου ότι το σιτάρι δεν είχε αύξηση, δεν δικαιολογείται πως το ψωμί ανέβηκε. Αν υπήρχε έλεγχος, η τιμή του ψωμιού για τον καταναλωτή θα μπορούσε να είναι στα επίπεδα που ήταν και πριν από μια τριετία» καταγγέλλει ο Γ. Καραΐσκος.

Ακόμη και για πολλές άλλες καλλιέργειες και προϊόντα, όπως για το κριθάρι ή το κρασί, οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, με αποτέλεσμα να είναι στα όρια της οικονομικής βιωσιμότητας. «Ο αγροτικός κόσμος βγήκε στον δρόμο, διεκδικεί, δεν θα κάνουμε πίσω. Ο παραγωγός είναι έρμαιο, απροστάτευτος. Το σημαντικότερο πρόβλημά μας είναι το κόστος παραγωγής. Στις πλημμυρισμένες εκτάσεις στη Θεσσαλία χάθηκε η παραγωγή αλλά και πάγιο κεφάλαιο, όπως γεωτρήσεις, αρδευτικά συστήματα και γεωργικός εξοπλισμός εν γένει. Θέλουμε τη στράγγιση των νερών της Κάρλας και τη δημιουργία σήραγγας που θα διοχετεύει τα νερά στο Αιγαίο και έτσι δεν θα κινδυνεύει η ευρύτερη περιοχή της Λάρισας από επόμενες κακοκαιρίες. Είναι έργο πνοής και θα πιέσουμε για να γίνει» σημειώνει ο Γ. Καραΐσκος.

«Το κράτος έστειλε τον αγρότη να κλείσει τον δρόμο»

Ο Νίκος Καριπίδης, γεωργοκτηνοτρόφος και πρόεδρος Συλλόγου Θεριζοαλωνιστών Νομού Λάρισας, καταρρίπτει επίσης μιλώντας στο Documento τα κυβερνητικά επιχειρήματα περί υποκινούμενων μετακινήσεων και αναδεικνύει όσα καλείται να αντιμετωπίσει ως παραγωγός.

«Να έχουμε στο μυαλό μας πως 100 κιλά σιτάρι κάνουν 97 κιλά αλεύρι κι αυτό κάνει 108 κιλά ψωμί. Το ψωμί σήμερα μπορείς να το βρεις έως και €3,50 το κιλό. Τα μαθηματικά δεν βγαίνουν. Το κράτος δεν έχει κανέναν ελεγκτικό φορέα που να λειτουργεί, περιμένουμε ο ένας να ρουφιανέψει τον άλλο για να δουλέψει ο ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους, ενώ παράλληλα δεν παρέχει καμία βοήθεια. Το κράτος μάς φέρεται αντικοινωνικά, αντιλαϊκά και φοροεισπρακτικά, όπως ένας γύπας που περιμένει να φάει το κουφάρι. Οσα είδα στη Θεσσαλία δεν θα τα δει κανείς ούτε στα χειρότερα θρίλερ. Βρόμαγε όλος ο τόπος ψοφίμι για μέρες, σε κάποια μέρη ακόμη και τώρα η ίδια κατάσταση. Για ποιο κράτος συζητάμε;» αναρωτιέται ο κ. Καριπίδης αναλογιζόμενος το μέγεθος της καταστροφής που υπέστησαν ο Θεσσαλικός κάμπος αλλά και ο ίδιος ως παραγωγός.

Διαβάστε επίσης: Η αστυνομία έστησε μπλόκα για να εμποδίσει τους αγρότες – Πέρασαν με τα τρακτέρ μέσα από χωράφια (Photos-Video)

Ενισχύουν τα μπλόκα οι αγρότες – Πανελλαδική σύσκεψη με σχέδιο καθόδου στην Αθήνα

Το Μέγαρο Μαξίμου κλείνει την πόρτα στους αγρότες με το «όχι» του Παύλου Μαρινάκη

Στα μπλόκα αγροτών ο Μεϊμαράκης μετά τη βοήθεια που του ζήτησε ο Μητσοτάκης

Κουρέτας κατά κυβέρνησης Μητσοτάκη: Η Θεσσαλία δεν είναι πείραμα, αλλά η ζωή μας

Εξακολουθεί να μη βλέπει «αγροτικό μέτωπο» ο Μητσοτάκης αλλά το βλέπει η Αστυνομία του!

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter