Αγρότες σε Μητσοτάκη: «Έχετε σχέδιο ή να φύγουμε γκαρσόνια στη Γερμανία;» (Video)

Αγρότες σε Μητσοτάκη: «Έχετε σχέδιο ή να φύγουμε γκαρσόνια στη Γερμανία;» (Video)

«Η χώρα χωρίς πρωτογενή τομέα, ισχυρούς αγρότες βιώσιμα νοικοκυριά δεν θα λέγεται χώρα πλέον. Να μας πείτε και εσείς ποιο είναι το σχέδιο, αν υπάρχει σχέδιο να κάνουμε και εμείς κουμάντο ή να γίνουμε γκαρσόνια ή να φύγουμε για τη Γερμανία» ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Κοτοπούλης, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο μπλόκο της Βόνιτσας.

Με τα παραπάνω λόγια, που λειτουργούν ως κραυγή αγωνίας για το μέλλον των αγροτών, αποτυπώνεται η οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι άνθρωποι στην πρωτογενή παραγωγή.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος των αγροτών ανέφερε ότι «τα αιτήματα επιβίωσης έχουν φτάσει και σε εσάς και στο υπουργείο. Όλος ο κόσμος στη χώρα μας, όλος αγροτικός κόσμος στη χώρα και όχι μόνο είναι ανάστατος. Το ζήτημα της ακρίβειας που μας τσακίζει όλους αλλά ιδιαίτερα εμάς τους αγρότες που καταλαβαίνουμε πολύ καλά πόσο φεύγει ένα προϊόν από το χωράφι για να καταναλωθεί μέσα σε μία ημέρα ή σε δύο, σε (σ.σ. τιμή) πέντε με δέκα φορές παραπάνω».

Επίσης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας  σημείωσε ότι «είναι τεράστιο το κόστος παραγωγής. Αγροτικό πετρέλαιο αφορολόγητο δεν υπάρχει. Τα μέσα και τα εφόδια πανάκριβα. Όταν η χώρα μας δεν παράγει γάλα και οι γαλακτοβιομήχανοι μειώνουν τις τιμές σήμερα στο γάλα κάτι γίνεται. Υπάρχουν προφανώς αθρόες εισαγωγές, υπάρχουν άλλα πράγματα στη μέση. Ζητάμε άμεσα η κυβέρνηση να πάρει μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα».

Μητσοτάκης: Γενικές διατυπώσεις, χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις

Από την μεριά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έδειξε με την τοποθέτησή του, ότι η κυβέρνηση δεν έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο, για να υλοποιήσει τα αιτήματα των αγροτών. Χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «ούτε γκαρσόνια θα γίνετε ούτε θα φύγετε στη Γερμανία. Για μένα η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι πρώτη πολιτική προτεραιότητα. Ξέρω τα προβλήματα, τα γνωρίζω από πρώτο χέρι. Γνωρίζετε ότι αυτά τα δύσκολα 4 χρόνια η κυβέρνηση στάθηκε στο μέτρο του δυνατού κοντά στους αγρότες, με μείωση της φορολόγησης με στήριξη του ΕΛΓΑ με αποζημιώσεις 1 δισ. ευρώ, με μείωση του ΦΠΑ σε λιπάσματα και ζωοτροφές όπου μπορούσαμε να παρέμβουμε». 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός  επικαλέστηκε τις περιορισμένες οικονομικές  δυνατότητες της χώρας λέγοντας ότι  «αυτό που θέλω να σας μεταφέρω και σας ευχαριστώ για τον ευγενικό και κόσμιο τρόπο επικοινωνίας, και με το υπουργείο και με εμένα προσωπικά, θέλω να ξέρετε ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό και όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία τόσους περισσότερους πόρους θα έχουμε για να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα». 

Τέλος, πρόσθεσε «σας ευχαριστώ πολύ, ξέρω ότι είναι δύσκολα τα πράγματα, δεν είμαι αφελής, δεν είναι μόνο εδώ δύσκολα βλέπετε και σε όλη την Ευρώπη τι γίνεται. Θέλω να κρατήσουμε αυτό τον πολιτισμένο διάλογο γιατί δεν είμαστε εδώ για να τσακωνόμαστε αλλά για να λύνουμε προβλήματα».

Φουντώνουν τα «μπλόκα» μετά τα «ψίχουλα» Μητσοτάκη

Το Μαξίμου ανησυχεί, διότι αντιλαμβάνεται ότι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των αγροτών, μπορεί να δημιουργήσει ένα κύμα μεγάλης οργής προς την κυβέρνηση και μάλιστα λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές.

Σε αυτό το πλαίσιο χθες ο Μητσοτάκης σε συνέντευξή του ανακοίνωσε κάποια μέτρα, τα οποία όμως κατά τους αγρότες δεν αντιμετωπίζουν σε καμία περίπτωση τα τεράστια προβλήματα που έχουν.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι αγροτικές κινητοποιήσεις πυκνώνουν πανελλαδικά (Θεσσαλία, κ. Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα), καθώς όπως λένε οι αγρότες τα αιτήματα τους είναι «θέμα επιβίωσης».

Διαβάστε επίσης: Αταλάντη: Οι αγρότες πέρασαν το μπλόκο της αστυνομίας και βγήκαν στην Εθνική Οδό (Photos – Videos)

Επί ποδός οι αγρότες στη Θεσσαλονίκη – Κατεβάζουν 300 τρακτέρ στην «Agrotica»

Αγρότες: Νέα μπλόκα και δυναμικές κινητοποιήσεις απέναντι στις επικοινωνιακές εξαγγελίες Μητσοτάκη (Videos)

Αγρότες: Έξω φρενών με τον προκλητικό Αυγενάκη: «Το ‘αρκετά’ κ. υπουργέ να το πείτε στον οδηγό σας» (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter