Αναδίπλωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην υπόθεση Γεωργίου – Ανακάλεσε την προσφυγή στο ΕΔΔΑ

Αναδίπλωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην υπόθεση Γεωργίου – Ανακάλεσε την προσφυγή στο ΕΔΔΑ

Ανέκρουσε πρύμναν η κυβέρνηση Μητσοτάκη και απέσυρε την αίτηση που είχε καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για επανεξέταση της απόφασής του με την οποία δικαίωνε τον πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέα Γεωργίου. Ύστερα από τον σάλο και τη σφοδρή αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη ανακάλεσε την προσφυγή της. Μάλιστα, η κατακραυγή ήταν τέτοια που ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, εκ των ΠΑΣΟΚογενών που έχουν ενταχθεί στο κυβερνητικό σχήμα, διευκρίνισε, με ανάρτησή του στο twitter, ότι δεν είχε καμιά σχέση με το χειρισμό της υπόθεσης.

Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης ζήτησε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να ανακληθεί η προσφυγή προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) που είχε υποβληθεί στις 8 Ιουνίου 2023 για την υπόθεση Γεωργίου. Σημειώνεται ότι το ΕΔΔΑ ήδη έχει εκδώσει απόφαση για το θέμα τον περασμένο Μάρτιο και, όπως τονίζει το Υπουργείο Οικονομικών, «δεν θα ήταν θετική για την εικόνα της Ελλάδος η μη συμμόρφωση με την απόφαση του Δικαστηρίου». Με βάση την Απόφαση του ΕΔΔΑ η υπόθεση παραπέμπεται εκ νέου στον Άρειο Πάγο (Διατακτικό υπ’αριθ. 3 της σχετικής Απόφασης).

Η κυβέρνηση βρέθηκε σε δύσκολη θέση και με διαρροές από το Μαξίμου δικαιολογείται για το χειρισμό της υπόθεσης, σημειώνοντας ότι η αίτηση είχε κατατεθεί, εν μέσω προεκλογικής περιόδου και με υπηρεσιακή κυβέρνηση, χωρίς να γίνει αντιληπτό από τους υπουργούς.

To θέμα ανέδειξε εκτενώς το documentonews.gr με ρεπορτάζ που εξηγούσε την υπόθεση. Είχε προηγηθεί η οργισμένη τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στην οποία ανέφερε ότι η περίπτωση του Ανδρέα Γεωργίου, είναι για την κυβέρνηση, μια από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις που αναδεικνύουν τη συντηρητική και λαϊκιστική αντίληψη από την οποία διακατέχεται ιστορικά η ΝΔ. Ας σημειωθεί ότι τον Μάρτιο του 2023, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη, στελέχη, κορυφαίοι παράγοντες του χώρου ΠΑΣΟΚ και οι πρώην πρόεδροι Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος είχαν κάνει δημόσιες παρεμβάσεις για δικαίωση Γεωργίου, μετά την απόφαση του ΕΔΔΑ που κατά το ΠΑΣΟΚ ισοδυναμούσε με κατάρριψη από τη δικαιοσύνη σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο ισχυρισμός ότι δεν υπήρχε λόγος να προσφύγει η χώρα στα μνημόνια και ότι μαγειρεύτηκαν τα δημοσιονομικά δεδομένα του 2009.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter