Απόφαση σταθμός στη Βρετανία: Κρατούμενος του Γκουαντάναμο μπορεί να μηνύσει την κυβέρνηση

Απόφαση σταθμός στη Βρετανία: Κρατούμενος του Γκουαντάναμο μπορεί να μηνύσει την κυβέρνηση

Κρατούμενος του Γκουαντάναμο μπορεί να μηνύσει την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αγγλία και την Ουαλία για ισχυρισμούς ότι οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών ζήτησαν από τη CIA να του υποβάλει ερωτήσεις ενώ βασανιζόταν σε «μαύρες τοποθεσίες», αποφάσισε το ανώτατο δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το ανώτατο δικαστήριο είπε ότι οι MI5 και MI6 υπόκεινται στο δίκαιο της Αγγλίας και της Ουαλίας και όχι –όπως προσπάθησε να υποστηρίξει η κυβέρνηση– στις έξι διαφορετικές χώρες όπου κρατούνταν ο Αμπού Ζαμπάιντα.

Ο Ζαμπάιντα, ένας Παλαιστίνιος υπήκοος του οποίου το πλήρες όνομα είναι Ζαΐν αλ Αμπιντίν Μουχάμαντ Ηουσεΐν, είπε ότι μεταξύ 2002 και 2006 παραδόθηκε παράνομα από πράκτορες των ΗΠΑ στην Ταϊλάνδη, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τον Κόλπο του Γκουαντάναμο, την Κούβα, το Αφγανιστάν, το Μαρόκο και τέλος ξανά στο Γκουαντάναμο, όπου έκτοτε κρατείται χωρίς δίκη.

«Σκόπιμο σχέδιο αποπροσανατολισμού»

Οι δύο δικαστές που συνέγραψαν την απόφαση, ο λόρδος Λόιντ-Τζόουνς και ο λόρδος Στίβενς έγραψαν: «Με βάση τα υποτιθέμενα γεγονότα, ο ενάγων παραδόθηκε παράνομα παρά τη θέλησή του σε μια σειρά από ξένες χώρες διαδοχικά, στις οποίες έχει τεθεί υπό κράτηση, ανακρίνεται και βασανίζεται. Δεν ήξερε καν σε ποια χώρα κρατούνταν τη δεδομένη στιγμή. Ήταν μέρος ενός σκόπιμου σχεδίου για τον αποπροσανατολισμό του ότι δεν θα έπρεπε να γνωρίζει πού βρισκόταν. Υπό αυτές τις συνθήκες, η ακούσια παρουσία του σε οποιαδήποτε από τις έξι χώρες δεν μπορεί να συνιστά ουσιαστική σύνδεση με τη χώρα αυτή. Επιπλέον, δεν θα μπορούσε να έχει καμία εύλογη προσδοκία ότι ο νόμος όπου κι αν βρισκόταν θα έπρεπε να εφαρμοστεί στην κατάστασή του».

Άλλοι παράγοντες που αναφέρθηκαν για την κρίση της πλειοψηφίας ήταν:

  • Δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου γνώριζαν ή έλαβαν ποτέ μέτρα για να μάθουν πού βρισκόταν ο Ζαμπάιντα.
  • Παραδόθηκε και κρατήθηκε σε καθεμία από τις έξι χώρες από τη CIA χωρίς καμία αναφορά –ή πρόσβαση– στους νόμους αυτών των χωρών.
  • Ο αριθμός των μαύρων τοποθεσιών στις οποίες κρατούνταν ο ενάγων «μειώνει τη σημασία του νόμου σε οποιαδήποτε τοποθεσία από αυτές».
  • Οι απαγωγείς του Ζαμπάιντα και εκείνοι που υπέβαλαν την κακομεταχείριση δεν ήταν πράκτορες καμίας από τις έξι χώρες (εκτός πιθανώς σε σχέση με τον Κόλπο του Γκουαντάναμο).
  • Οι φερόμενες αδικοπραξίες διαπράχθηκαν από υπηρεσίες πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αγγλία και την Ουαλία.

Η MI5 και η MI6 «ενήργησαν υπό την επίσημη ιδιότητά τους κατά την υποτιθέμενη άσκηση των εξουσιών που απονέμονται βάσει του δικαίου της Αγγλίας και της Ουαλίας».

Επίσης, ο Ζαμπάιντα ισχυρίζεται ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου διέπραξαν τα αστικά παραπτώματα της παραβίασης δημόσιας υπηρεσίας, της συνωμοσίας για τραυματισμό, της καταπάτησης του ατόμου, της ψευδούς φυλάκισης και της αμέλειας σε μια υπόθεση που απειλεί να θέσει το Ηνωμένο Βασίλειο συνένοχο με το πρόγραμμα απαγωγών και βασανιστηρίων της CIA κατά τη διάρκεια του «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» ξανά στο προσκήνιο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter