Αποφασίζει η επιτροπή για τις μάσκες – Τι προβλέπεται για μέσα μεταφοράς, εμπορικά, σχολεία

Αποφασίζει η επιτροπή για τις μάσκες – Τι προβλέπεται για μέσα μεταφοράς, εμπορικά, σχολεία

Την άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας από 1η Ιουνίου θα εξετάσει στη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Αν και ο αριθμός των κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι καθημερινά τετραψήφιος και τον διασωληνωμένων τριψήφιος, η Επιτροπή ετοιμάζεται να λάβει αποφάσεις ώστε να χαλαρώσει περαιτέρω το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας. Ήδη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) αποφάσισαν την άρση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας τόσο εντός των αεροδρομίων, όσο και κατά τη διάρκεια των πτήσεων. Η σχετική σύσταση ισχύει από προχθές, Δευτέρα 16 Μαΐου, για τις πτήσεις και τα αεροδρόμια, με τις κατά τόπους αρμόδιες αρχές να έχουν την ευθύνη για την εξειδίκευση και εφαρμογή της.

Οι αποφάσεις για τη χρήση μάσκας σε άλλους κλειστούς χώρους αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός για τη χώρα μας.

Για τα ΜΜΜ

Όσον αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς η εισήγηση της Επιτροπής ήταν -και είναι- να απαιτείται η χρήση μάσκας και η μη εφαρμογή της να συνεπάγεται πρόστιμο στους επιβάτες, όπως ισχύει και σήμερα. Συνεπώς, η μετακίνηση με λεωφορεία, τρόλεϋ, τραμ, μετρό, ηλεκτρικός, προαστιακός θα συνεχίσει να γίνεται με την υποχρεωτική χρήση της μάσκας. Αντίθετα, δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη από υγειονομικής πλευράς τι θα ισχύσει με τα πλοία και με τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ.

Ενδέχεται στα πλοία η χρήση της μάσκας να είναι υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους, ενώ στα υπεραστικά λεωφορεία να γίνει σύσταση για τη χρήση της λόγω του περιορισμένου αριθμού επιβατών. Ομοίως στα ιδιωτικά τουριστικά λεωφορεία στα οποία θα υπάρχει συγκεκριμένη λίστα επιβατών κάθε φορά.

Τι θα ισχύσει σε εμπορικά καταστήματα, φαρμακεία, κομμωτήρια

Επίσης, η υποχρεωτικότητα της χρήσης της μάσκας θα ανασταλεί από την 1η Ιουνίου και μέχρι τέλος Αυγούστου για όλους τους κλειστούς χώρους των εμπορικών δραστηριοτήτων. Από τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα του λιανεμπορίου μέχρι τα φαρμακεία και τα κομμωτήρια, μια σειρά από χώροι όπου η επίσκεψή μας μέχρι τώρα είναι συνυφασμένη με τη μάσκα, αλλάζουν υγειονομικό πλαίσιο. Πλέον σε όλους τους προαναφερθέντες ενδεικτικά χώρους η μάσκα δεν θα είναι υποχρεωτική και η σύσταση για τη χρήση της θα καλύπτει τους ευάλωτους λόγω ηλικίας και ασθένειας.

Σχολεία

Η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων μέχρι το τέλος του σχολικού έτους και την ολοκλήρωση των πανελλαδικών εξετάσεων έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας κατόπιν της σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της προηγούμενης εβδομάδας.

Οι εκπαιδευτικοί θα έχουν μέριμνα για τον επαρκή φυσικό αερισμό των αιθουσών και για την εξασφάλιση καθαριότητας των σχολικών μονάδων και φυσικά των εξεταστικών κέντρων.

 

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter