Αποκαλύφθηκε Σέρβος πράκτορας του Κρεμλίνου στην ΕΕ – Οι συναντήσεις με ευρωβουλευτές

Αποκαλύφθηκε Σέρβος πράκτορας του Κρεμλίνου στην ΕΕ – Οι συναντήσεις με ευρωβουλευτές

Έναν Σέρβο πράκτορα φέρεται να χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο με σκοπό να διεισδύσει στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και να ενισχύσει την επιρροή υπέρ της Ρωσίας, διαδίδοντας φιλορωσικές απόψεις σχετικά με την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Balkan Insight.

Μόλις τον Οκτώβριο του 2023, ο Σέρβος υπήκοος Νοβίτσα Άντιτς – ένας ενεργός «πράκτορας επιρροής» που εν γνώσει του συνεργαζόταν στενά με την υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας, σύμφωνα με τα έγγραφα – είχε συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες και ειδικότερα με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ενώ η έκθεση των μυστικών υπηρεσιών εστιάζει στις ενέργειες του Άντιτς, σημειώνει ότι ο Καλίνιν στρατολόγησε άλλους ανθρώπους, χωρίς να διευκρινίζει πόσους και σε ποιες χώρες.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, στους ευρωβουλευτές που συνάντησε ο Σέρβος πράκτορας περιλαμβάνονται η Γερμανίδα βουλευτής των Πρασίνων Βιόλα φον Κράμον Ταουμπάντελ, η Ιταλίδα βουλευτής των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών Αλεσάντρα Μορέτι και ο Βλάντιμιρ Μπίλτσικ, Σλοβάκος βουλευτής της συντηρητικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα στοιχείo στην ενημέρωση από τις μυστικές υπηρεσίες, που να υποδηλώνει ότι οι τρεις ευρωβουλευτές γνώριζαν για τις σχέσεις του Άντιτς με τη ρωσική FSB όταν συναντήθηκαν μαζί του. Κανείς από τους τρεις δεν απάντησε στο αίτημα του Politico για κάποιο σχόλιο.

Ο Άντιτς, πρόεδρος του Σερβικού Στρατιωτικού Συνδικάτου, συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους των συνδικάτων EUROMIL και EPSU, που εκπροσωπούν το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και τους υπαλλήλους των δημοσίων υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντίστοιχα.

Όταν ρωτήθηκε για τη συνάντηση με τον Σέρβο, ένας αξιωματούχος της EPSU απάντησε, λέγοντας: «Μια αντιπροσωπεία του σωματείου του ήταν στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο, όπου συναντήθηκαν με πολλούς ευρωβουλευτές και ήταν όλοι διαφανείς.Το μόνο θέμα ήταν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα».

Η EUROMIL δήλωσε στο Politico ότι αντέδρασε έντονα στα γεγονότα στη Σερβία και απέρριψε κάθε πιθανή σχέση με τις ρωσικές αρχές. Ο πρόεδρος της EUROMIL, Εμάνουελ Τζέικομπ πρόσθεσε ότι «ο οργανισμός θα μπορούσε να θέσει προσωρινά σε αναστολή το καθεστώς παρατηρητή της Σερβίας εν αναμονή διευκρινίσεων».

Με βάση το δημοσίευμα, η Ρωσία χρησιμοποιεί τη Σερβία ως ορμητήριο για επιχειρήσεις επιρροής με σκοπό να αποδυναμώσει το φιλοευρωπαϊκό και φιλονατοϊκό συναίσθημα στο εσωτερικό της χώρας, καθώς και στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία υποστηρίζει σταθερά την Ουκρανία μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας πριν από δύο χρόνια.

Ο Άντιτς έχει αποπεμφθεί από τον στρατό της Σερβίας δύο φορές τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο ίδιος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει ξεκινήσει απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθεί για την κράτησή του. Ο δικηγόρος του Άντιτς αρνήθηκε να διευκρινίσει στο Balkan Insight τις κατηγορίες με τις οποίες κρατείται.

Δείτε επίσης: Σοβαρό πρόβλημα στο Facebook: Εκατομμύρια χρήστες βγήκαν ταυτόχρονα εκτός σύνδεσης

Υπόθεση Ασημακοπούλου: Εισαγγελική έρευνα για τα προσωπικά δεδομένα των αποδήμων

Αλβανία: Ένοχος ο Φρέντι Μπελέρης – Δύο χρόνια φυλάκιση

Νέα έκθεση ράπισμα με την… υπογραφή του Συμβουλίου της Ευρώπης για Μητσοτάκη – Ξεκάθαρη αναφορά σε Βαξεβάνη και Τριάντη

Εισαγγελική έρευνα για την εταιρεία Κασσελάκη – «Καθαρός ουρανός δεν φοβάται» λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ

Προκλητικός ο Άδωνης Γεωργιάδης: «Καλά έκανε η Ασημακοπούλου» – Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ (Video)

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter