Δανία και Ολλανδία απέτρεψαν τρομοκρατική επίθεση ισλαμιστών

Δανία και Ολλανδία απέτρεψαν τρομοκρατική επίθεση ισλαμιστών
AP Photo/Peter Dejong, File

Οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών Μοσάντ και Σιν Μπετ χαιρετίζουν τις υπηρεσίες πληροφοριών της Δανίας για την «εντατική και ολοκληρωμένη έρευνα πληροφοριών» που οδήγησε στη σύλληψη στη Δανία «επτά τρομοκρατών που ενεργούσαν για λογαριασμό της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς και απέτρεψαν μια επίθεση με στόχο τη δολοφονία αθώων πολιτών στο ευρωπαϊκό έδαφος», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού.

Οι δανικές αρχές δήλωσαν αυτή την Πέμπτη ότι απέτρεψαν μια τρομοκρατική επίθεση, μετά από τρεις συλλήψεις στη Δανία και μια τέταρτη στην Ολλανδία. Οι αξιωματούχοι δεν έδωσαν λεπτομέρειες για τους υπόπτους ούτε έδωσαν καμία ένδειξη ως προς τον πιθανό στόχο της φερόμενης πλοκής. Η διαφορά στον αριθμό των συλλήψεων μεταξύ της ισραηλινής δήλωσης και της ανακοίνωσης της Δανίας δεν ήταν αμέσως σαφής.

«Ήταν μια ομάδα που σχεδίαζε μια τρομοκρατική ενέργεια», είπε ο Φλέμινγκ Ντρέτζερ, επικεφαλής επιχειρήσεων στην υπηρεσία πληροφοριών PET, σε συνέντευξη Τύπου. Υπήρξαν «προκλήσεις που αφορούσαν άλλες χώρες» και το οργανωμένο έγκλημα, πρόσθεσε.

Η υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών της Δανίας, γνωστή ως FE, ανέφερε νωρίτερα στην ετήσια αξιολόγησή της για το 2023 ότι «ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς έδειξε για άλλη μια φορά ότι οι ανεπίλυτες συγκρούσεις στην άμεση περιοχή της Ευρώπης μπορούν να κλιμακωθούν γρήγορα και να δημιουργήσουν εκτεταμένη περιφερειακή αστάθεια».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ίλβα Γιόχανσον, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει «τεράστιο κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων» κατά την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων λόγω των επιπτώσεων από τον πόλεμο.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter