#DF19 – Η ημερίδα του Documento για τον φασισμό και τον ρατσισμό: Ευρώπη, Σκοτεινή Ήπειρος Ξανά (Video)

#DF19 – Η ημερίδα του Documento για τον φασισμό και τον ρατσισμό: Ευρώπη, Σκοτεινή Ήπειρος Ξανά (Video)

Με μήνυμα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ολοκληρώθηκε, με μεγάλη επιτυχία, το Documento forum με θέμα: Ευρώπη, Σκοτεινή Ήπειρος Ξανά. Φασισμός – Ρατσισμός. Ό,τι «ξεχνάμε» το ξαναζούμε, βάζοντας στο μικροσκόπιο την μετάλλαξη του φασισμού σε Ελλάδα και Ευρώπη. 

Αλέξης Τσίπρας: «Η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να “λερώσουν τα χέρια τους” ενάντια στον φασισμό»

Το δικό του μήνυμα που διαβάστηκε στην ημερίδα έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος δεν κατάφερε να παρευρεθεί καθώς βρίσκεται στην Αίγυπτο, συμμετέχοντας στην πρώτη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου.

Όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας, «η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να “λερώσουν τα χέρια τους” ενάντια στον φασισμό» και επισημαίνει πως ο φασισμός δεν τσακίζεται στα λόγια, τσακίζεται στην πράξη, στην καθημερινότητα, στην ευθύνη που νιώθει ο καθένας.

Διαβάστε ολόκληρη την δήλωση του κ. Τσίπρα εδώ

Πανεπιστημιακοί, πολιτικοί, νομικοί, ακτιβιστές, συγγραφείς, τοποθετήθηκαν στο ζήτημα, σε τέσσερις θεματικές ενότητες:

Δείτε ολόκληρη την ημερίδα:

Αναλυτικά:

Πρώτη ενότητα- Ατιμωρησία και επιβράβευση. Η τύχη συνεργατών των κατακτητών και ταγματασφαλιτών στην Ευρώπη και την Ελλάδα – Ένας ανεξόφλητος λογαριασμός.

Δείτε τους ομιλητές αυτής της ενότητας:

Κώστας Βαξεβάνης: Κάποιοι βάζουν τον ναζισμό «κάτω από το χαλάκι» (Video)

Ο εκδότης του Documento, Κώστας Βαξεβάνης, άνοιξε τις εργασίες της πρώτης ημερίδας για τον φασισμό και τον ρατσισμό στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Όπως επισήμανε ο δημοσιογράφος, ο φασισμός, ο ναζισμός έγινε μια ηχώ της ιστορίας, τον οποίο βάζουν κάποιοι κάτω από το χαλάκι.

Έφερε ως παράδειγμα εκτός από την ατιμωρησία στην Γερμανία μετά την πτώση του ναζισμού και του Χίτλερ, την Ελλάδα.

Όπως είπε, στην Ελλάδα αυτοί που συνεργάστηκαν με του Ναζί, ήταν και αυτοί που την κυβέρνησαν μετά.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Κώστα Βαξεβάνη εδώ

Αννέτα Καββαδία: Το δίλημμα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι: Δημοκρατία ή φασισμός

Παίρνοντας το λόγο μετά το Κώστα Βαξεβάνη, η Αννέτα Καββαδία εκπροσωπώντας στην εκδήλωση τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, έστειλε το δικό της χαιρετισμό.

Βασικό σημείο της ομιλίας της κυρίας Καββαδία είναι: «Το δίλημμα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι: Δημοκρατία ή φασισμός».

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία της κυρίας Καββαδία εδώ

Δημήτρης Κουσουρής: «Μαζική η διάσταση του φασιστικού φαινομένου»

Ο ιστορικός Δημήτρης Κουσουρής αναφέρθηκε στη μαζική διάσταση του φασιστικού φαινομένου, μια όψη της ιστορικής πραγματικότητας που απωθήθηκε από την επίσημη μνήμη του πολέμου μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου. Ο κ. Κουσουρής ανέδειξε κάποιες από τις πλευρές της «εικοσαετούς κρίσης» του Μεσοπολέμου (1919-1939) που αποσιωπήθηκαν από τις επίσημες εθνικές ιστορίες στην Ευρώπη μετά τον πόλεμο, όπως η πλατιά απήχηση των αντικοινοβουλευτικών, εθνικιστικών ή ρατσιστικών ιδεών, και οι σχέσεις των φασιστικών κομμάτων και καθεστώτων με τις οικονομικές ελίτ και το πολιτικό προσωπικό των αστικών κομμάτων.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Δημήτρη Κουσουρή εδώ

Σπύρος Κουζινόπουλος: Κρατάει έναν αιώνα η ακροδεξιά κολόνια στη Μακεδονία

Με αφορμή την ανησυχητική άνοδο της ακροδεξιάς και του νεοναζισμού σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στην Ελλάδα, τα κηρύγματα μίσους και ακραίου εθνικισμού, τις επιθέσεις κατά πολιτών και την αμφισβήτηση συλλήβδην του πολιτικού κόσμου, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Σπύρος Κουζινόπουλος, θυμίζει την προϊστορία της Μακεδονίας στο θέμα αυτό.

Ανατρέχοντας στις περιπτώσεις της πρώτης στην Ελλάδα μαζικής φασιστικής οργάνωσης, της ΕΕΕ (Εθνική Ένωσης Ελλάς) που είχε δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη το 1927, έχοντας την υποστήριξη πολιτικών εκείνης της εποχής αλλά και την πλούσια χρηματοδότηση από επιχειρηματικά συμφέροντα. Στη συνέχεια, παρακολουθεί τη συμμετοχή στελεχών εκείνης της οργάνωσης στην ΕΟΝ, τη νεολαία της δικτατορίας Μεταξά και το κάψιμο χιλιάδων βιβλίων με δημοκρατικό και προοδευτικό περιεχόμενο στο Λευκό Πύργο το 1936.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του κ. Κουζινόπουλου εδώ

Φοίβος Οικονομίδης: Στην Ελλάδα ο δωσιλογικός κόσμος βρήκε τη θέση του στο χώρο τη εθνικόφρονης Δεξιάς

«H Oκτωβριανή επανάσταση του 1917 δημιούργησε ένα κλίμα μεγάλης ανησυχίας σε όλο το κατεστημένο ανά τον κόσμο της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου. Ιδιαίτερα το σύνθημα υπέρ της παγκόσμιας επανάστασης του Λένιν για την ανατροπή των κυρίαρχων τάξεων δημιούργησε ένα σοβαρό σκεπτικισμό», ανέφερε μεταξύ των άλλων ο Φοίβος Οικονομίδης, διδάκτορας Ιστορίας της Σορβόννης, δημοσιογράφος-ερευνητής.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Φοίβου Οικονομίδη εδώ

2η Ενότητα: Ιστορικός αναθεωρητισμός-αντισημιτισμός. Η αέναη μάχη της μνήμης με τη λήθη. «Δεν θα ξαναγίνει». Η βολική επανάπαυση.

Συντονιστής: Τάκης Κατσιμάρδος, δημοσιογράφος

Δείτε τους ομιλητές της ενότητας

Βασιλική Λάζου: O αναθεωρητισμός είναι σαν τα fake news της Ιστορίας

Η ιστορικός, διδάκτωρ τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, Βασιλική Λάζου εστίασε στον αναθεωρητισμό, ένα φαινόμενο που έχει τις ρίζες του στο παρελθόν («Αναθεωρητισμός: Πολιτική παραχάραξη με ορμή από το παρελθόν»), λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Στη σημερινή εποχή οι αναθεωρητικές απόψεις διεισδύουν χαυνωτικά στη δημόσια σφαίρα. Βρίσκουν περίοπτη θέση σε ευρείας κυκλοφορίας μέσα, εφημερίδες, κεντρικά δελτία ειδήσεων, «ιστορικά» ντοκιμαντέρ. Ο αναθεωρητισμός είναι εύκολος και δήθεν πρωτότυπος».

Δείτε αναλυτικά την τοποθέτηση της Βασιλικής Λάζου εδώ:

Ζανέτ Μπαττίνου «Η εκπαίδευση για το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα: Ο ρόλος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος»

Η αρχαιολόγος, διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος Ζανέτ Μπαττίνου στην εισήγησή της ανέδειξε τον ανασχετικό ρόλο στη διάδοση των νεοναζιστικών, ρατσιστικών και αντισημιτικών ιδεών που διαδραματίζει η εκπαίδευση για το Ολοκαύτωμα.

Και αυτό έχει παρατηρηθεί παγκοσμίως. H γνώση και η κατανόηση αυτού του θέματος ευνοεί συζητήσεις και δράσεις, αλλά και στάσεις ζωής που προάγουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ενεργή συμμετοχή στην πολιτική και την κοινωνική ζωή της κάθε χώρας και την ανθρώπινη αλληλεγγύη. 

Δείτε αναλυτικά την τοποθέτηση της κυρίας Μπατττίνου εδώ.

Αλεξάνδρα Πατρικίου: «Ο αντισημιτικός λόγος διατρέχει ολόκληρο το πολιτικό φάσμα σήμερα»

Με τίτλο «Ο αντισημιτισμός στη νεότερη εποχή: Η περίπτωση της Ελλάδας», η ιστορικός, ερευνήτρια στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος Αλεξάνδρα Πατρικίου ξεκίνησε την εισήγησή της αναδεικνύοντας το παράδειγμα της Γερμανίας στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν στη Βέρνη ο Γουλιέλμος Μαρ κατήγγειλε την εβραϊκή κυριαρχία σε 50σέλιδο λίβελο. 

Την ίδια εποχή εμφανίζεται στην Αθήνα το επονομαζόμενο Μέγα Αντισημιτικόν Κομμητάτον.

Στη συνέχεια η κυρία Πατρικίου προσέγγισε τον αντισημιτισμό ως βασική αιτία και εργαλείο για τη γενοκτονία την εποχή του ναζισμού, ενώ παρακολούθησε τη διαδρομή διαμόρφωσης και παγίωσης των αντισημιτικών στερεοτύπων στη χώρα μας μέσα από την παράθεση έξι αφηγήσεων. 

Δείτε αναλυτικά την τοποθέτηση της κυρίας Αλεξάνδρας Πατρικίου

Χάρης Αθανασιάδης: Ξανά οι σκοτεινοί θεοί του εθνικισμού; έθνος και εθνική ταυτότητα στην εποχή της κρίσης

«Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη, το φάντασμα του εθνικισμού. Από τον «Εθνικό Συναγερμό» της Γαλλίας, ως την ιταλική «Λίγκα του Βορρά» και την «Εναλλακτική για τη Γερμανία», οι εθνικιστές αντιπαλεύουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και κηρύσσουν την επιστροφή στο οχυρό του έθνους κράτους προτάσσοντας το επιχείρημα της προάσπισης της λαϊκής κυριαρχίας. Ξυπνάμε άραγε ξανά οι σκοτεινοί θεοί του εθνικισμού;», είναι μερικά από τα σημεία της τοποθέτησης του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Χάρη Αθανασιάδη, διευθυντή του μεταπτυχιακού “Δημόσια Ιστορία” του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Αναλυτικότερα η τοποθέτηση του κ. Αθανασιάδη εδώ :

Βιντεοπάρέμβαση Γιάννης Μπουτάρης, δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσε το Documento με θέμα Ευρώπη, Σκοτεινή Ήπειρος Ξανά. Φασισμός – Ρατσισμός. Ό,τι «ξεχνάμε» το ξαναζούμε αναφέρεται στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που έχουν εκπονηθεί ή σχεδιάζονται στη Θεσσαλονίκη ως απόρροια της βασικής αντίληψης ότι «δεν μπορείς να χτίσεις το μέλλον σου αν δεν ξέρεις το παρελθόν σου».

Δείτε αναλυτικά την τοποθέτηση του Γιάννη Μπουτάρη

Μηταφίδης: Αστραπιαία τα αντανακλαστικά του Documento

Παρέμβαση στην ημερίδα του Documento με θέμα Ευρώπη, Σκοτεινή Ήπειρος Ξανά. Φασισμός – Ρατσισμός. Ό,τι «ξεχνάμε» το ξαναζούμε πραγματοποίησε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

O ομιλητής χαιρέτισε την ημερίδα και αναφέρθηκε στα αστραπιαία αντανακλαστικά της εφημερίδας Documento που αφιέρωσε αρκετές σελίδες στην υπόθεση του δωσίλογου φρούραρχου Αθανάσιου Χρυσοχόου με χαρακτηριστικό τίτλο «η αποκατάσταση του δωσιλογισμού».

Δείτε αναλυτικά την τοποθέτηση του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη

#DF19: Μηταφίδης: Αστραπιαία τα αντανακλαστικά του Documento

3η Ενότητα: Η μετάλλαξη ναζιστικών κομμάτων σε light. Όταν ο νεοφασισμός αγκάλιασε τον νεοφιλελευθερισμό. Μια «παρά φύσιν» σχέση που έγινε γάμος.

Συντονιστής: Δημήτρης Χρήστου, δημοσιογράφος

Δείτε τους ομιλητές της ενότητας

Διονύσης Τεμπονέρας: Ο Νεοφασισμός είναι ένα νέο φαινόμενο με παλαιές ρίζες

Στις δυο ιστορικές μορφές του φασισμού, αναφέρθηκε κατά την ομιλία του ο δικηγόρος Διονύσης Τεμπονέρας οι οποίες όπως είπε διαφέρουν ουσιαστικά μεταξύ τους αλλά δεν αντιτίθενται, είναι συμπληρωματικές όψεις του φασιστικού φαινόμενου, όπως επίσης και στην ιστορική διαφορά των κρατικών μορφών του φασισμού.

Δείτε αναλυτικά την ομιλία του Διονύση Τεμπονέρα 

Στέλιος Κούλογλου: Συγχωροχάρτι Μητσοτάκη στη Χρυσή Αυγή 

Για συγχωροχάρτι του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στη Χρυσή Αυγή έκανε λόγο κατά την ομιλία του στο Documento forum με θέμα: Ευρώπη, Σκοτεινή Ήπειρος Ξανά. Φασισμός – Ρατσισμός. Ό,τι «ξεχνάμε» το ξαναζούμε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου. «Τον Ιούνιο του 2017 ο κ. Μητσοτάκης είπε στην εφημερίδα Politico στις Βρυξέλλες πως για τη βία στην Ελλάδα υπεύθυνη είναι η Αριστερά ξεχνώντας τι είχε συμβεί στην Ελλάδα και δίνοντας με αυτό τον τρόπο συγχωροχάρτι στη Χρυσή Αυγή» σημείωσε.

Δείτε αναλυτικά την ομιλία του Στέλιου Κούλογλου

O Ζόρντι Σολέ μιλάει για την ανεπάρκεια της Ευρώπης στην άνοδο του φασισμού

Την αναμφισβήτητη άνοδο του φασισμού και του ρατσισμού σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όπως και την άφιξη ακροδεξιών κομμάτων στους δημόσιους φορείς, που πρέπει να συνασπίσει όλους τους Ευρωπαίους δημοκράτες, επεσήμανε στην ημερίδα του Documento o Ζόρντι Σολέ, ευρωβουλευτής στην πολιτική ομάδα Πράσινοι/Ελεύθερη Ευρωπαϊκή Συμμαχία.

Όπως τόνισε, η αναμφισβήτητη άνοδος του φασισμού και του ρατσισμού σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όπως και η άφιξη ακροδεξιών κομμάτων στους δημόσιους φορείς, πρέπει να συνασπίσει όλους τους Ευρωπαίους δημοκράτες.

Δείτε αναλυτικά τη βιντεοπαρέμβαση του Ζόρντι Σολέ

Κώστας Μελάς: Το κοστούμι του νεοφιλελευθερισμού φορά σήμερα η ακροδεξιά στην Ευρώπη 

H σημερινή Ευρωπαϊκή ακροδεξία φοράει φινετσάτα ιταλικά κοστούμια και τα οικονομιικά προγράμματά της είναι ανοιχτά στις ιδέες του νεοφιλελευθερισμού και υπάγονται στο νόμο της προσφοράς και ζήτησης σε αντίθεση με τα αντίστοιχα κόμματα της δεκαετίς του ’60 και του ’70 που είχαν αρχηγούς πρώην ναζί και οπισθοδρομικούς εθνικιστές, ανέφερε σε ομιλία του ο καθηγητής Νομισματικής Θεωρίας και Τραπεζικής Κ. Μελάς.

Δείτε αναλυτικά την παρέμβαση του Κώστα Μελά

Ευτύχης Μπιτσάκης: Τα κόμματα να είναι δημοκρατικά

Στις ιστορικές συνθήκες της εργατικής τάξης και την αλλοτρίωση της από τον καπιταλισμό αναφέρθηκε κατά την ομιλία του ο ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Ευτύχης Μπιτσάκης.

«Η ιστορία είναι πεδίο δυνατοτήτων μπορεί να γίνει και μπορεί να μην γίνει, η εξέλιξη της ιστορίας είναι συνάρτηση όχι μόνο των αντικειμενικών παραγόντων αλλά και των υποκειμενικών» σημείωσε.

Δείτε ολόκληρη την τοποθέτησή του εδώ

Ευάγγελος Αντώναρος: Δεν είναι δυνατόν ακροδεξιοί άνθρωποι να έχουν μετατραπεί σε ινστρούκτορες της κεντροδεξιάς

Τον κίνδυνο να ανεβεί σε ποσοστά η Χρυσή Αυγή πολύ περισσότερο από ό,τι μας αφήνουν να πιστεύουμε οι δημοσκοπήσεις επεσήμανε στην παρέμβασή του ο Ευάγγελος Αντώναρος.

Δείτε ολόκληρη την τοποθέτησή του εδώ:

Πρισίλα Κλεμεντίνο: Η Βραζιλία σε κρίση μετά την εκλογή ακροδεξιάς κυβέρνησης

Η Βραζιλιάνα Πρισίλα Κλεμεντίνο, στέλεχος του κινήματος #NotHim, ακτιβίστρια ΛΟΑΤΚΙ κινήματος, δημοσιογράφος, κινηματογραφίστρια έκανε παρέμβαση στην Ημερίδα του Documento για τον φασισμό και τον ρατσισμό που διεξάγεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Δείτε την ομιλία της εδώ:

Η Γκάμπι Τσίμερ μιλάει για την άνοδο των ακροδεξιών κινημάτων στην ΕΕ

Την άνοδο των ακροδεξιών και αντιμεταναστευτικών κινημάτων στην ΕΕ και την Ευρώπη, υπογράμμισε στην ημερίδα του Documento η Γκάμπι Τσίμερ, ευρωβουλευτής πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς.

Δείτε την ομιλία της εδώ:

Μετά την βιντεοπαρέμβαση της κ. Τσίμερ, στο βήμα ανέβηκε η δημοσιογράφος του Documento, Κατερίνα Κατή, η οποία διάβασε το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν κατάφερε να παρευρεθεί καθώς βρίσκεται στην Αίγυπτο, συμμετέχοντας στην πρώτη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου.

Όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας, «η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να “λερώσουν τα χέρια τους” ενάντια στον φασισμό» και επισημαίνει πως ο φασισμός δεν τσακίζεται στα λόγια, τσακίζεται στην πράξη, στην καθημερινότητα, στην ευθύνη που νιώθει ο καθένας.

4η Ενότητα: Προσφυγικό και κρίση. Η αυτοτροφοδοτούμενη ενίσχυση της ακροδεξιάς. Συμπτώματα ενός «αυτοάνοσου» νοσήματος.

Συντονιστής: Γιάννης Τριάντης, δημοσιογράφος

Δείτε τους ομιλητές:

Γιάννης Μουζάλας, πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής – ιατρός: Ξεχάσαμε πως η Ευρώπη είναι η σκοτεινή Ήπειρος

Στην παρέμβασή του στην Ημερίδα του Documento, με θέμα “μετανάστευση και ακροδεξιά”, ο πρώην υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ξεκίνησε λέγοντας πως ξεχάσαμε ότι η Ευρώπη είναι η σκοτεινή ήπειρος η οποία γέννησε το μαζικό κίνημα του φασισμού.

Όπως είπε ο κ. Μουζάλας τα ακροδεξιά κόμματα προϋπήρχαν της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη. Τα κόμματα αυτά στηρίζονται στις ανισότητες μεταξύ αλλά και εντός των κρατών και στην πτώση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. 

Δείτε αναλυτικά την τοποθέτησή του εδώ

Βασίλης Καρδάσης: Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με το διαφορετικό

Στην ημερίδα του Documento με θέμα: «Ευρώπη, Σκοτεινή Ήπειρος Ξανά. Φασισμός – Ρατσισμός. Ό,τι «ξεχνάμε» το ξαναζούμε» μίλησε και ο ιστορικός Βασίλης Καρδάσης.

Δείτε αναλυτικά την τοποθέτησή του εδώ

Αλέξανδρος Νικολαΐδης: Οι Έλληνες άνοιξαν τα σπίτια τους, ενώ χώρες της βόρειας Ευρώπης έκλεισαν τα σύνορα

«Νομίζω οτι εδώ που βρεθήκαμε σήμερα δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ο ένας στον άλλον τι σημαίνει ρατσισμός», τόνισε ο Ολυμπιονίκης του Ταε Κβον Ντο, Αλ. Νικολαΐδης, στο Documento forum. «Μπορούμε όμως με τις κουβέντες μας που θα φύγουν προς τα έξω να ανοίξουμε μυαλά απαίδευτα, να δώσουμε μια ώθηση προς την σωστή κατεύθυνση στα αμφιταλλαντευόμενα, και να αποφανατίσουμε αυτά που έχουν αποφασίσει οτι βάρβαροι και διαφορετικοί δεν έχουν χώρο ούτε και θέση στην κοινωνία τους. Το μεγάλο δυστύχημα στο απεχθές φαινόμενο του ρατσισμού στην Ευρώπη του 2019 είναι το πολιτικό μούδιασμα απέναντι σε μία τάση που ολοένα μεγαλώνει», τόνισε.

Δείτε αναλυτικά την τοποθέτησή του εδώ.

Κώστας Παπαδάκης: Η δικαστική εξουσία δεν δικαιούται να κλείνει τα μάτια

Ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων ψαράδων στη δίκη της Χρυσής Αυγής, στην παρέμβαση του στην «Ημερίδα του Documento για τον φασισμό και τον ρατσισμό: Ευρώπη, Σκοτεινή Ήπειρος Ξανά» έκανε εκτενείς αναφορές στη δίκη της Χρυσής Αυγής

” Δεν έχουμε την αυταπάτη ότι η πάλη εναντίον του φασισμού εξαντλείται σε οποιαδήποτε δικαστική αίθουσα. Ούτε καν η ίδια η Χ.Α. αφού τυχόν καταδικαστική απόφαση θα είναι εφέσιμη και μέχρι να γίνει τελεσίδικη δεν επηρεάζει την άσκηση των πολιτικών δικαιωμάτων. Ο φασισμός αποτελεί πολιτικό και κοινωνικό φαινόμενο, αναπτύσσεται στην κοινωνία και εκεί οφείλουμε και πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε και για αυτό θεωρούμε ότι η μικρή μας συμβολή δεν πρέπει να εξαντλείται στις δικαστικές αίθουσες, αλλά να φτάνει σε εκδηλώσεις ενημέρωσης, ειδικά στις συνθήκες έλλειψης ενημέρωσης που ήδη αναφέρθηκα, προβληματισμού, διαλόγου και συντονισμού της αντιφασιστικής πάλης, όπως είναι και η σημερινή εκδήλωση.

Τον φασισμό τσακίζουν αγώνες λαϊκοί λέει ένα παλιό σύνθημα της αριστεράς που ανακτά την επικαιρότητά του”.

Δείτε αναλυτικά την τοποθέτηση του κ. Παπαδάκη

Φρέντρικ Ενεβάλ: Οι λόγοι της ανόδου της ακροδεξιάς και του εθνικισμού στη Σουηδία

Ο Σουηδός δημοσιογράφος Φρέντρικ Ενεβάλ έκανε βιντεοπαρέμβαση στην Ημερίδα του Documento για τον φασισμό και τον ρατσισμό που διεξάγεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Δείτε αναλυτικά την τοποθέτησή του εδώ.

Κώστας Βαξεβάνης: Αφού ξέρουμε πως γράφεται η ιστορία ας μην την αφήσουμε να εξελιχθεί ως φάρσα 

Την ημερίδα του Documento με θέμα: Ευρώπη, Σκοτεινή Ήπειρος Ξανά. Φασισμός – Ρατσισμός. Ό,τι «ξεχνάμε» το ξαναζούμε, ολοκλήρωσε ο Κώστας Βαξεβάνης, ευχαριστώντας τους δεκάδες χιλιάδες αναγνώστες του Documentonews που παρακολούθησαν το forum.

«Θέλω να ευχαριστήσω τους δεκάδες χιλιάδες αναγνώστες του Documentonews.gr που μας παρακολουθούν και τροφοδοτούν το μυαλό και τις σκέψεις μας», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε αποκαλύπτοντας το όνειρό του:

«Το δικό μου όνειρο μου, από όταν άνοιξε η εφημερίδα, είναι να έχουμε δυνατότητα παρέμβασης στην επικαιρότητα και την πολιτική, όπως έγινε και σήμερα. Να μπολιάσουμε την κοινωνία με τις συζητήσεις μας».

Διαβάστε ολόκληρη την τοποθέτηση του Κώστα Βαξεβάνη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter