Διεθνής Τύπος: Στα «μαχαίρια» Μακρόν – Μελόνι για το μεταναστευτικό – Ο Σάντσεθ καταργεί το αδίκημα της στάσης

Διεθνής Τύπος: Στα «μαχαίρια» Μακρόν – Μελόνι για το μεταναστευτικό – Ο Σάντσεθ καταργεί το αδίκημα της στάσης

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ο Μακρόν ‘τα σπάει’ με τη Μελόνι». Διπλωματική κρίση προέκυψε μεταξύ Ρώμης και Παρισίων, αφού ο γάλλος πρόεδρος θεωρεί ακατανόητη και απάνθρωπη την απόφαση της ιταλίδας πρωθυπουργού να κλείσει τα λιμάνια, ενώ καλωσορίζει το Ocean Viking στο έδαφος της Γαλλίας, κατ’ εξαίρεση. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Η Ιταλία είναι απάνθρωπη με τους μετανάστες». Το Παρίσι και η Ρώμη βρίσκονται σε ολοκληρωτική κόντρα, με τον Μακρόν να απειλεί να αποσύρει τον πρέσβη του, ενώ η Μελόνι προειδοποιεί ότι είναι έτοιμη να ασκήσει βέτο στην ΕΕ. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Ένταση με τη Γαλλία για τους μετανάστες». Το Παρίσι ακυρώνει τις συμφωνίες για τις επανεγκαταστάσεις και ζητά από την ΕΕ να απομονώσει την Ιταλία για τις αποβάσεις των πλοίων που καταφθάνουν στα λιμάνια της. Τέλος, η Corriere della Sera: «Ρήξη με το Παρίσι για τους μετανάστες». Ένταση για το πλοίο Ocean Viking, που προσεγγίζει την Τουλόν στη Γαλλία. Η ΕΕ προτρέπει τις δύο χώρες να συνεργαστούν. 

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η αλλαγή του αδικήματος της στάσης θα μειώσει τη μέγιστη ποινή από 15 σε 5 χρόνια». Το έγκλημα θα εξαφανιστεί από τον Ποινικό Κώδικα και θα αντικατασταθεί από αυτό της δημόσιας αταξίας. Το Σοσιαλιστικό κόμμα και οι Ποδέμος αναμένεται να καταθέσουν το νομοσχέδιο σήμερα στο Κογκρέσο. Η πρωτοβουλία θα ωφελήσει όσους συμμετείχαν στη διοργάνωση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας την 1 Οκτωβρίου 2017. Και η El Mundo: «Ο Σάντσεθ θα εξαλείψει τη στάση επειδή το 1-O ήταν “δημόσια αταξία”». Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει ότι το κυβερνών κόμμα και οι Ποδέμος παρουσιάζουν τη νομική αλλαγή στο Κογκρέσο σήμερα. Το Λαϊκό κόμμα κατηγορεί τον Σάντσεθ ότι εξευτελίζει την Ισπανία και απευθύνει έκκληση στο μετριοπαθές κομμάτι του Σοσιαλιστικού κόμματος να σταματήσει αυτή την πολιτική βαρβαρότητα.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Οι μετοχές ανεβαίνουν καθώς ο πληθωρισμός παγώνει». Οι τιμές των προϊόντων σταμάτησαν να ανεβαίνουν με αυξανόμενο ρυθμό τον Οκτώβριο, αφού ο πληθωρισμός έπεσε στο 7,7% τον Οκτώβριο από την κορύφωσή του κοντά στο 9% το καλοκαίρι. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ο πληθωρισμός αρχίζει και φθίνει, θετικά σημάδια για την Fed». Οι μετοχές ανεβαίνουν εξαιτίας των νέων ότι η αύξηση των επιτοκίων βοηθά στη χαλιναγώγηση των τιμών. Στους Financial Times διαβάζουμε: «H Wall Street ανεβαίνει καθώς ο πληθωρισμός πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο». Η αύξηση των τιμών «ψυχραίνεται» στο 7,7% τον Οκτώβριο, ενώ η πίεση στη Fed για αύξηση των επιτοκίων μειώνεται. Τέλος, η Washington Post: «Τρεις κούρσες για την επισφράγιση της κυριαρχίας στη Γερουσία». Η καταμέτρηση στην Αριζόνα και τη Νεβάδα συνεχίζεται, ενώ οι επαναληπτικές εκλογές στη Τζόρτζια ορίστηκαν για τις 6 Δεκεμβρίου. Δύο νίκες σε αυτές τις πολιτείες δίνουν τον έλεγχο του σώματος.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Κουαρτένγκ: Προειδοποίησα την Τρας για τις ακραίες μεταρρυθμίσεις της». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών σπάει τη σιωπή του για την ‘τρελή’ απόλυσή του και λέει ότι ο Σούνακ δεν θα μπορεί να βάζει συνέχεια φόρους. Ο Guardian έχει τίτλο: «Εκκλήσεις σε δράση καθώς οι δάσκαλοι αποκαλύπτουν την έκταση της πείνας των μαθητών». Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι 100.000 μαθητές χάνουν τα δωρεάν γεύματα στο σχολείο καθώς η επιλεξιμότητα έχει παγώσει. Στον Independent διαβάζουμε: «Μια απεργία που μπορεί να γονατίσει τη Βρετανία». Η χώρα αναμένεται να αντιμετωπίσει προβλήματα αν τελικά αυτόν το χειμώνα ο δημόσιος τομέας απεργήσει. Εκτιμήσεις της εφημερίδας κάνουν λόγο για 100.000 εργαζόμενους που θα συμμετάσχουν, ενώ η Βρετανία μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα σε μια σειρά από τομείς, από την ασφάλεια των συνόρων έως την πληρωμή επιδομάτων. Τέλος, η Daily Telegraph: «Χρησιμοποιήστε τις συνομιλίες στους G20 για να δώσετε στην ειρήνη μια ευκαιρία, λένε οι ΗΠΑ στην Ουκρανία». Ο Λευκός Οίκος βλέπει την ευκαιρία να τελειώσει τον πόλεμο καθώς ο Σούνακ και ο Ζελένσκι συζητούν πώς θα αντιμετωπίσουν τη Ρωσία στην επόμενη σύνοδο κορυφής.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Μπούντεσταγκ ψηφίζει τη μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση των τελευταίων δύο δεκαετιών». Κυβερνητικοί αξιωματούχοι καθησυχάζουν ότι τα χρήματα των πολιτών είναι ασφαλή και δεν επιβαρύνουν τη γραφειοκρατία. Παράλληλα, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) ενισχύει την κριτική. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Το Ιράν απειλεί τη Γερμανία με συνέπειες». Η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ ανακοίνωσε ότι θα φέρει την καταστολή των διαδηλώσεων του Ιράν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Η Τεχεράνη θέλει να απαντήσει «αποφασιστικά». Τέλος, η Die Welt: «Αμφιβολίες σχετικά με την απόφαση για σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας». Οι ειδικοί θεωρούν αναγκαία και εφικτή την παράταση πέραν του Απριλίου.

Στη Γαλλία η Libération κυκλοφορεί με ειδικό αφιέρωμα στα ζώα, και κύριο τίτλο: «Η Libé των ζώων». Η εφημερίδα βουτά στα άδυτα των πειραμάτων των εργαστηρίων, ενώ αποκαλύπτει το παράνομο εμπόριο ζώων ανά τον κόσμο. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Η υποχώρηση από τη Χερσώνα, μια μεγάλη οπισθοδρόμηση για τη Ρωσία». Η Μόσχα ανακοίνωσε την Τετάρτη την αποχώρηση των στρατευμάτων της από τη Χερσώνα, εξαιτίας της αδυναμίας τους να αντισταθούν στην ουκρανική επίθεση. Η πόλη είχε στρατηγική σημασία για τον Πούτιν, που θα τη χρησιμοποιούσε ως μοχλό για περαιτέρω κινήσεις στην Οδησσό και την Υπερδνειστερία. Τέλος, η Le Figaro: «Ocean Viking: Ο Μακρόν υποχωρεί στην πίεση». Σε ένα μπρα-ντε-φερ με την ιταλική κυβέρνηση, ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα καλωσορίσει το πλοίο που μεταφέρει 230 μετανάστες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter