Δυτικές τράπεζες προειδοποιούν για τους κινδύνους από το σχέδιο της ΕΕ να «αρπάξει» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Δυτικές τράπεζες προειδοποιούν για τους κινδύνους από το σχέδιο της ΕΕ να «αρπάξει» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Ορισμένες δυτικές τράπεζες ασκούν πιέσεις κατά των προτάσεων της Ευρωπαϊκή Ένωση για την αναδιανομή δισεκατομμυρίων ευρώ σε τόκους που έχουν αποκτηθεί από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, δήλωσαν ανώτερες πηγές του κλάδου, φοβούμενες ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε δαπανηρές δικαστικές διαμάχες.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Πέμπτη (21 Μαρτίου) να προχωρήσουν τις εργασίες για ένα σχέδιο που προβλέπει τη χρήση έως και τριών δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, καθώς προσπαθούν να ενισχύσουν τον αγώνα του Κιέβου κατά της Ρωσίας, η οποία θα εξακολουθήσει να κατέχει τα υποκείμενα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία. Οι ηγέτες της ΕΕ δήλωσαν ότι τα έσοδα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εντός λίγων μηνών.

Ορισμένες τράπεζες φοβούνται, ωστόσο, ότι θα μπορούσαν αργότερα να θεωρηθούν υπεύθυνες από τη Ρωσία εάν εμπλέκονται σε οποιαδήποτε μεταφορά χρημάτων προς την Ουκρανία και ότι το σχέδιο της ΕΕ θα μπορούσε να επεκταθεί σε περιουσιακά στοιχεία σε λογαριασμούς που διατηρούν για άτομα και εταιρείες που έχουν υποστεί κυρώσεις.

Μια τέτοια διάσταση δεν έχει τεθεί ακόμη από την ΕΕ.

Οι πηγές ανησυχούν επίσης ότι οι προτάσεις θα οδηγήσουν σε ευρύτερη διάβρωση της εμπιστοσύνης στο δυτικό τραπεζικό σύστημα.

Οι πηγές, οι οποίες αρνήθηκαν να κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος, δήλωσαν ότι μοιράζονται τις ανησυχίες τους με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Βρετανίας και της ευρωζώνης, επισημαίνοντας τις πιθανές δικαστικές διενέξεις όταν τελικά χαλαρώσουν ή αρθούν οι αντιρωσικές κυρώσεις.

Η Ρωσία λέει ότι κάθε προσπάθεια να της πάρουν το κεφάλαιο ή τους τόκους της είναι “ληστεία” που θα οδηγήσει σε δικαστικές ενέργειες δεκαετιών εναντίον όλων των εμπλεκομένων. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα προβεί σε αντίποινα εάν απαλλοτριωθούν τα περιουσιακά της στοιχεία ή το εισόδημά της.

Η Euroclear (σ.σ. εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με έδρα το Βέλγιο) κατέχει το ισοδύναμο των 190 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τίτλους και μετρητά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Οι δυτικές τράπεζες κατέχουν επίσης δισεκατομμύρια ευρώ, λίρες και δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε εταιρείες και άτομα που υπόκεινται σε κυρώσεις.

Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια Ρώσοι έχουν παγωμένα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό αξίας περίπου 1,5 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων (15,7 δισεκατομμυρίων ευρώ), δήλωσε πέρυσι ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ.

Το σχέδιο της ΕΕ προβλέπει την καταβολή τέλους στην Euroclear, η οποία δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Το κεντρικό αποθετήριο τίτλων με έδρα το Βέλγιο, το οποίο μετρά ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου ως μετόχους, θα έχει επίσης τη δυνατότητα να παρακρατήσει προσωρινά το 10% των κερδών από τα παγιδευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ως εγγύηση έναντι δικαστικών διενέξεων.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΕ, περίπου το 90% των κατασχεθέντων μετρητών θα διοχετευθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ειρήνης για την αγορά όπλων για την Ουκρανία. Τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για την ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση.

Η νομοθεσία της ΕΕ, της Αγγλίας και των ΗΠΑ περί κυρώσεων προβλέπει συνήθως τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε καθορισμένα μέρη, αλλά όχι τη δήμευση. Τα περιουσιακά στοιχεία μπορούν να κατασχεθούν σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο, αλλά μόνο αν κριθεί ότι αποτελούν προϊόν εγκλήματος.

Επιτρέποντας τη δήμευση και την αναδιανομή των τόκων που κερδίζονται από τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία, οι τράπεζες κινδυνεύουν να προσβληθούν από τους ιδιοκτήτες, ανέφεραν οι πηγές.

Μια πηγή προειδοποίησε για το προηγούμενο που θα δημιουργούσε αυτή η πρόταση και για την “οπλοποίηση των αποθεματικών και των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στην κατοχή ξένων τραπεζών”.

Η ίδια η Ρωσία κατέσχεσε περιουσιακά στοιχεία, εγκατέστησε νέα διοίκηση σε θυγατρικές δυτικών εταιρειών και ανάγκασε τις εταιρείες που αποχώρησαν να πουλήσουν με τεράστιες εκπτώσεις ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις.

Ένα δεύτερο πρόσωπο δήλωσε ότι η τράπεζά τους αναζητούσε νομικές συμβουλές σχετικά με τις αποζημιώσεις που θα μπορούσε να απαιτήσει για να συμμετάσχει στο σχέδιο της ΕΕ.

“Εάν αυτές οι προτάσεις προχωρήσουν, ολόκληρη η νομική αρχιτεκτονική θα πρέπει να αλλάξει”, δήλωσε ο Paul Feldberg, εταίρος και επικεφαλής της πρακτικής White Collar Defense, Investigations & Compliance της Brown Rudnick στο Λονδίνο.

“Όσον αφορά τις τράπεζες, νομίζω ότι έχουν δίκιο να ανησυχούν, διότι έχουμε ήδη δει τεράστιες ποσότητες αστικών αγωγών σε σχέση με τις κυρώσεις”, δήλωσε ο Feldberg, ο οποίος επί του παρόντος δεν εμπλέκεται άμεσα σε οποιαδήποτε άσκηση πίεσης.

“Όσον αφορά τις τράπεζες, νομίζω ότι έχουν δίκιο να ανησυχούν, διότι έχουμε ήδη δει τεράστιες αστικές διαφορές σε σχέση με τις κυρώσεις”, δήλωσε ο ο ίδιος, ο οποίος επί του παρόντος δεν εμπλέκεται άμεσα σε οποιαδήποτε άσκηση πίεσης.

Φήμη

Η Μόσχα λέει ότι οποιαδήποτε κατάσχεση θα αποτελούσε πλήγμα στα δικαιώματα ιδιοκτησίας, θα έβλαπτε την εμπιστοσύνη στα δυτικά ομόλογα και νομίσματα και θα τορπίλιζε την εμπιστοσύνη μεταξύ των κεντρικών τραπεζών.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η πρόταση της ΕΕ θα υπονομεύσει το διεθνές δίκαιο και προειδοποίησε για αναπόφευκτη ζημιά στην Ευρώπη και δεκαετίες νομικών διαμάχης.

“Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν πολύ καλά τη ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν τέτοιες αποφάσεις στην οικονομία τους και στην εικόνα τους, στη φήμη τους ως αξιόπιστου, ας πούμε, εγγυητή του απαραβίαστου της ιδιοκτησίας”, δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Ο Francis Bond, ανώτερος συνεργάτης της δικηγορικής εταιρείας Macfarlanes, δήλωσε ότι οι λεπτομέρειες σχετικά με την πρόταση της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας όταν μετράται η πιθανότητα παρατεταμένων διεθνών νομικών διαφορών.

“…αυτή η πρόταση δεν πρόκειται να αποτελέσει το τέλος αυτής της ιστορίας, αλλά μάλλον το τελευταίο σάλπισμα σε μια αιώνια συζήτηση σχετικά με τη φύση των κυρώσεων και τον κατάλληλο ρόλο τους στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα”, δήλωσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. Το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας παρέπεμψε το σχόλιο στο Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το FCDO δήλωσε ότι ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον ασχολήθηκε με το θέμα σε συζήτηση στις 5 Μαρτίου στην οποία είπε: “Τα χρήματα αυτά πρέπει να χρησιμοποιηθούν προς όφελος του ουκρανικού λαού”.

«Clawback» – Επανάκτηση

Δεν είναι ακόμη σαφές πόσα κράτη μέλη της ΕΕ θα υποστηρίξουν τις προτάσεις της ΕΕ ή πόσο γρήγορα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν.

Εν τω μεταξύ, οι δικηγόροι που τις εξετάζουν δήλωσαν ότι οι αποζημιώσεις δεν θα εξουδετερώσουν απαραίτητα τους πιθανούς ενάγοντες.

“Δεν υπάρχει ένας άμεσα προφανής τρόπος για τις τράπεζες να θωρακιστούν ολοκληρωτικά από μελλοντικές προκλήσεις και αγωγές ανάκτησης απαιτήσεων”, δήλωσε στο Reuters ο Oliver Browne, εταίρος της Paul Hastings σε θέματα διαφορών και διαιτησίας.

“Τα συνετά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να προβλέψουν το πιθανό μελλοντικό κόστος των αναπόφευκτων διαφορών που θα προκύψουν”, δήλωσε ο Browne, ο οποίος δεν ασκεί άμεσα πιέσεις, αλλά συνομιλεί με πελάτες που ενδέχεται να επηρεαστούν από τις αλλαγές στη νομοθεσία περί κυρώσεων.

Μια τρίτη πηγή του κλάδου δήλωσε ότι οι πιθανές κατασχέσεις έχουν επιτείνει τις ανησυχίες μεταξύ των τραπεζιτών σχετικά με τη συμμόρφωσή τους με τις κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της πλοήγησης σε τυχόν πιθανές παρεκκλίσεις μεταξύ της ΕΕ, της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πηγή: Euractiv / Western banks warn of risks in EU plan to grab Russian assets

Διαβάστε επίσης:

Συμβούλιο Ασφαλείας: Βέτο Ρωσίας-Κίνας στο ψήφισμα των ΗΠΑ για εκεχειρία στη Γάζα

Φρίκη δίχως τέλος στη Γάζα: Drone καταδίωξε και σκότωσε εν ψυχρώ αμάχους – Προσοχή σκληρές εικόνες

Ισραηλινός ΥΠΕΞ κατά Ερντογάν: «Είσαι ο τελευταίος που μπορεί να μιλήσει για τον Θεό»

Η Ρωσία παραδέχτηκε ότι βρίσκεται σε «κατάσταση πολέμου» αλλά… «φταίει η Δύση»

O Πουτζδεμόν θέλει να γίνει και πάλι πρόεδρος της Καταλονίας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter