Απομονωμένος ο Ζελένσκι κάνει έκκληση για ευρωπαϊκή βοήθεια

Απομονωμένος ο Ζελένσκι κάνει έκκληση για ευρωπαϊκή βοήθεια

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να ενεργήσουν αποφασιστικά προς όφελος της Ουκρανίας σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η συνάντηση 14-15 Δεκεμβρίου αναμένεται να φέρει αποφάσεις για 50 δισεκατομμύρια ευρώ στη χρηματοδότηση του μπλοκ για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις του Κιέβου και της Ουκρανίας.

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: «Τέλος χρόνου» για τον Ζελένσκι

«Θα το γράψει η ιστορία»

Τα αποτελέσματα των επικείμενων συνομιλιών παραμένουν αβέβαια καθώς ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος θεωρείται προσκείμενος στη Μόσχα, δήλωσε ότι θα μπλοκάρει την έναρξη των διαπραγματεύσεων και έχει αντιταχθεί εδώ και καιρό στη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας.

«Αυτή η μέρα θα μείνει στην ιστορία μας. Είτε είναι καλό είτε κακό για εμάς, η ιστορία θα καταγράψει τα πάντα. Κάθε λέξη, κάθε βήμα, κάθε πράξη και αδράνεια.

Διαβάστε επίσης: Ζαχάροβα κατά Ζελένσκι : Δίνει τον ορυκτό πλούτο της Ουκρανίας στη διαχείριση της BlackRock

Ποιος πολέμησε για τι», είπε ο Ζελένσκι, σύμφωνα με τον Guardian. «Είναι πολύ σημαντικό η Ευρώπη να μην ξαναπέσει στην αναποφασιστικότητα σήμερα. Κανείς δεν θέλει να θεωρείται η Ευρώπη ως αναξιόπιστη. Ή ως ανίκανη να λάβει αποφάσεις που ετοίμασε η ίδια», προειδοποίησε σε έντονο τόνο. Η έκκληση αυτή προς τους Ευρωπαίους έρχεται δυο μόλις μέρες μετά το μπλοκ των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, για την οικονομική και στρατιωτική στήριξη του Κιέβου.

Μεταρρυθμίσεις για ένταξη

Ο Ζελένσκι τόνισε ότι η Ουκρανία πέρασε τις βασικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες στην πορεία της χώρας προς την ένταξη στην ΕΕ. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξήρε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ουκρανίας σε μια ομιλία της στις 12 Δεκεμβρίου, λέγοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την εκπλήρωση των υπόλοιπων συστάσεων που αναφέρονται κατά την αξιολόγηση του Νοεμβρίου.

Ο Όρμπαν ήταν πιο δύσπιστος για την πρόοδο της Ουκρανίας, σημειώνοντας ότι η χώρα δεν έχει ολοκληρώσει τρία από τα επτά κριτήρια που έχει θέσει η ΕΕ και ότι τυχόν περαιτέρω αποφάσεις θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις. «Σας ζητώ ένα πράγμα σήμερα – μην προδώσετε τον λαό και την πίστη του στην Ευρώπη», είπε ο Ζελένσκι στους ηγέτες της ΕΕ. «Αν κανείς δεν πιστεύει στην Ευρώπη, τι θα κρατήσει ζωντανή την Ευρωπαϊκή Ένωση;»

Σύμφωνα με την European Pravda, το ενδεχόμενο προσωπικής επίσκεψης του Ζελένσκι στη σύνοδο κορυφής συζητήθηκε καθώς ο πρόεδρος περιόδευσε σε πολλές χώρες εταίρους τις τελευταίες ημέρες. Η συμμετοχή του δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Δείτε επίσης: ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικανοί δεν ενθουσιάζονται με τον Ζελένσκι

Το ΔΝΤ εγκρίνει τη δόση $900 εκατ. στην Ουκρανία – Συνάντηση Ζελένσκι με Γκεοργκίεβα

Ο Τζο Μπάιντεν προσκαλεί τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη στον Λευκό Οίκο

Το ΔΝΤ εγκρίνει τη δόση $900 εκατ. στην Ουκρανία – Συνάντηση Ζελένσκι με Γκεοργκίεβα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter