Εκλογολογία εσωτερικής κατανάλωσης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Εκλογολογία εσωτερικής κατανάλωσης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Πρώτα καλλιεργεί σενάρια ανασχηματισμού και εκλογών, και μετά τα απορρίπτει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ειδικότερα, τα εκλογικά -και όχι μόνο- σενάρια που με ευθύνη των κυβερνητικών διαρροών έφτασαν στις κεφαλίδες και τις σελίδες του φιλοκυβερνητικού Τύπου επιχείρησε να διαψεύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη Δευτέρα, απορρίπτοντας εκ νέου μία πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και μία πιθανή (δεύτερη) αλλαγή του εκλογικού νόμου, επιλέγοντας ωστόσο να δώσει μία σιβυλλική απάντηση στα ερωτήματα περί ανασχηματισμού εντός της εβδομάδας.

Διαβάστε επίσης: Το Μαξίμου ξαναζεσταίνει τα σενάρια για πρόωρες εκλογές για να σερβίρει νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, με την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ, πριν ξαναφύγει την Κυριακή, ο φιλοκυβερνητικός Τύπος πλημμύρισε από δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση εξετάζει την προσφυγή σε πρόωρες κάλπες, και μάλιστα με συγκεκριμένες ημερομηνίες. Συγκεκριμένα, τα «σενάρια» ήθελαν το Μέγαρο Μαξίμου να δέχεται εισηγήσεις για την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου, ή τις δύο πρώτες του ερχόμενου Οκτωβρίου, υπό τον φόβο της ανεξέλεγκτης ενεργειακής και οικονομικής κρίσης. Παράλληλα, άλλα δημοσιεύματα, και πάλι του συμπολιτευόμενου Τύπου, «ξαναζέσταναν» τα σενάρια περί εκ νέου αλλαγής του εκλογικού νόμου, υπό την πρόφαση πως κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για την προστασία των θεσμών.

Στη συνέχεια, ήρθαν δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού και του έντυπου Τύπου, πάντα από μέσα ενημέρωσης κοντά στην κυβέρνηση, να αναπαράξουν τα σενάρια, και να τα ενισχύσουν, προσφέροντας προφανώς μία ευκαιρία για «σφυγμομετρήσεις» στο Μέγαρο Μαξίμου. Άλλωστε, και στο πρόσφατο παρελθόν, η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως είναι πάγια τακτική της να κρατά «σφικτό» το ακροατήριό της με τέτοια, άνευ αξίας σενάρια.

Μετά από ένα Σαββατοκύριακο λοιπόν που ο συμπολιτευόμενος Τύπος είχε την ευκαιρία να «πουλήσει» τη σεναριογραφία της περασμένης εβδομάδας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε το πρωί της Δευτέρας να διαψεύσει τα σενάρια κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Διαψεύσεις επιφύλασσε τόσο για τα σενάρια περί ανασχηματισμού και των εκλογών, όσο και για εκείνο της εκ νέου αλλαγής του εκλογικού νόμου, υπό τον φόβο του ουτοπικού κυβερνητικού στόχου της αυτοδυναμίας.

Αρχικά, ερωτήθηκε για τις «φήμες για ανασχηματισμό», με τη δημοσιογράφο να επικαλείται και την πρόσφατη διαρροή της «αυστηρής σύστασης» Μητσοτάκη στο προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο πως «όποιος υπουργός έχει κουραστεί και θέλει να ασχοληθεί με την προεκλογική του εκστρατεία, μπορεί να τον απαλλάξει». «Ξέρω ότι δεν προαναγγέλλονται, βέβαια, οι ανασχηματισμοί, αλλά μήπως είναι καλό να μην κανονίσουμε τίποτε για αυτή την Πέμπτη;» ρώτησε η συνάδελφος, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δίνει μία απάντηση που δεν διαψεύδει τα σενάρια, χωρίς όμως και να επιβεβαιώνει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Μην κανονίσετε για να ενημερωθείτε για τις εργασίες του Υπουργικού Συμβουλίου την Παρασκευή» ήταν η ακριβής απάντηση του Γιάννη Οικονόμου, που μετά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών υποστήριζε στους δημοσιογράφους πως αυτή του η απάντηση σημαίνει πως δεν θα γίνει ανασχηματισμός. Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτήθηκε για τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, όπως αναφερόταν την περασμένη εβδομάδα, με τον Γ. Οικονόμου να επαναλαμβάνει το γνωστό «οι εκλογές θα γίνουν το 2023», απορρίπτοντας μετά βδελυγμίας ένα τέτοιο σενάριο, υποστηρίζοντας μάλιστα πως πρόκειται για σενάρια που δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα, και πως «αυτό ισχύει και για τις πρόωρες εκλογές, αυτό ισχύει και για τον ανασχηματισμό».

Μάλιστα, αμέσως μετά, το documentonews.gr του έθεσε ερώτημα και για το τρίτο σενάριο, αυτό της αλλαγής του εκλογικού νόμου που διακινείται από σφόδρα φιλικά στην κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης. «Ο πρωθυπουργός έχει πει πως αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Ισχύει η δέσμευση που έχει καταθέσει πριν από λίγους μήνες;» το ερώτημα που τέθηκε στον εκπρόσωπο, με τον ίδιο να αρκείται να απαντήσει «απολύτως».

Υπενθυμίζεται πως σε δύο περιπτώσεις τους τελευταίους μήνες, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει απορρίψει μία ενδεχόμενη εκ νέου αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Με ρωτάτε αν θα αλλάξω τον εκλογικό νόμο. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Είμαι ένας υπεύθυνος θεσμικός πολιτικός ο οποίος έχει μάθει να πορεύεται με κανόνες» είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός στο τέλος του περασμένου Μαρτίου, ενώ μόλις στις αρχές Μαΐου διαμήνυσε πως «δεν αλλάζω τους κανόνες του παιχνιδιού και δεν τους προσαρμόζω στις τρέχουσες συνθήκες και στις δικές μου προτεραιότητες».

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης λες και μιλά για το χωράφι του: «Τι σας κόφτει ο εκλογικός νόμος;»

Βέβαια, είναι προφανές πως εκ της θέσεώς του ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης είναι υποχρεωμένος να προχωράει σε τέτοιες διαψεύσεις, ενώ είναι γνωστό πως η κυβέρνηση βασίζει τις ελπίδες της σε έναν εκλογικό αιφνιδιασμό, δεδομένης της συνεχούς φθοράς που βιώνει από την επέλαση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης. Χαρακτηριστικό της προσπάθειας «χαμηλώματος των τόνων» το γεγονός πως ακόμα και σε ερώτηση για τη «δημοσκοπική έκρηξη» που φαντασιώνεται ο φιλοκυβερνητικός Τύπος μετά την επιστροφή Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ, ο Γ. Οικονόμου υποστήριξε πως «οι δημοσκοπήσεις για μας είναι ένα εργαλείο δουλειάς. Ένα εργαλείο αξιολόγησης. Δεν πολιτευόμαστε με βάση τις δημοσκοπήσεις».

Στο δια ταύτα πάντως, η σεναριολογία έχει ανάψει εκ νέου και με την απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης. Περιπτώσεις όπως του Άδ. Γεωργιάδη, του Στ. Πέτσα και άλλων έχουν κατά καιρούς συναντήσει το «άδειασμα» του κυβερνητικού εκπροσώπου. Την ίδια ώρα ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη και τους προηγούμενους ανασχηματισμούς, τα χέρια του πρωθυπουργού είναι δεμένα απέναντι στην πλειοψηφία των υπουργών του, αφού το κυβερνητικό σχήμα είναι αποτέλεσμα ασφυκτικών συμβιβασμών και συμφωνιών, τόσο με πολιτικά όσο και με επιχειρηματικά συμφέροντα. Συνεπώς, ο όποιος ανασχηματισμός δεν πρόκειται να είναι σαρωτικός, ακόμα και εάν πρόκειται για τον λεγόμενο «εκλογικό», εκείνον δηλαδή που θα οδηγήσει την κυβέρνηση στις εκλογές, όποτε και εάν αυτές πραγματοποιηθούν.

Εκείνο που προς ώρας είναι σίγουρο, είναι πως μετά την ομιλία του στην 146η Τελετή Αποφοίτησης του Boston College τη Δευτέρα, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Νταβός της Ελβετίας για το διήμερο της Τρίτης και της Τετάρτης, 24-25 Μαΐου, για να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Οι όποιες αποφάσεις και εξελίξεις λοιπόν αναμένονται τουλάχιστον από την Πέμπτη και έπειτα, ειδικά αφού την Παρασκευή ακολουθεί η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με δια ζώσης παρουσία μετά από την πανδημία.

Διαβάστε επίσης:

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη «ξαναζεσταίνει» τα σενάρια για πρόωρες κάλπες μετά το… «εκλογές στην ώρα τους»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter